Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra Strawberry Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Sophie er bosat i Berlin hvor hun har et godt arbejde og lever livet som single i den pulserende storby. Da hendes mor dør bliver hun dog tvunget en tur tilbage til Skåne hvor hun kommer fra. Hun tror at hun blot skal rydde lidt op sin mors ting og sige farvel til den mor hun i mange år har haft et anspændt forhold til, men hun finder ud af at hun også har arvet sin mors gamle hus, Kurhotellet Villa Havbrise. Det har dog stået uberørt i mange år og trænger til en renovering før det kan sælges. Derfor beslutter hun sig for at søge nogle mennesker der vil arbejde for hende i bytte for kost og logi – og det vil Isak, Katja og Martin gerne. Villa Havbrises nabo, den døve Ella, er dog ked af at høre at Sophie vil sælge. Hun har nemlig passet haven i mange år og elsket det. Hun gemmer dog også på en stor hemmelighed om Sophies fortid, som hun håber hun kan nå at få fortalt Sophie – hvis det da ikke bare er bedre at holde hemmeligheden for sig selv?

Min anmeldelse 

Nogle gange har man bare brug for en roman som kan underholde, er let at læse, ikke forventer det store af én og hvor man efterlades med en behagelig følelse indeni – og lige præcis sådan forventede jeg Villa Havbrise ville være. Og det var den da også langt hen ad vejen. Historien gemmer dog på en hemmelighed, som bestemt ikke gav mig en rar følelse indeni da den blev afsløret. Tværtimod. Og det ødelagde faktisk slutningen en lille smule for mig – men jeg er også typen der let kan tænke rigtig meget over det jeg læser.

Persongalleriet er nogenlunde, selvom jeg fandt nogle af karaktererne en anelse for stereotype til min smag. Jeg følte aldrig rigtig jeg kom ind under huden på nogen af dem og deres udvikling i bogen var ikke voldsomt troværdig. Det er dog alsidigt og et par af karaktererne syntes jeg også ganske godt om – i hvert fald nok til at jeg havde en lyst til at finde ud af hvad der skulle ske med dem. Fælles for dem alle er at de hver især har deres private problemer, som de håber en pause med en renovering af Villa Havbrise kan hjælpe på. Hele historien er fortalt i nutid med personalfortælleren hvor vi skiftevis følger de forskellige karakterer i bogen

Selvom jeg indtil videre ikke er udelt begejstret, så var der dog noget ved bogen som jeg virkelig elskede: miljøbeskrivelserne. Jeg kunne nærmest se de forskellige scener for mine øjne og dufte de forskellige dufte og samspillet mellem karaktererne fungerede også fint. Alt dette var med til alligevel at gøre det til en levende læseoplevelse, selvom jeg ikke var helt vild med persongalleriet.

Noget andet jeg var ret glad for var den underliggende spænding der var i bogen. Det afsløres hurtigt at der er en stor hemmelighed i Sophies liv, som kun den døve nabo kender til og som hun langsomt afslører for Sophie på en original og lidt underlig måde. Som jeg nævnte i starten af min anmeldelse var det dog en hemmelighed, som jeg ikke lige havde forventet. Den overraskede mig faktisk meget og jeg havde på ingen måde set det komme. Den efterlod mig dog også med en masse spørgsmål som jeg aldrig fik svar på og en lidt ubehagelig følelse indeni. Generelt var der faktisk en del ting i slutningen, som efterlod mig med en del spørgsmål og jeg synes den virkede lidt forhastet.

På trods af slutningen og afsløringen af den store hemmelighed var det en fin historie om kærlighed, savn, sorger, minder og venskab. Jeg er dog ikke helt oppe at ringe over den, men synes heller ikke den var elendig. Den var mest af alt en anelse middelmådig i min optik og jeg giver den derfor 3 stjerner.

3 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Strawberry Forlag, juni 2020

Antal sider: 360

Oversat til dansk Marie Louise Valeur Jaques