Reklame – anmeldereksemplar fra forlaget Gyldendal, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Sofia Bauman er lige blevet færdig med sine universitetsstudier og kommet ud af et dårligt forhold, selvom hendes ekskæreste stadig spøger og han prøver at ødelægge hendes liv. Hun tager sammen med sin veninde Wilma til et foredrag med den karismatiske leder af New Age-bevægelsen Via Terra: Franz Oswald. De bliver tilbudt et gratis ophold på herregården hvor Via Terra holder til og da hun bliver tilbudt et job der, som hun ikke kan sige nej til, beslutter hun sig for at slutte sig til dem for en tid. Det går dog langsomt op for Sofia at hun måske ikke så let kan slippe derfra igen og at hun uvilligt er blevet draget ind i en sekt ..

Min anmeldelse 

Sekten på Tågeøen er første del af en trilogi om Via Terra og er baseret på forfatterens egen flugt fra Scientology. Og det er måske netop forfatterens egne erfaringer der gør denne roman så stærk, autentisk og gribende. Jeg venter allerede nu i spænding på den næste bog i serien, for jeg er så spændt på at se hvordan det hele nu vil gå efter at have færdiggjort denne.

Historien bliver fortalt i to forskellige lag. Den primære fortælling er skrevet med personalfortælleren i datid, hvor vi følger Sofia. Og dette er altså en virkelig stærk historie! Man følger hendes gradvise indoktrinering i sekten og er hele tiden med i hendes ambivalente tanker om de handlinger hun udfører og den måde de lever i på herregården. Og efterhånden som det bliver mere og mere langt ude i sekten, bliver det også mere og mere tydeligt hvor magtfuld en sektleder kan være og hvor meget han kan få folk til at afvige fra den personlighed og den moral de kom med i første omgang. Det er virkelig skræmmende, men også virkelig troværdigt skildret. Særligt fordi Sofia hele tiden viser hendes ambivalente følelser omkring det hele. Hun er ikke en sort/hvid karakter og hun bliver aldrig total hjernevasket, hvilket også ville kunne have ødelagt historien for mig. Dette gælder faktisk for flere af karaktererne – de fremstår alle blot som resultatet af at være nedbrudt af en andens magt og den frygt denne anden kan efterlade i én.
Der er også en sidehistorie til den egentlige historie som bliver fortalt i kursiv. Jeg vil ikke komme nærmere ind på denne, for vil ikke spoile noget. Det kan dog måske virke lidt forvirrende med disse sporadiske scener, men jeg lover jer, at I får en forklaring på dem i sidste ende.

Spændingen i bogen er ikke af den type hvor der er fuld action. Den er mere underliggende og knugende, som vi kender det fra de psykologiske thrillers. Enkelte steder sad jeg faktisk med helt ondt i maven og måtte bare læse videre for at se hvad der nu ville ske – især når vi nærmer os slutningen. Jeg var fuldstændig opslugt og det er faktisk længe siden jeg har læst en bog, som jeg havde så svært ved at lægge fra mig, som jeg havde det med denne. Den er virkelig stærk, gribende, dyster og skræmmende på det psykologiske plan.

Jeg vil anbefale Sekten på Tågeøen til alle læsere der elsker dystre fortællinger og som også er fascineret af hvordan det mon er at leve i en sekt. Det er en stærk roman om visioner, magt, begær og frygt, men også en fortælling om mod og håb. Jeg synes virkelig den er noget særligt og så er det også en vigtig roman, som kan være med til at fortælle os udefra hvor svært det kan være at bryde ud, når man først er dybt indoktrineret i en sekt.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Gyldendal, januar 2020

Antal sider: 479

Oversat til dansk af Signe Lyng