Anmeldereksemplar fra forlaget People’s, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Den 24-årige Clara findes en tidlig morgen efterladt i en blodpøl på et toiletgulv på en natklub i København.
Men hvordan er hun endt der – og hvorfor?
Politiassistent Marc Abildgaard har patruljen den nat og ankommer med sin makker som den første til stedet. Han opdager hurtigt at forbrydelsen er så voldsom og virker til at være begået med så meget had, at det ikke umiddelbart ser ud til, at Clara er et tilfældigt offer.
Mens Clara kæmper for sit liv på Rigshospitalet kæmper personerne i hendes omgangskreds, som var sammen med hende den skæbnesvangre aften, for at holde fast på sig selv og de hemmeligheder de hver især bærer rundt på.

Min anmeldelse 

i 2019 udgav Anne Mette Kirk sin debutroman Knust, som tog mig fuldstændigt med storm (min anmeldelse af den kan læses ved at klikke her, hvis du er interesseret). Dengang vidste jeg egentlig ikke at det var en krimi jeg gik ind til – det vidste jeg denne gang. Den er nemlig præsenteret som anden bog i serien om politiassistenten Marc Abildhauge, som vi stiftede bekendtskab med i Knust.
Hverken Knust eller Låst er dog kriminalromaner, som vi typisk kender dem. De har noget helt originalt over sig. For det første er der ikke primært fokus på den politiassistent vi følger serien igennem, men derimod ligeså meget fokus på flere af de implicerede i den forbrydelse der er omdrejningspunkt for plottet. Herved bliver vi inddraget i flere forskellige menneskeskæbner og vinkler på den samme sag, hvilket skaber en virkelig god dynamik i historien.

I kan måske allerede regne ud, at persongalleriet derfor også er rimelig stort. Men det er mindst ligeså stærkt som det er omfattende. Selvom vi møder flere forskellige karakterer vi skal forholde os til, var jeg lynhurtigt i stand til at skelne dem fra hinanden og sad derved ikke med en forvirring, som ellers ofte kan ske ved de større persongallerier, hvor man skal forholde sig indgående til flere forskellige karakterer.
Anne Mette Kirk er virkelig eminent til at skabe nogle levende karakterer med små personlighedstræk så de bare står lysende klart for én, hvilket jeg finder ret imponerende.
Selvom jeg ofte knytter nogle kommentarer til de forskellige hovedpersoner i mine anmeldelser har jeg faktisk fravalgt at gøre det i denne anmeldelse. Dette af den simple grund at noget af det stærke ved bogen er, at vi langsomt lærer dem og alle deres hemmeligheder at kende. Hvis jeg afslører for meget her forsvinder noget af den mystik som jeg selv elskede og som var medvirkende til at jeg ikke rigtig kunne slippe bogen.
Desuden er dialogerne velskrevne og samspillet mellem karaktererne er skarpt.

Historien starter ud med en lidt dyster prolog og springer herefter fire dage tilbage i tiden, hvor vi følger dagene op til den hændelse der præsenteres for os i prologen. Dette i sig selv var med til at skabe en god dynamik i historien og et højt spændingsniveau. Vi ved jo der kommer til at ske noget ret voldsomt, uden det er præsenteret præcis hvad og vi kan bare følge dagene gå op til. Jeg sad faktisk helt med hjertebanken da vi nærmede os det kritiske punkt i historien, for jeg vidste jo det ikke kunne undgås. Herefter finder vi så ud af hvad der egentlig sker efter den dystre prolog og får så fortællingen fra de forskellige hovedpersoners vinkler. Jeg kunne ikke lade være med at sidde og gætte lidt med på hvem der var gerningspersonen, men let me tell you: jeg havde ikke regnet den ud og blev noget overrasket da det blev afsløret. Udover denne overraskelse er der også små andre overraskelser undervejs. Netop fordi hovedpersonerne er så mystiske og vi hele tiden får små ting afsløret om dem hver især.

Kapitlerne er forholdsvist korte og sproget er både stærkt og lettilgængeligt på samme tid. Jeg er endnu engang meget imponeret over miljøbeskrivelserne. Låst foregår i august måned og jeg kunne nærmest fornemme det liv der er i København der, den tætte luft og varmen. Jeg følte mig desuden taget tilbage til min egen tid hvor jeg lige var flyttet til en ny by og påbegyndte min uddannelse, når man følger hovedpersonerne, som er i starten af tyverne og netop er igang med eller skal til at påbegynde deres videregående uddannelser. Det er ikke voldsomt lang tid siden for mig, men alligevel føltes det faktisk lidt nostalgisk (omend min tid måske ikke var heeeelt så dramatisk og min lejlighed ikke var helt ligeså cool og jeg bor i Esbjerg og ikke København, men jeg tror I forstår pointen).

Selvom det er en krimi og der selvfølgelig er fokus på dette plot tager den også flere vigtige emner op og her bliver det særlig tydeligt at forfatteren har foretaget en grundig research og formået at anvende den i sin roman. Vi kommer både ind på emner som psykisk lidelse, seksualitet, etnicitet, komplicerede forælder-barn-relationer, løgne, søskendekærlighed og venskab. Nogle stærke og vigtige emner og jeg elsker når populære genrer tager disse emner op. Det er med på at skabe fokus på det og give os alle noget at reflektere over.

Jeg vil anbefale Låst til læsere der ønsker at læse en original og spændende krimi med et meget stærkt og alsidigt persongalleri samt masser af mystik. Det er en fortsættelse til romanen Knust, men den kan godt læses selvstændigt (omend jeg synes det er lidt synd hvis man snyder sig selv for den fantastiske læseoplevelse, som Knust også var).
Der er ingen tvivl om, at Låst nu har fået en stor plads i mit læserhjerte. Det er en roman, som jeg fandt særlig fantastisk og som er noget helt udover det sædvanlige. Det er sådan en bog, som jeg bare kan mærke kommer til at sidde fast hos mig. Den type bog man ikke bare glemmer og som har skabt nogle refleksioner hos mig. Selvom jeg færdiggjorde den i går, har jeg alligevel gået rundt og tænkt på den i dag og været en smule vemodig over at den nu er slut.
Så nu kan jeg så bare sidde her igen og vente på der kommer mere fra Anne Mette Kirk. Men det er jo også sundt at have noget at glæde sig til.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet 22.  januar 2021

Antal sider: 348