Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt og Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

London, 1850. I Hyde Park strømmer folk til for at se byggeriet af Crystal Palace. Det gælder også unge Iris, der har taget en fridag fra arbejdet i Mrs. Salters Dukkeværksted. I parken møder hun den sære konservator Silas, der drømmer om at udstille sin samling af bizarre udstoppede dyr på Verdensudstillingen. Deres møde bliver for Silas starten på en altødelæggende besættelse – og skæbnesvangert for Iris, der også drømmer om at slå igennem som kunstner. Da hun accepterer jobbet som model for en af tidens eksperimenterende kunstnere, bliver det starten på et helt nyt liv…

Min anmeldelse

Bogen er fra forlaget beskrevet som en historisk og psykologisk roman. Jeg forventede derfor en lidt dyster stemning, men også den charme jeg ofte synes de historiske romaner har – og jeg fik begge dele i en helt perfekt og unik kombination.

Persongalleriet i bogen er både interessant og nuanceret. Historien er skrevet i nutid og med personalfortællervinklen. De karakterer vi primært følger er Silas og Iris.
Silas bor alene og udstopper dyr. Han har en stor passion for dette og går rundt og venter på at få sit store gennembrud i kunstnerverden. Han fremstår noget ensom og skaber små historier i sit hovede omkring andre mennesker og de dyr han udstopper. Helt fra start tænkte jeg at han var lidt en stakkels fyr, men der var altså også noget lidt uhyggeligt over ham; Han bor i en butik fyldt med udstoppede dyr. Det er altså ikke det mest hyggelige sted at opholde sig, hvis du spørger mig – og så er han altså bare en mystisk mand.
Iris arbejder sammen med sin tvillingesøster Rose i et dukkeværksted. Hun drømmer om at blive maler og føler sig nærmest fanget i den trivielle hverdag hun har. Da hun bliver tilbudt jobbet som model for den dygtige kunstner Louis ender hun derfor også med at sige ja, selvom hun dog har mange overvejelser omkring hvorvidt det er det rigtige at gøre. Iris er en sympatisk karakter, men hun har også nogle egoistiske og umodne sider. Hun begår fejl, men hun formår også at tage ansvar for sine fejl og kæmpe for dem hun elsker og for det hun brænder for – og så er hun en karakter der gennemgår en troværdig, men stor udvikling i bogen, som var interessant at følge. Jeg var ret glad for hendes karakter og jeg kom faktisk til at holde lidt af hende.
Herudover møder vi også  nogle bipersoner, som også var troværdigt skildrede og samspillet mellem de forskellige karakterer fungerede også rigtig godt.

Historien finder sted i 1850’ernes London og miljøbeskrivelserne er altså fantastisk gode. Jeg følte nærmest at jeg selv stod lige midt i scenerne. Jeg kunne nærmest lugte lugtene, fornemme trængslen og høre larmen. Den store kontrast mellem det lidt mere ekstravagante liv hos den rige del af befolkningen og det hårde liv de fattige har er også skildret rigtig fint. Herudover er sproget og dialogerne troværdige for tiden, uden at det dog blev tungt eller besværligt at læse.

Dukkeværkstedet er jo en psykologisk roman og spændingen er da også konstant underliggende, som den ofte er i disse bøger. Allerede fra start af fik jeg en fornemmelse af at der var noget ildevarslende over bogen og der hvilede en lidt mørk stemning over den, som blev tiltagende hen mod slutningen. Jeg blev også overrasket et par gange undervejs i bogen og jeg elsker jo altid når det sker.

Jeg vil anbefale Dukkeværkstedet til læsere der gerne vil læse en original psykologisk roman og godt kan lide de lidt dystre fortællinger. Det er en fængslende fortælling om begær, drømme, besættelse og kærlighed. Jeg mener virkelig at denne bog er noget ganske særligt – både udenpå, med det flotte omslag, men også indholdsmæssigt. Den minder i hvert fald ikke om noget jeg før har læst og jeg tror at dette bliver en bog jeg på et tidspunkt vender tilbage til, for den er altså ret vild på sin helt egen stilfærdige og mørke måde.

6 ud af 6 stjerner.

Udgivet på forlaget Lindhardt og Ringhof, maj 2019

Antal sider: 372

Oversat til dansk Vibeke Houstrup