Anmeldereksemplar fra: Forlaget Screaming Books. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Der er sket noget voldsomt for søstrene July og September.
I et fortvivlet forsøg på at hele og viske tavlen ren tager deres mor Sheela dem med til et hus ved havet. Et hus hvor virkelighed og drømme flyder sammen og July må indse, at det tætte bånd der altid har været mellem hende og hendes søster begynder at ændre sig på måder hun ikke kan forstå.

Min anmeldelse 

Jeg kendte ikke til forfatteren Daisy Johnson, før jeg fik en mail om udgivelsen af denne bog. Og da jeg, som bekendt, elsker gys var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville give den et forsøg. Og det er jeg virkelig glad for jeg gjorde. Den var absolut værd at prioritere noget af min læsetid på. Søstre er en veludført og fænslende gotisk roman, med alt hvad en gotisk roman gerne skal indeholde.

Persongalleriet er sparsomt og derfor meget overskueligt. Historien er fortalt med personalfortælleren i datid hvor vi primært følger teenageren July og i nogle få kapitler hendes mor Shelley. Den egentlige hovedperson er dog September, Julys søster, som på en måde er centrum i begge personers liv. Jeg vil ikke gå mere i dybden med persongalleriet her, da det er en væsentlig del af fortællingen at man langsomt lærer dem at kende. Jeg vil dog nævne at samspillet mellem samtlige karakterer er fantastisk godt skildret. Man kan nærmest fysisk mærke følelserne mellem dem.

Noget andet jeg næsten fysisk kunne fornemme var stemningen i bogen.
Stemningen er så ildevarslende og nærmest ubehagelig. Den ubehagelige og nærmest trykkende fornemmelse bliver mere og mere intens efterhånden som vi nærmer os klimaks i romanen. Plottet bliver langsomt åbenbaret for os og selvom jeg havde regnet en stor del af det ud, da vi nærmede os klimakset, så fik jeg alligevel en rislen ned ad ryggen. Dét at det langsomt åbenbares og ikke bare kommer som en enkelt kort chokbemærkning var en virkelig fed effekt og medvirkede til at skabe en helt særlig stemning i romanen, som jeg kun sjældent har oplevet.
Jeg havde det faktisk lidt ligesom da jeg læste Vi har altid boet på slottet efter at have færdiglæst denne her. Den var virkelig god mens jeg læste den, men den voksede faktisk endnu mere for mig efter den var færdiglæst og jeg lige havde fået reflekteret lidt mere over den. Det gik her op for mig hvor vild og god den egentlig er og hvor vilde et skrivetalent forfatteren har.

Jeg vil dog sige, at man lige skal over den lidt flad og distancerede skrivestil i starten, som jeg dog har en fornemmelse af er helt bevidst fra forfatterens side. At bogen starter fladt ud og så langsomt hiver fat i dig og beholder sit greb helt til slutningen. Det var i hvert fald sådan jeg oplevede det – og jeg læste da også bogen i nærmest ét stræk. Jeg synes dog egentlig ikke at plottet i sig selv er voldsomt stærkt. Det er mere måden historien fortælles på og Johnsons stærke skrivestil, som gjorde denne her roman til noget helt specielt.

Jeg vil anbefale Søstre til læsere der ønsker at læse en velskrevet, dyster og opslugende fortælling, som ikke bare lige slipper sit tag i én blot fordi sidste side er læst. Det er en fantastisk gotisk roman om både søsterskab, moderskab, svigt, mobning og manipulation. Hvis du i forvejen er glad for Shirley Jacksons gotiske romaner vil jeg vove at påstå at denne også er noget for dig, da den har den  samme underliggende creepy stemning, men alligevel er noget helt originalt.

 

5 ud af 6 stjerner

Udgivet: August 2021

Antal sider: 185

Oversat til dansk ved Rasmus Hastrup