Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Walls-familien er sociale nomader, som ofte flytter fra sted til sted og må hutle sig igennem tilværelsen. Forældrene er idealister; faren mener selv at han er et naturvidenskabeligt geni og moren er hobbykunstner og uddannet skolelærer – og de er begge ude af stand til  at holde sammen på en almindelig hverdag. De lever et rodløst liv på samfundets rand, men fortolker deres virkelighed på en måde overfor børnene, så de ikke opfatter fattigdommen på samme måde som omverdenen. Dette er en erindringsroman baseret på forfatterens erindringer om sin opvækst og familie.

“Glasslottet” er en, på mange måder, fantastisk bog. Man kommer igennem hele følelsesspektret når man læser den: vrede, undren, kærlighed, sorg og sympati for familiens medlemmer.

Det er en bog om en, på mange måder forfærdelig opvækst, men også en opvækst hvor man fornemmer at der alligevel er en stor kærlighed og et sammenhold i familien. På trods af at forældrene tydeligvis ikke mestrer den opgave at være voksne og ansvarlige og faktisk begår direkte omsorgssvigt overfor børnene, formår Jeanette Walls at beskrive sine forældre på en fin og kærlig måde og det kunne jeg virkelig godt lide. Forfatteren har formået at skrive denne bog, så man næsten føler man kender personerne – både på godt og ondt.

På trods af de trange kår familien lever under, formår forældrene også at lære deres børn en masse og der går da også noget tid, før det går op for børnene at der er muligheden for et bedre liv. Det er fascinerende hvordan børnene bare tilpasser sig de forskellige omgivelser, de nu skal bo i og de vilkår de skal leve under.

“Glasslottet” er meget velskrevet. Man fornemmer tydeligt omgivelserne og personerne og det hele står nærmest levende for øjnene, når man læser den. Læsningen glider også let og det var en bog der var hurtig læst – men ikke hurtigt glemt.

Det er en bog om kærlighed, fattigdom, drømme, svigt og håb beskrevet autentisk og på fineste vis. Jeg har intet at sætte en finger på og jeg vil faktisk anbefale alle at læse denne bog, hvis bare man har en lille interesse for socialrealistiske romaner.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af Politikens Forlag, oktober 2017

Antal sider: 389