Dette er et anmeldereksemplar fra: Forlaget Brændpunkt. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Stabilgrus er en digtsamling på 97 digte, som fortæller historien om en provinskvinde i 30’erne. En kvinde der forsøger at forstå, at livet faktisk er godt og at hun har klaret sig på trods. Hun indhentes dog af minderne fra en barndom med få midler, men gode intentioner. Hun kæmper i dag med selvværdet og at leve op til et glansbillede udadtil, som på ingen måde stemmer overens med hendes overskud og sind.

Min anmeldelse 

Det har taget mig noget tid at komme igennem denne digtsamling, men det er nu ikke unormalt at denne genre kan tage lidt tid for mig at læse. Jeg læser nemlig som regel kun få digte ad gangen – og der er en del digte i denne her. 97 styks, dog af varierende længde. Nogle er meget korte, hvor andre er relativt lange.

Stabilgrus er en digtsamling hvor der ikke er voldsomt meget beat og hvor digtene primært er skrevet i prosaform. Det er ikke digte med rim. Det er nu fint for mig – jeg er faktisk blevet rigtig glad for den type digte. Det der er det smukke ved digte er nemlig blot, at der ofte gemmer sig så meget imellem linjerne. At man ligesom er nødt til at holde lidt fokus når man læser dem. Og i langt de fleste af disse digte gemmer der sig også hele fortællinger bag de korte sætninger, som fik mig til at reflektere og lyst til at fordybe mig i hvert enkelt digt. Jeg må dog indrømme at der også var nogle digte, som jeg ikke fik det store ud af. Som ikke rigtig rørte noget i mig og nogle få, som jeg ikke rigtig forstod. Det kan ske – der vil dog helt sikkert være andre, der vil kunne få noget ud af de få digte det drejer sig om. Overordnet set er digtsamlingen dog skrevet i et lettilgængeligt sprog, hvor de fleste vil kunne være med – også selvom man ikke nødvendigvis har stor erfaring med genren.

Langt størstedelen af digtene var dog stærke og fortæller på fin vis livet om en kvinde, som forsøger at leve op til  det perfekte ydre og liv, som hun ser hos andre i provinsbyen og på de sociale medier, samtidig med at hun kæmper med sin fortid, som har gjort hendes sind mørkt og efterladt hende med en stor indre usikkerhed. Kontrasterne mellem det flotte ydre, med det rigtige rødvin i de rigtige rødvinsglas, samtidig med at hun smører Labello læbepomade på læberne og i smug putter sovsejævner i sovsen er virkelig fint beskrevet. Herudover skildrer den på fin vis hverdagsliv for en voksen kvinde i provinsen, som selv har haft en opvækst i et hjem hvor man fornemmer at alkohol var en del af hverdagen og de konsekvenser dette kan have i det voksne liv. Både i forhold til usikkerheden og relationer. Det er alt i alt en god digtsamling som både berører emner som hverdagsliv, hverdagslykke, usikkerheder og komplicerede familierelationer.

Som altid i digtsamlinger er nogle stærkere end andre. For mit vedkommende var jeg særligt glad for sygedag, mands minde, bare en enkelt, bodegabarn, stabilgrus, i ring og billedet fra i går. 

4 ud af 6 stjerner

Udgivet: Juni 2020

Antal sider: 160