REKLAME (Og reklamelink hvis du klikker på boksen nederst på siden)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Det er de historier, jeg ikke har kunnet glemme. Historien om flygtningene fra Syrien, som vi rejste sammen med over Middelhavet. Mekanikeren, som vi boede hos i Sudan og det nærgående politi i Tanzania.
Jeg troede, vi ville møde de mennesker, vi kendte fra medierne, men de var der ikke. I stedet åbnede en meget anderledes og mangfoldig verden sig for os på vores nomadiske rejse.
Vi levede i vores Land Rover og med alle omveje, kørte vi igennem 22 lande. Det var især landende på det afrikanske kontinent som fyldte. Det var de lande, som jeg forud for rejsen havde flest forestillinger om. Mine forventninger var præget af såvel frygt som fascination, men viste sig helt anderledes i takt med, at vi krydsede det afrikanske kontinent

Min anmeldelse 

På afrikanske omveje er forfatterens dagbog om sin rejse til og gennem Afrika, som hun foretager med sin kæreste Ulrich. På indersiden af forsiden er der et enkelt kort, hvor man kan se rejseruten.

Bogen starter med et forord som fint præsenterer forfatterens hensigt med bogen og den slutter med et efterskrift hvor hun fortæller kort, hvordan turen har ændret hende.

Da dette er en rejsedagbog fra den virkelige verden er der altså ikke noget spændingsniveau som langsomt bliver opbygget til vi når klimaks, men det gør den dog ikke kedelig – der sker en masse ting undervejs og Antvorskov er god til at beskrive sine følelser af både frygt og paranoia, som kun forstærkes af det faktum at det er to helt almindelige mennesker der har oplevet disse ting. Vi bliver bl.a. præsenteret for samfund der er præget af korruption og fattigdom og der følger en del ubehagelige oplevelser for Ida og Ulrich som følge heraf. Herudover inddrages vi også i de rent tekniske problemer, som opstår undervejs, hvor deres bil flere gange står af. Her kunne jeg nærmest selv mærke Idas frustration over det hele.

Det der fylder mest i bogen er dog de gode oplevelser de har haft og de smukke landskaber de har set. Omgivelserne beskrives for læseren så man nærmest kan fornemme dem selv og dufte de forskellige dufte og lugte de mere ubehagelige aromaer. Dette gjorde læsningen meget levende og selvom jeg ikke selv fysisk har været i Afrika, føler jeg alligevel en lille smule at jeg har været der – jeg var jo med Ida og Ulrich og det føltes ret autentisk. Antvorskov beskriver også ærligt hvordan hendes egne fordomme bliver gjort til skamme flere gange – men også når fordommene bekræftes. Ærlighed er virkelig noget som kendetegner denne rejsedagbog og var med til at gøre det til sådan en stærk læseoplevelse.

Jeg var dog nødt til at holde en pause undervejs i min læsning – ikke fordi historien er kedelig, bestemt ikke, men fordi det hele alligevel blev lidt trivielt for mig. Men jeg tror udelukkende at det skyldes at jeg normalt ikke læser så meget af denne genre og jeg derfor havde brug for at supplere med lidt skønlitteratur ved siden af, for historien er faktisk hverken triviel eller uinteressant. Da jeg vendte tilbage til historien var det et glædeligt gensyn og med en ny lyst til at læse videre. Da min læsepause på ingen måde skyldtes bogens indhold, trækker det heller ikke særlig meget ned i min samlede vurdering.

På afrikanske omveje har virkelig også sat gang i refleksionerne hos mig omkring hvor forskellige vores levevis er i den vestlige verden og i Afrika. Jeg vidste det jo godt inden, men med denne bog bliver det virkelig tydeliggjort. Herudover gav det mig en stor følelse af taknemmelighed over at jeg bare kan gå på toilettet og lukke døren når jeg vil og få mad på bordet hver dag – og ikke mindst ligge i en dejlig seng om natten.

Det var en både hyggelig,ærlig, interessant og levende læseoplevelse som jeg bestemt kan anbefale, hvis man har lyst til en lille rejse til Afrika, men måske ikke lige har pengene eller modet til selv at tage afsted på sådan en tur (Jeg har i hvert fald ingen af delene).

Bonusinfo: På Instagramkontoen paaafrikanskeomveje kan du se billeder fra rejsen. Det nød jeg selv efter at have læst bogen.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Sølvfisk, januar 2017

Antal sider: 268