Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Alhambra, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Bagsideteksten: Lige siden giftmordet, der tog livet af næsten hele familien Blackwood, har de lokale set skævt til huset bag det høje hegn. Merricat Blackwood bor der stadig med sin søster Constance og deres gamle onkel, og livet går roligt videre for dem alle tre. Constance pusler I haven og køkkenet, onkel Julian nusser med sine papirer, og Merricat begraver sølvmønter ved bækken og hvisker hemmelige ord i mørket for at holde dem fri for onde øjne. Men der er forandring på vej. Da søstrenes fætter Charles trænger ind i huset og begynder at forstyrre de faste rutiner, er det kun Merricat, der aner faren. Og kun hun kan drive ham bort, før det er for sent, og Blackwoodfamiliens hemmeligheder kommer frem i lyset.

Min anmeldelse 

Vi har altid boet på slottet er oprindeligt udgivet i 1962, men er i år blevet udgivet på dansk for allerførste gang. Bogen er en klassiker indenfor den gotiske litteratur i hjemlandet USA og forfatteren har flere litterære værker bag sig i denne genre. Jeg påtænker selv at læse hendes gyserroman The haunting of Hill House på et tidspunkt, som skulle være virkelig fed.

Vi har altid boet på slottet er fortalt i datid med jeg-fortælleren som fortællervinkel ud fra vores hovedperson, den unge Merricats, synsvinkel. Merricat er en virkelig interessant hovedperson. Grundet den valgte fortællervinkel får vi som læsere lov til at komme rigtig tæt på hendes tanker – og de er altså både mørke og hvad man nok godt kan tillade sig at betegne som lettere aparte. Hun har en ret livlig fantasi, har det bedst med rutiner og da de på et tidspunkt bliver forstyrrede er det tydeligt at det er svært for Merricat at håndtere. Det er i høj grad Merricat og hendes indre verden der er bærende for historien. Vi møder også nogle få bipersoner; de bipersoner der fylder mest er Merricats elskede storesøster Constance og hendes onkel Julian, som hver især har en betydning for den samlede historie.

Selvom historien oprindeligt er skrevet i 1962 er denne danske oversættelse skrevet i et flydende og letforståeligt sprog, samtidig med at jeg fornemmer at den er tro mod originalen og det lidt ældre sprog, hvilket særligt ses i dialogerne. Det er ikke en bog som på noget tidspunkt opnår et højt spændingsniveau, men den har en konstant dyster undertone og der var da også lidt spænding i, om man finder ud af hvad der egentlig skete den dag de øvrige medlemmer i familien døde og hvordan det egentlig skete.  Selvom det er betegnet som en gotisk roman, skal man dog ikke forvente at det er én af de bøger hvor man ikke tør gå i sin mørke gang om natten – uhyggen i denne bog er derimod mere underliggende og i særdeleshed karakterbunden til Merricat, fordi hun er så dyster og mystisk en person.

Vi har altid boet på slottet var en interessant læseoplevelse, men det var dog ikke én af de bøger jeg slet ikke kunne lægge fra mig og det var heller ikke én af de bøger jeg gik og tænkte på når jeg ikke læste i den – indtil jeg var færdig med den. Der var den rigtig meget i mine tanker og jo mere jeg tænkte på historien, des mere vild blev jeg egentlig med fortællingen. Det er både en god og velskrevet mørk historie, som jeg absolut vil anbefale til læsere der gerne vil forsøge sig med noget lidt ældre litteratur i den mere dystre genre og til læsere som også har en forkærlighed for bøger med mystiske hovedpersoner. Jeg sender 5 stjerner afsted og er altså ikke i tvivl om, at jeg på et tidspunkt vil læse andre af forfatterens bøger.

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet på forlaget Alhambra, oktober 2018

Antal sider: 255