REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Harper Collins Nordic, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

En ung kvinde, Esther Vaughan, forsvinder fra sin lejlighed I downtown Chicago. Et meget foruroligende brev, bliver fundet blandt hendes ejendele. Brevet får hendes veninde og roommate, Quinn Collins, til at tænke over, om Esther overhovedet er den hun troede.
På samme tid, i en lille havneby i Michigan, en times kørsel uden for Chicago, dukker der en mystisk kvinde op i byens stille café. Her arbejder den attenårige Alex Gallo som opvasker. Han bliver øjeblikkelig tiltrukket af hendes charme og smukke ydre. Men det, der begynder som en uskyldig flirt, bliver hurtigt til noget mørkere og farligere…

Mary Kubica er en tidligere high school-lærer og amerikansk forfatter som har udgivet flere bøger i hjemlandet – på dansk er tidligere udgivet de psykologiske thrillers  Den perfekte pige og Pretty Baby. Jeg var noget skuffet over den første men ret begejstret for den anden og jeg var derfor meget spændt på hvilke følelser Stille nu ville efterlade mig med. Jeg kan allerede nu sige, at jeg uden tvivl mener at dette er den bedste af hendes danske udgivelser!

Vi følger to unge mennesker i bogen: Quinn og Alex. Hele historien er fortalt i jeg-form ud fra disse to personers synspunkt. Denne fortælleform fungerer perfekt i historien og vi kommer tæt på de to personer og får et troværdigt billedet af de respektive miljøer de færdes i, ud fra deres betragtninger. Hver gang der er et skift til den anden persons fortælling står deres navn over kapitlet, så det bliver aldrig uoverskueligt for læseren. Historien er skrevet i nutid, hvilket er med til at underbygge spændingen – og jeg må faktisk ærligt indrømme at der gik noget tid, før jeg overhovedet tænkte over, at den var skrevet i denne form, så medrivende var historien.

Quinn er en ung kvinde i tyverne, som bor i Chicago med sin bofælle Esther og har et job på et advokatkontor. Hun er en troværdig karakter, som er igang med at finde sin identitet, håber på at finde kærligheden og forsøger at få styr på sit liv. Man fornemmer tydeligt hendes respekt og kærlighed overfor veninden og bofællen Esther og hendes snigende frygt, da det går op for hende, at Esther er forsvundet.
Alex er en ung fyr på 18 år, som lige har afsluttet high school og nu arbejder hårdt på en café og forsøger at passe hjemmet, hvor han bor med sin alkoholiserede far. Hans historie var på mange måder hjerteskærende. Hans ensomhed og det ansvar han er blevet påtvunget tidligt i sit liv samt den trivialitet han oplever i sin hverdag er så troværdigt beskrevet. Jeg nærede en dyb sympati for ham og var helt ked af alt det han har måttet opgive grundet sin far.

Stille nu fangede min interesse fra første side. Det er én af de bøger hvor spændingen konstant er underliggende, men stiger efterhånden som vi nærmer os klimaks. Undervejs i bogen oplever Quinn nogle forskellige ting, som medfører en stigende følelse af paranoia, som nærmest smittede af på mig, under min læsning. Det er tydeligt at hun ikke ved hvad og hvem hun kan stole på og jeg sad med den samme fornemmelse, hvilket bevirkede, at da sandheden efterhånden blev åbenbaret følte jeg mig nærmest blæst helt bagover af overraskelse, da jeg på ingen måde selv havde regnet det ud. Herudover følte jeg at alle tråde fint blev samlet til slut og jeg sad ikke forvirret tilbage med uopklarede spørgsmål.

Udover at være en spændende fortælling tager den også nogle lidt mere alvorlige problematikker op såsom ensomhed, svigt, næstekærlighed, skuffelser og psykisk sygdom, særligt via Alex’ historie, hvilket gav bogen lidt ekstra dybde.

Stille nu er en medrivende psykologisk thriller, som leger med læseren hele vejen igennem, så man aldrig ved hvad der er op og ned i historien. Den vil være perfekt læsning til en dag i liggestolen, men så sandelig også til en regnvejrsdag, hvor regnen banker ind mod ruden. Hvis man er til denne genre, vil jeg helt bestemt anbefale at man læser den – og jeg vil se frem til (forhåbentlig) flere udgivelser af forfatteren på dansk.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet af Harper Collins Nordic DK, april 2018

Antal sider: 350

Oversat til dansk af Nikolaj Kvistgaard Johansen