Anmeldereksemplar fra: Harper Collins Nordic DK. Min anmeldelse er ikke påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

For de to søstre Ella og Samantha er julen den dyrebareste tid på året. Den handler om samvær, kærlighed, traditioner og magi. Men mest af alt handler julen for dem om, at indhente alt det, deres barndoms jul ikke havde. 
I år skal de dog også forberede sig på en jul med den person de mindst af alt havde forestillet sig nogensinde at holde jul med: deres mor. Som de ikke har set i fem år, efter en episode hvor en længerevarende konflikt pludselig eskalerede. Deres mor, Gayle, har efter en ulykke kontaktet dem og lovet at alt nu vil blive anderledes og at hun ønsker at holde julen med dem. Spørgsmålet er nu: kan deres mor holde hvad hun lover? Kan de finde tilbage til hinanden igen? Eller bliver julen og deres relation endnu engang ødelagt? 

Min anmeldelse

Jeg elsker jul og stort set alt der har med jul at gøre: julemad, julebag, julekalender, julepynt, julefilm og selvfølgelig julebøger. Og hvert år læser jeg mindst én julebog. De sidste par år har jeg læst Sarah Morgans julebøger, efterhånden som de udkom på dansk – og med hendes tidligere juleromaner Vintersøstre og Vinterbryllup har hun vist, at hun altså bare kan noget med at skabe julestemning. Derfor var mine forventninger også rimelig høje til Hvor der er hjerterum. De blev da også indfriet og endda overgået; jeg synes faktisk, at Hvor der er hjerterum er den hidtil bedste af hendes romaner.

Historien er fortalt med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger Gayle, Samantha og Ella. Det er en fin fortællerform der er valgt her, da vi kommer ind bag alle tre hovedpersoner og får flere vinkler på de Sam hændelser. Gayle er en karrierekvinde af den type som denne ofte præsenteres for i romaner og film: hun er nærmest gift med sit arbejde. Alt går op i arbejde og hendes succes, som bestsellerforfatter og leder af et stort firma. Arbejdet er endda umiddelbart vigtigere end hendes familie. Hun lyder temmelig karikeret, men man opdager mange flere sider af hende efterhånden som romanen skrider frem, hun blev nuanceret og jeg endte faktisk med at holde helt af hende. Hendes ældste datter Samantha har også prioriteret karriere over kærlighed og har lidt svært ved rigtig at komme ind og mærke sine følelser- pånær når hun læser romantiske romaner. Hvor hendes mor er en kold chef, er Samantha dog varm og kærlig overfor sine ansatte og særligt også overfor sin søster Ella, som er blevet gift og nu er hjemmegående med sin datter. Ella er følsom, kærlig og en lidt drømmende type, som til tider kan fremstå lidt naiv, med hendes tro på det gode i mennesket. Mest af alt, var hun dog skøn.
De centrale bipersoner var også fint skildrede med nuancer og små særlige kendetegn. Dog undrede det mig lidt, at vi skulle følge en person ved navn Kirstie i nogle kapitler. Altså hun betyder da noget for den overordnede historie, men hun fremstod ikke så vigtig for det, at hun behøvede have sin egne kapitler i min optik. Der ville jeg have foretrukket at komme ind i hovedet på eksempelvis Brodie, der står for udlejningsprojektet af deres skotske herregård og som er mere central for plottet. 
Samspillet mellem karaktererne er dog fint skildret og dialogerne er velskrevne, langt de fleste steder. Selv når det bliver romantisk, blev det aldrig knaldromansagtigt, som jeg jo ikke ligefrem er fan af.

Historien fangede mig fra første side og min opmærksomhed blev holdt fast til sidste side var læst. Der er flere sjove scener og også nogle mere dramatiske scener, hvor jeg enkelte steder næsten holdt vejret mens jeg læste, fordi jeg var så investeret i historien.

Noget af det bedste ved romanen er dog de fantastiske miljøbeskrivelser, som jeg tænker kan få skabt julestemning hos de fleste. Jeg kunne nærmest dufte julekagerne og se de smukke snedækkede skotske landskaber med rensdyr og grantræer for mine øjne mens jeg læste.

Det er dog en juleroman i feel good-genren (hvor disse ofte hører hjemme) og derfor er der da også en vis forudsigelighed og ting, som lidt for let løser sig, men det gør ikke noget, når vejen til løsningen var så fin og underholdende som heri – og så er det også noget jeg altid er forberedt på, når jeg læser romaner i denne genre. Den tager dog også nogle mere seriøse emner op. Heriblandt familierelationer, social arv, svigt og angsten for at elske og fejle. Den kommer dog også ind på kærlighed, søsterskab, tilgivelse og selvfølgelig jul.

Jeg vil anbefale Hvor der er hjerterum til alle der gerne vil læse en varm, skøn, romantisk og underholdende juleroman, som trods sin lethed, også har lidt dybde. Har du brug for lige at få boostet din julestemning, er dette her en roman lige for dig. Jeg synes altså, at den er noget ganske særligt indenfor sin genre. 

5 ud af 6 stjerner 

 

Udgivet: november 2021

Antal sider: 398

Oversat til dansk af Lene Skovfoged Haagh