Reklame, da jeg har fået adgang af  HBO Nordic til at se afsnittene før premieren. Min anmeldelse er dog på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om serien. 

Om serien:

Peter Andersson, tidligere ishockeylandsholdsspiller, er netop vendt hjem til sin barndomsby Björnstad med sin hustru, søn og datter, hvor han skal undervise byens store stolthed: det lokale juniorhold i ishockey. Kort inden en vigtig kamp bliver holdet dog ramt af en tragedie: én af holdets stærke spillere bliver anklaget for en tragisk forbrydelse, som sender bølger gennem hele samfundet.
OBS: trailer er i bunden af anmeldelsen.

 

Min anmeldelse:

Jeg sad en (meget) tidlig morgen og scrollede gennem Facebook, da noget pludselig fangede min opmærksomhed. Et billede på HBO Nordics danske Facebook-side. Det billede som I også kan se ovenfor og jeg tænkte: “Er det virkelig sandt? Kommer Bjørneby som tv-serie allerede lige om lidt?” Og det var sørme sandt. Det var ikke bare mig der stadig lå og drømte dejligt. Åh, hvor var min dag god lige der. Så skulle jeg kun vente en måneds tid før den fik premiere. Forestil jer så min glæde, da der lå en mail til mig, hvor jeg blev spurgt om jeg ville anmelde serien og se den før tid? Kæmpe glæde. Følte lidt at mit liv peakede en lille smule lige der. Jeg sagde selvfølgelig ja tak. Jeg anmelder normalt ikke serier herinde, men da jeg er så vild med bogen Bjørneby af Fredrik Backman og ofte har delt min begejstring for netop hans bøger, så mente jeg det gav god mening at anmelde serien for jer, så I også kan vurdere om det er en serie I vil investere tid i at se.

Jeg kan ligeså godt sige med det samme: hvis du selv har læst og elsket Bjørneby, så er jeg ret sikker på du også vil elske tv-serien. Jeg er i hvert fald voldsomt imponeret over god en adaption det er. Jeg var ellers lidt bekymret for om den dynamik og helt særlige stemning Backman kan skabe med ganske korte sætninger i sine bøger overhovedet ville kunne overføres til skærmen. Nervøs fordi det er noget af det der netop gør hans bøger så unikke og som altid rammer mig så hårdt og jeg ville være bange for at historien ville blive lidt for kedelig uden den følelse. Men det blev overført til skærmen på imponerende vis. Både gennem de flotte skuespilpræstationer, det gode manuskript, de flotte billeder og gennem musikken, som er så velkonstrueret og velvalgt til de forskellige scener. Det gav mig den der følelse af hjertebanken og en nærmest knugende fornemmelse i maven, som jeg husker så tydeligt fra da jeg læste bogen.

Det er  formentlig ikke en serie for dem der foretrækker det høje spændingsniveau, da spændingen her er mere underliggende, men dog konstant. Det gav en følelse af, at noget lurer lige rundt om hjørnet. Selvom jeg har læst bogen og i store træk kunne huske hvad der ville ske, sad jeg alligevel og slugte det ene afsnit efter det andet for at få næste del af fortællingen med.

Serien er på fem afsnit som hver varer en lille time. Hvis du er én af dem der foretrækker serier med kortere afsnit skal du dog ikke blive skræmt helt væk allerede; De føles ikke så lange og man får lyst til at se videre når det ene afsnit slutter, da de slutter med gode cliffhangere.

Jeg vil anbefale at se Beartown hvis man er interesseret i at se en gennemført og stærk serie om en forbrydelse, hvis konsekvenser spreder sig til en hel lille landsby. Selvom en stor del af serien foregår i en ishockeyhal, må du ikke lade dig skræmme væk, hvis du ikke lige er sådan en sportstype (det er jeg nemlig bestemt heller ikke selv). Den handler egentlig ikke så meget om selve ishockeyspil, men alt det der sker i sådan en hal. Det der sker mellem spillerne, dommer og hold, forældrene til spillerne og hele byen, som hepper på holdet.
Det er en serie om både svigt, sorg, løgne, hævn, landsbydynamikker, loyalitet og venskab. Den gav mig både hjertebanken, vand i øjnene, ondt i maven og en følelse af vrede, men samtidig også en lille følelse af håb, kærlighed og varme.

6 ud af 6 stjerner

Serien får premiere d 18/10-2020 på HBO Nordic. De to første afsnit frigives på premieredatoen, hvor de efterfølgende afsnit vil komme en gang i ugen.

Traileren til serien kan ses lige her:

 

Instruktør: Peter Grönlund

Manuskript: Anders Weidemann, Antonia Pyk og Linn Gottfridsson

Producere : Bonnie Skoog Feeney, Mattias Arehn (fra Filmlance International)
Hanne Palmquist, Steve Matthews, Anthony Roots (HBO Europe)
Fredrik Backman (Forfatter til bogen bag)