Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra forlaget Grif, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

V. er en 13-årig usikker, sårbar og lidt forsømt pige. G.M. var 50 år og en berømt forfatter, der var kendt for sine erotiske forhold til purunge piger og drenge. De møder hinanden til et middagsselskab, hvorefter G.M. begynder at bestorme hende med kærlighedsbreve. Hun bliver imponeret over at en så kultiveret mand viser hende interesse og fortolker hans rutinerede forførelseskunst som et udtryk for den store kærlighed. Hendes mor giver tilladelse til forholde og V. flytter ind på hans hotelværelse, hvor hun indtager rollen som en 14-årig elskerinde til en pædofil forfatter. En rolle hun ikke bare kan komme ud af igen, da han har låst hende fast i denne rolle gennem sine bøger.

Min anmeldelse 

Samtykket er, hvor skræmmende det end lyder, en fortælling fra den virkelige verden. Det er offeret der har stemmen her og jeg synes det er virkelig stærkt af hende at tage bladet fra munden. Hun har været fanget i den rolle han gav hende i hans bøger i så mange år og hvor vildt er det ikke lige af hende, at hun nu tager til genmæle på en så vild måde som dette her? At hun nu også låser ham inde i en bog og portrætterer ham som det han i virkeligheden er: en pædofil mand.

G.M. står for forfatteren Gabriel Matzneff, som var en anerkendt forfatter i Frankrig i midten af 1980’erne. Det var velkendt at han havde forhold til helt unge piger og drenge, men ingen gjorde noget ved det. Bogen her har været en vigtig spiller i hele #MeToo- debatten og det forstår jeg godt. Den viser nemlig det urimelige og uhyggelige ved, at man har accepteret en både ulovlig, grænseoverskridende og forrykt adfærd, hvis den der udøver adfærden er kendt og en del af det højerestående samfundslag. Det er vigtigt med stærke og ærlige stemmer som Vanessa Springora og jeg har så stor respekt for hende. Det kræver mod at udgive en fortælling så sårbar og personlig som denne og det kræver også en stærk fortællerstemme at få det beskrevet på en autentisk måde, så os der læser ikke er det mindste i tvivl om, at dette her er sket. Endda i en tid som ikke lægger forfærdeligt langt væk.

Hun skriver i jeg-form, hvilket giver rigtig god mening, da det jo er hendes egen fortælling. Hele historien er skrevet i nutid kronologisk fra hendes barndom og frem til hendes voksenliv.
Den er delt op i flere dele: hendes barndom, hendes møde med G.M, forholdet der begynder, forholdet mens det står på, slutningen af forholdet og konsekvenserne hun nu må leve med.
Hver del er fortalt på en autentisk måde. Man fornemmer både den svigtede og sårbare unge pige og hendes fascination af, at en ældre kultiveret mand virker så forelsket i hende, samtidig med at der efterhånden sniger sig en ambivalens ind og den voksnes Vanessas refleksioner over de ting der foregår. Det hele er flettet fint sammen og den er skrevet i et både inddragende og lettilgængeligt sprog, som var medvirkende til at gøre læsningen flydende. Jeg læste faktisk bogen  i ét stræk, pånær de sidste tyve sider, fordi jeg var nødt til at lægge mig til at sove – de sidste sider læste jeg dog som noget af det første da jeg stod op. Det var derfor også en bog der var hurtigt læst for mig, men som jeg ved ikke bliver hurtigt glemt igen.

Den mindede mig faktisk lidt om Min mørke Vanessa, som er én af de vildeste romaner jeg nogensinde har læst. Denne her er dog særligt skræmmende fordi det er en fortælling fra virkeligheden. Det er ikke en bog der er skrevet med en masse følelser og drama, men man fornemmer alligevel en rimelig underliggende vrede og sorg fra forfatteren. Det tager dog på ingen måde overhånd. Det er ikke mudderkastning. Tværtimod føles det som en ærlig skildring af en tid i hendes liv, som hun aldrig kan få tilbage igen. En hævn med et formål: at råbe os alle op – og låse ham inde i en fortælling, som han nu ikke kan slippe ud af.  Præcis som han har gjort med hende. Det er en relativt kort bog, som jeg vil anbefale alle at læse. Den er skrevet i et sprog hvor alle kan være med og er med til at sætte fokus på et emne som er både tabuiseret og skræmmende at læse om for mange af os.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Grif, maj 2020

Antal sider: 185

Oversat til dansk af Mette Olesen