REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

I en ung alder oplever Rebekka både at miste sit ufødte barn og sin mor i en tragisk bilulykke. 17 år efter tragedien lever Rebekka nu et godt liv som ejendomsmægler. Pludselig udsættes Rebekka dog igen for et af livets uhyggelige overraskelser. Hun får konstateret kræft og kun hendes far kan redde hende via en knoglemarvstransplantation. Men farens celler matcher ikke Rebekkas. Alt håb synes nu ude indtil faren fortæller en chokerende sandhed om familiens ulykke.
Samtidig efterforsker Københavns Politi et brutalt mord på en ung kvinde. Liget mangler visse dele og sporene tegner nu et billede af en mørk international konspiration.

Anna Ekberg er et pseudonym bag hvilket forfatterne Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich gemmer sig. De har tidligere skrevet Den hemmelige kvinde og Kærlighed for voksne under samme pseudonym. Herudover har de udgivet bøger under pseudonymet A.J. Kazinski. Jeg er generelt ret glad for deres forfatterskab, da de plejer at være gode til at lave nogle interessante persongallerier og finder på nogle gode og overraskende plots – men persongalleriet i Havets børn skuffer mig desværre lidt.

Dette skyldes særligt vores hovedperson Rebekka. Hun har uden tvivl haft et liv med nogle tragiske hændelser bag sig og er nu flyttet tilbage til Danmark, har taget sig en juristuddannelse og har et godt job som liebhaver-ejendomsmægler. Hun er single og kan simpelthen bare ikke glemme sin ungdomskærlighed, som hun aldrig fik sagt farvel til. Hun hænger meget fast i fortiden og fremstår ret bitter og som værende i en konstant offerrolle, hvilket generelt er et karaktertræk, som godt kan trætte mig lidt. Hun er da uden tvivl handlekraftig, men jeg manglede simpelthen at hendes personlighed matchede denne handlekraft lidt mere. Jeg kom aldrig rigtig til at sympatisere med hende, udover at jeg selvfølgelig synes det var synd med de ting der hændte hende, som jeg ville have syntes var synd for stort set alle det skete for. Dette trækker desværre ned i min samlede vurdering af bogen, da hun er sådan en central person at det er umuligt at se bort fra.
Når det så er sagt synes jeg at de øvrige to personer som vi fulgte, politimanden Kim og den unge børnesoldat Angel var nogle interessante karakterer. Angel har oplevet meget lidelse, men indtager aldrig en offerrolle og fremstår fortsat med en snert empati og handlekraft, selvom hun også er opfyldt af et stort ønske om hævn og frihed.
Kim er en politimand som er fraskilt og som fremstår lidt sarkastisk og bitter men har samtidig en sans for retfærdighed og en intelligens som alligevel gør ham sympatisk.
Herudover møder vi en del bipersoner, som vi ikke kommer særlig tæt ind på livet af, men man forstår tydeligt hvad deres betydning er for den samlede historie.

Historien starter ud med et godt spændingsniveau,  som jeg egentlig synes bliver opretholdt fint hele bogen igennem. Vi skifter imellem tre forskellige historier: Rebekkas, Kims og Angels og dette var virkelig med til at intensivere spændingen, da hvert kapitel slutter med små cliffhangers, så man hele tiden gerne vil læse lidt videre. Herudover er der små plottwists undervejs i historien og særligt i slutningen var der noget af et plottwist, som jeg overhovedet ikke havde regnet ud! Alle tråde bliver fint samlet og jeg sad derfor heller ikke tilbage med nogle uopklarede spørgsmål. Herudover er  beskrivelserne af både omgivelser og miljø så fremragende at det nærmest gjorde scenerne levende under min læsning.

Selve historien er ret barsk – vi kommer tæt ind på livet som børnesoldat, hvilket bestemt ikke er for sarte sjæle og jeg sidder tilbage med en klar fornemmelse af, at det er en bog som er særdeles velresearchet, som forordet i bogen også fortæller lidt om. Selvom bogen egentlig er lettilgængelig i sit sprog er det dog nogle dybe emner der bliver taget op: såsom børnesoldater, livet som afrikansk pige, den vestlige verdens indblanden i det afrikanske liv og hvordan Afrika fungerer på trods af Vestens forsøg på at blande sig. Det er nogle meget interessante og vigtige emner, som også efterlader plads til refleksion hos læseren.

Jeg giver Havets børn 5 stjerner for et fedt plot og en fantastisk skrivestil og jeg vil helt klart læse med i kommende bøger fra forfatterne. Den kommer dog ikke op på fuldt hus, grundet den ene hovedperson, men resten af historien er virkelig noget udover det ordinære, så det kan altså heller ikke give mindre. Er du generelt fan af spændingsromaner? Så læs den.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet af Politikens Forlag, juni 2018

Antal sider: 399