Anmeldereksemplar fra: Politikens Forlag. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Juncker er tilbage i København efter sit eksil i Sandsted. Han er ved at blive skilt fra sin kone og er rykket ind i en lejlighed i Nordvest. Han er netop vendt tilbage til Personfarlig efter en operation, da en ung kvinde bliver fundet dræbt på Amager Fælled. Sagen prikker til noget i Juncker. Ti år tidligere efterforskede han en lignende sag, hvor man aldrig fandt gerningsmanden. Kan det være den samme morder?
Signe Kristiansen efterforsker et knivdrab, hvor en ung nynazist har mistet livet under en politisk aktion på Nørrebro. Det er altså to uafhængige sager, indtil der viser sig et personsammenfald.

Min anmeldelse 

Kvæler er tredje bog i serien om efterforskerne Juncker og Kristiansen. De tidligere bøger i serien er Vinterland og Satans sommer, som jeg var ovenud begejstret over. Kvæler er også en ganske fin krimi, men den lever altså ikke helt op til niveauet i de to foregående bøger.

Persongalleriet er ellers ligeså formidabelt som det plejer at være.
Vores hovedpersoner Juncker og Signe Kristiansen er begge nuancerede karakterer som er spændende at følge fra bog til bog.
Juncker kæmper i denne bog endnu engang med en del private ting og mit hjerte græder faktisk lidt med ham. Han er bare sådan en karakter hvor jeg virkelig ønsker at det går ham godt – også selvom han af og til selv fucker tingene op. Men han er ikke et røvhul med vilje. Det bliver tydeligt når vi kommer ind bag hans tanker. Og så er han en karakter som udvikler sig personligt. En udvikling jeg nyder at følge og som jeg finder troværdig.
Signe har også stadig nogle ting på privatfronten, som hun stadig kæmper med. Særligt en hændelse for nogle år tilbage, som hun (forståeligt nok) ikke kan slippe og som er ved at ødelægge hende indefra. Foruden dette har hun også lidt problemer med sin mand, som til tider fortsat kan være lidt træt af hendes uforudsigelige mødetider qua hendes arbejde.
Fælles for begge karakterer er, at selvom de hver især har deres særegne karaktertræk er de også bare helt almindelige mennesker, som vi alle nok på én eller anden måde kan genkende lidt i. Enten fra os selv eller mennesker omkring os. De er to karakterer som ligeså godt kunne være virkelige personer og det er jeg helt vild med.
Udover Juncker og Kristiansen møder vi også nogle bipersoner som også alle er fint portrætteret. Samspillet mellem alle karaktererne i bogen er også fint skildret og dialogerne er velkonstruerede.

Spændingsniveauet i bogen er generelt højt og endda højere end i de tidligere bøger i serien. Enkelte steder blev stemningen også ligefrem intens. Desværre var der nogle få steder hvor forløsningen efter intensiteten aldrig rigtig kom, men hvor det egentlig bare blev en anelse fladt.  Overordnet set er det dog en ret hæsblæsende krimi, uden at være actionpræget, hvor siderne nærmest vender sig selv. Dette skyldes uden tvivl også det flydende sprog og de forholdsvist korte kapitler med små cliffhangers samt hyppige sceneskift og en god vekslen mellem opklaringsarbejde og hovedpersonernes private liv.

I starten kører historien i to spor og med to forskellige plots. Det bliver dog hurtigt tydeligt hvilket plot der er det centrale i historien og det var da også det plot som jeg personligt fandt mest spændende og hvor der blev bundet en fin sløjfe i slutningen af bogen. Dog sad jeg med mange spørgsmål til det andet plot og sad faktisk lidt uforløst tilbage. Jeg vil ikke spoile, men kan blot sige, at jeg er skuffet over det ikke blev fulgt til dørs. Jeg tror jeg forstår bevæggrunden for det, som jeg dog ikke kan afsløre her uden at ødelægge historien for fremtidige læsere. Det er dog med til at trække ned i min samlede vurdering og derfor har jeg alligevel valgt at knytte denne lille kommentar til det. Herudover var der også nogle andre væsentlige ting i plottet som jeg ærgrede mig ret meget over og som også efterlod mig lidt uforløst tilbage. Det er dog rent handlingsmæssigt og har intet at gøre med selve skrivehåndværket.

Alt i alt er Kvæler en ganske fin krimi med et stærkt persongalleri, et højt spændingsniveau og sider der nærmest vender sig selv. Den tager temaer op som skyld, skam, voldtægt, fortrydelser, ensomhed, parforhold og venskaber.
Dog er der nogle ting ved plottet og særligt slutningen, som skuffede mig lidt og hvor jeg sidder lidt uforløst tilbage. Der er dog ingen tvivl om, at den trods dette, absolut er læseværdig for andre krimielskere derude.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet: August 2021

Antal sider: 416