Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra HarperCollins Nordic DK, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

“Gobi” er den mageløse fortælling om ultraløberen Dion Leonard, som under  et  250 kilometer langt ekstremløb gennem Gobi-ørkenen løber på en lille, herreløs hund. Hunden, som får navnet Gobi, følger ham troligt gennem Tian Shan-bjergene og Gobi-ørkenens sorte sand. Dion knytter sig hurtigt til den beslutsomme og loyale hund og mærker, hvordan hans fokus ændrer sig. Han lader Gobi sove i sit telt, deler sin sparsomme mad med hende, og bærer hende over floder, selvom han ved, det vil koste ham topplaceringen.
Dion bestemmer sig for at tage sin nye ven med hjem til Storbritannien. Men undervejs forsvinder Gobi i en af Kinas myldrende byer. Med hjælp og støtte fra hele verden begiver Dion sig ud for at lede efter den fantastiske, lille hund, som han har tabt sit hjerte til.

Jeg havde store forventninger til denne bog, da alt hvad der omhandler søde og rørende hundeskæbner som regel går lige i hjertet på mig og jeg blev på ingen måder skuffet.

Dette er dog ikke blot en bog om en lille sød hund, som på én eller anden måde selv valgte sin ejer. Det er også en historie om et særdeles interessant menneske, ekstremløberen Dion. Vi møder Dion mens han er på vej sit ekstremløb i Gobi-ørkenen og det bliver hurtigt tydeligt for læseren at han er en konkurrenceminded og stædig mand. Undervejs i bogen bliver det dog også ret tydeligt at han også er et sympatisk og kærligt menneske og det er bl.a. disse menneskelige egenskaber den lille hund Gobi er med til at synliggøre – både for os, men også for Dion selv. Vi bliver taget med til Dions fortid og kommer ind bag et på mange måder almindeligt menneske man fint kan relatere til, men som alligevel har sin helt egen unikke og interessante historie.

Da både Dions liv før Gobi, ekstremløbet og hans forsøg på at redde Gobi indeholder en del dramatik er der også en masse spænding i bogen, som gjorde at siderne næsten vendte sig selv under min læsning. Samtidig skriver Dion meget fængende med et enkelt og lettilgængeligt sprog som også var med til at gøre læsningen flydende. Selvom sproget er enkelt var der flere episoder hvor han med sit enkle sprog får beskrevet situationer så rammende at jeg blev helt rørt. Jeg sad flere gange under min læsning og tog mig selv i både at smile og græde – og det er altså ikke alle bøger der kan få mig til det.

Bogen starter ud med at vi følger Dion på vej til ekstremløbet i Gobi-ørkenen, hvor han møder den lille hund Gobi og efterfølgende mister den og gør alt hvad han overhovedet kan for at finde hende igen. Denne historie fortælles kronologisk, men med små flashbacks tilbage til Dions fortid. Disse flashbacks flettes fint ind i resten af historien og er med til at tydeliggøre hvordan han er blevet den mand han er i dag.

Midt i bogen er der placeret nogle flotte farvebilleder af både Dion og Gobi, så læseren kan få et visuelt overblik over historien. Jeg kunne dog godt have tænkt mig at disse billeder var placeret i slutningen af bogen, da noget af bogens handling også beskrives på billederne. Jeg valgte dog bare at vente med at kigge på billedsiderne til jeg havde færdiglæst bogen og her satte jeg virkelig pris på dem. Det gav bare lidt ekstra at kunne se nogle billeder af alle de personer vi møder i bogen.

“Gobi” kan anbefales til alle som er glade for bøger om den kærlighed og samhørighed der kan opstå i mellem en hund og et menneske. Kan desuden anbefales til folk som generelt bare har lyst til at læse en rørende og velskrevet historie fra virkelighedens verden, som minder os om at der altså findes virkelige happy endings. Der er ingen tvivl om at Gobi er noget helt særligt – både hunden og bogen.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget HarperCollins Nordic DK, april 2018

Antal sider: 263