Reklame, da dette er et anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

 

Om bogen

Arkæologen Ruth Galloway tilkaldes, da et jagerfly fra Anden Verdenskrig dukker op under en udgravning på en byggegrund. I cockpittet sidder liget af en mand, som umiddelbart ligner flyets pilot. En DNA-test viser dog at det ikke er piloten, men derimod Fred Blackstock. En lokal aristokrat, som angiveligt blev skudt ned over Nordsøen under krigen, men i et helt andet fly. Sagen kompliceres yderlige da flere mystiske og skræmmende hændelser rammer flere af de levende medlemmer af Blackstock-familien…

Min anmeldelse 

Åh, hvor bliver jeg glad hver eneste gang der bliver udgivet en ny bog i serien om arkæologen Ruth Galloway. Det er uden tvivl én af mine yndlingsserier og selvom nogle da har et stærkere plot end andre, så gør det mig ikke så meget. For disse bøger læser jeg primært for det skønne persongalleri.
Stemmer fra graven er syvende bind i serien om Ruth Galloway. De andre bøger i serien lister jeg lige op her (i kronologisk rækkefølge):

  1. Pigen under jorden
  2. Løgnens hus
  3. Huset på klippen
  4. Døden på museet
  5. Det tavse vidne
  6. De udstødte

Endnu engang må jeg konkludere at persongalleriet fortsat ikke skuffer mig. Jeg har da været sur på nogle af karaktererne før, men jeg har også tilgivet dem igen. Og dét at man kan blive oprigtigt sur og skuffet over en romankarakter, er jo ikke nødvendigvis negativt; det er jo et tegn på, at man føler man har en relation til dem. Og lige præcis sådan skal det være med en rigtig god serie.
Ruth er stadig arkæolog, støtter politiet i efterforskninger hvor det er relevant og forsøger at få livet som alenemor til at gå op i en højere enhed med fuldtidsarbejde, som ikke udelukkende består af et 8-16 job. Selvom hun umiddelbart virker til at være den samme fra bog til bog, har hun faktisk gennemgået en fin og troværdig udvikling fra den første bog. Hun er gået fra at bo (næsten) alene med sine to katte, trives i sit eget selskab og beskrevet som lidt kikset, til at være mere selvsikker og med ønsket om lidt mere end det hun måske har (og så vil jeg ikke gå i dybden med hvad det er, for vil ikke spoile).
Nelson er fortsat kriminalinspektør og bor med sin hustru, frisøren Michelle. Hans to døtre er flyttet hjemmefra og han er ved at vænne sig til denne nye tilværelse. Han er gået fra at være en ret brysk karakter til at være mere sympatisk og jeg elsker stadig at få denne lidt blødere side af ham at se.
Herudover får vi også et dejligt gensyn med Nelsons kolleger Judy, Clough og den nye Tim. Og selvfølgelig den excentriske druide Cathbad, som jeg bare holder så meget af.
Endnu engang er samspillet mellem de forskellige karakterer godt skildret og dialogerne er velskrevne.

Udover det stærke persongalleri er der også noget andet der går igen i Ruth Galloway- bøgerne og hvor denne bog heller ikke er en undtagelse: De fantastiske miljøbeskrivelser. Man kan nærmest se omgivelserne for sig, høre lydene og mærke stemningen i de forskellige scener.

Spændingsniveauet i bogen er som vi kender det fra de tidligere bøger: lige tilpas og som en helt klassisk krimi. Der er ikke for meget action, men der sker alligevel nok til at jeg, som læser, blev holdt fanget fra start til slut og siderne nærmest vendte sig selv. Det der var mest spændende at følge var dog vores faste karakterers personlige historier. Ikke fordi selve krimiplottet er elendigt, det er bare endnu engang de personlige fortællinger der er det stærke element. Krimiplottet er dog helt fint og formåede da også at overraske mig; jeg havde i hvert fald ikke selv regnet slutningen ud. Jeg vil dog indrømme, at noget af dét der overraskede mig allermest ikke var tilknyttet krimiplottet!

Jeg vil anbefale Stemmer fra graven til læsere der også elsker de tidligere bøger i serien. Hvis man endnu ikke har læst nogle af bøgerne kan jeg absolut anbefale man går igang, hvis man er til de karakterbårne krimiserier og hvis man har lyst til at læse klassisk krimi med et arkæologisk twist.
Bøgerne kan godt læses selvstændigt, hvis man absolut insisterer, men jeg vil anbefale man læser dem kronologisk.

 

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på Gads Forlag, september 2020

Antal sider: 352

Oversat til dansk ved Lærke Pade