Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen

Om bogen

De fire kvinder Carolyn, Bronnie, Elise og Kendall er alle meget forskellige, men har én ting til fælles: Deres teenagedøtre er bedste veninder og går sammen på Orla Flynn Academy, en prestigefuld og konkurrencepræget dramaskole i London.
Et nyt skoleår er lige begyndt og de prøver at finde deres plads igen efter et foregående år der har været præget af intriger blandt skolepigerne. Men en ny pige er startet på skolen og en række mystiske og skræmmende hændelser begynder at følge i hendes kølvand. Men er det den nye pige der står bag, eller er det én af de fire veninder?
Mødrene er i oprør og vil gøre alt for at finde frem til sandheden og beskytte deres døtre. Men er de også parat til at risikere at deres egne hemmeligheder kan blive afsløret?

Min anmeldelse 

Det er altid lidt spændende når flere forfattere vælger at skrive en bog sammen. Der er en risiko for at det vil blive lidt for rodet og usammenhængende. Det kan blive for tydeligt hvem der har skrevet hver sin del – det er dog ingenlunde tilfældet med Rivalen. Hele bogen igennem er læsningen flydende, der er en rød tråd og der bliver bundet en fin sløjfe på historien til slut. Det kunne ligeså godt være én forfatter der havde skrevet en virkelig fed thriller.

Historien er skrevet med jeg-fortælleren i nutid hvor vi skiftevis følger de fire forskellige mødre i bogen.
Kendall har boet i London i et år med sin datter Ruby. Hun er flyttet dertil fra USA og dermed den sidst ankomne til flokken. Hendes datter mobbede én af de andre piger det foregående skoleår og hun kæmper med at blive accepteret i gruppen af mødre igen. Bronnie er Bels mor og har været hjemmegående i mange år, men er netop begyndt som kostumier på Orla Flynn Academy, hvor pigerne går i skole. Carolyn er mor til Jess, som blev mobbet sidste år. Hun har store skuespilambitioner på sin datters vegne og har en ret hård facon overfor de andre mødre. Elise er Sadies mor. Hun er arbejdsnarkoman, har sin egen virksomhed og det er vigtigt for hende at gøre sin datter selvstændig og hun viser sin moderlige kærlighed ved at give sin datter penge og frihed.
De er alle meget forskellige, men fælles for dem alle er, at de i bund og grund alle ønsker at passe på deres døtre, omend de viser det på meget forskellig vis. Noget af det jeg var særligt vild med ved disse karakterer var alt det der foregik imellem dem. Alt det usagte og komplekse, som opstår når mennesker indgår i relationer til hinanden. Alt det man ikke nødvendigvis kan forklare, men bare mærke. Og det foregår ikke kun mellem dem. Vi følger nemlig aldrig deres døtre direkte i bogen, men alligevel får vi en tydelig fornemmelse af, hvordan pigerne er og det der foregår mellem dem, via deres mødres oplevelser og fortællinger. Det er virkelig imponerende skriveteknik og gav historien en vis følelse af troværdighed, selvom det er fiktion.

Spændingsniveauet i bogen er ikke for højt og ikke for lavt, men lige tilpas for min smag. Det er den type thriller hvor spændingen er underliggende hele bogen igennem, men hvor den nogle gange stiger, for derefter at falde lidt igen. Det sker mange steder i bogen og er med til at skabe en god dynamik og var medvirkende til at holde min opmærksomhed fanget fra start til slut. Herudover overraskede den mig flere gange. Nogle få ting havde jeg regnet ud, mens andre ting virkelig kom bag på mig – og jeg elsker når der er plottwists som jeg ikke har regnet ud.

Rivalen er en velskrevet og fængslende thriller i mange lag om jalousi, hævn, løgne, hemmeligheder, komplekse relationer, ambitioner og moderskab. Jeg vil anbefale den til læsere der elsker thrillers med en underliggende og dyster stemning og hvor man ikke sidder tilbage med en masse ubesvarede spørgsmål. Jeg var faktisk mere vild med denne her bog end jeg havde troet jeg ville være og ville lidt ønske at jeg kunne læse den for første gang igen.

Udgivet på Gads Forlag, august 2020

Antal sider: 358

Oversat til dansk ved Brian Christensen