REKLAME (og reklamelink hvis du trykker på boksen i bunden, så du kan finde bogen billigst muligt)Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde på virket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Sommersolen varmer roemarkerne på Lolland, og turisterne strømmer til for at holde ferie i Lalandia. Den københavnske tandlæge Julie har taget sin familie med på en afstresningsferie og booket et hus i to uger. Familien er i starten overvældet over Lollands naturskønhed, men på deres ture rundt i landskabet bliver de udsat for små, ubehagelige hændelser, der åbner for mørket i sollandet. Uden at vide det har københavnerfamilien vakt en lokal landmands vrede længsler. Han er ramt af sommeren og forfølger dem rundt på deres ture. Det ender med at blive den værste sommer for både landmanden og familien fra København.

Søren Marquardt Frederiksen er uddannet cand. mag. i litteraturvidenskab og har tidligere skrevet flere bøger om retorik og journalistik. i 2016 debuterede han som skønlitterær forfatter med den historiske krimi Kongens by. Sommerramt er dog mit første møde med forfatteren.

Sommerramt præsenteres vi for et ret overskueligt persongalleri: Vi møder landmanden Holger, som bor alene på sine afdøde forældres slægtsgård. Holger er bitter over at Lalandia har overtaget en del af den jord, som ellers tilhørte Holgers familie og at det har begrænset ham i sit arbejde grundet nogle reglementer. Holger bliver pludselig besat at, at ville hævne sig på en familie, der skal på ferie i Lalandias feriehuse. Dette lyder umiddelbart, som en historie med potentiale for at blive lidt uhyggelig, men Holgers hævnforsøg bliver gang på gang forpurret af hans lidt latterlige ideer og hans kiksede facon.
Familien, det hele skal gå udover, er tandlægen Julie, hendes mand Klaus og deres to børn Vincent og Sara. Julie fremstår som et meget positivt og udadvendt menneske, som intet kan slå ud af kurs. Klaus er derimod en indadvendt og mere brysk karakter. Vincent er en lille dreng, med en forkærlighed for lettere dyremishandling og som virker rimelig uopdragen, mens Sara er en rolig pige, som elsker at læse bøger. Jeg følte aldrig helt at jeg fik et klart billede af hvem de egentlig er som personer, udover de karaktertræk jeg her har opridset og jeg savnede lidt at få lidt flere nuancer af personerne, for rigtig at kunne finde dem troværdige. Herudover var min oplevelse at en del af dialogerne fremstod ret konstruerede, hvilket forstyrrede min læsning lidt.

Hvis man ser bort fra dialogerne synes jeg dog, at sproget er lettilgængeligt og det var en letlæst bog. Der er maleriske beskrivelser af omgivelserne og det miljø vi befinder os i – dette skyldes især at vi kommer med familien og Holger på guidede ture, hvor vi præsenteres for noget af Lollands historie og møder nogle lidt sjove typer. Her får forfatteren også inddraget lidt samfundskritik, særligt i form af den deroute Nakskov har taget.

Sommerramt præsenteres som en pyskologisk thriller med både uhygge, varme og humor. Og jeg vil give ret i, at den er humoristisk – men den var på ingen måder uhyggelig. Der var dog lidt spænding i, da jeg var nysgerrig på, at se hvad Holger nu havde i ærmet, af mærkværdige påfund.

Sommerramt kan anbefales hvis man søger en humoristisk bog kombineret med lidt spænding, et lettilgængeligt sprog og maleriske miljøbeskrivelser.

3 ud af 6 stjerner

Udgivet på Morfeus Forlag, maj 2018

Antal sider: 205