Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Gladiator, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Det notoriske bløddyr, færingen Vón, rygrad som en regnorm, bærer på et tungt og stort hjerte i en ussel, brugt krop. Han elsker Christina, som går på CBS, og hun elsker ham på trods af hans kommen og gåen i jobcentrene. Undervejs, i deres forhold, støder han på nogle krav, han ikke kan opfylde. Der er så meget liv, der skal leves – og passes på. Christina drives af en udlængsel, hele tiden mod noget større og bedre, og hun tager et semester i udlandet, mens Vón overmandes af en slags eksistentiel hjemlængsel, knyttet til en krop og bevidsthed, der driver længere og længere væk fra ham. Sådan går han fra den ene stærke og vidunderlige, vanvittige kvinde til den anden, fra det ene ufaglærte arbejde til det andet, i en endeløs pendlen frem og tilbage mellem det ene skodværelse og det andet, til han møder en kvinde, der måske har det hele og mere, end hans blødsødne hjerte kan stå for – og holde til.

Min anmeldelse 

Åh! var en af de romaner jeg virkelig havde glædet mig til at læse, men som jeg også havde en tanke om ville kræve lidt af mig og derfor lod jeg den vente lidt i stakken, til jeg havde overskuddet til den. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at det var en fordom som viste sig at være usand, for den var faktisk meget ligetil at læse. Til gengæld satte den en masse tanker igang undervejs og særligt efter den var færdiglæst – tanker omkring, hvad den egentlig handlede om, for den er faktisk meget mere end blot en kærlighedsroman.

Historien er skrevet i datid med jeg-fortælleren hvor vi følger Vón. En introvert ung mand som flakker lidt formålsløst rundt i sit liv. En mand med ensomheden som sin, ofte nærmeste, følgesvend. Han orker ikke rigtig det sociale, men samtidig orker han heller sin ensomhed, hvilket leder ham ud i nogle konfliktfyldte og usunde relationer. Han gennemgår en stor udvikling i bogen, men dog alligevel på et niveau hvor det ikke bliver utroværdigt. Vi får lov til at følge med Vón mens han går fra en nærmest apatisk tilstand til han virkelig mærker nogle følelser og får lidt ambitioner for sit liv- og jeg tror lige netop at det er denne udvikling der gjorde at jeg faktisk blev så ramt, når han endelig tør åbne op for sine følelser og selv mærke dem.
Samspillet mellem Vón og de personer der optræder i hans liv er meget fint skildret og alle de personer vi møder er med til at tegne et helt billede af Vón som person – intet her er overflødigt og det er noget jeg altid sætter pris på.

Åh! er ikke en bog for dem der ønsker spændingsfyldte og dramatiske scener. Der er dog både drama og en spænding i at se hvor livet nu fører Vón hen, men hele historien er fortalt roligt og til tider nærmest nøgternt. Det nøgterne letter dog undervejs, efterhånden som han formår at mærke sig selv og åbne sit hjerte op for nogle flere følelser. Og det er virkelig flot skrivehåndværk og en sand fornøjelse at følge denne udvikling. Måske blev det endnu stærkere for mig, fordi jeg stort set læste bogen i ét stræk og derfor var helt inde i fortællingen og virkelig lod mig rive med.

Åh! er dog ikke kun en kærlighedsroman, som jeg skrev i starten af min anmeldelse. Det er også en roman om et samfund der bliver tiltagende moderne og hvor der mest er plads til de ressourcestærke. Det er dog også en roman om at tage ansvar for sit eget liv – eller mangel på dette. Det er for let at sige at Vón ikke har nået mere med sit liv end han har, fordi samfundet er imod ham, for han er faktisk en karakter der har nogle ressourcer. Han er ikke uintelligent. Han har venner, omend de er få. Han har evnen til at søge arbejde. Men han mangler drive – eller ambitioner, om man vil. Han mangler måske mest af alt noget at leve for og denne roman viser virkelig hvor vigtigt det er at have netop det.

Jeg vil anbefale Åh! til læsere der godt kan lide romaner, som virkelig har noget på hjerte. Til læsere der sætter pris på en smuk og hjerteskærende kærlighedshistorie, som samtidig rummer så meget mere. Jeg er meget imponeret over denne roman og den ramte virkelig mig lige midt i hjertet. Jeg er dog ikke i tvivl om, at dette her ikke er en roman for alle – jeg tror at der vil være en risiko for at nogen vil kede sig lidt, da den netop er skrevet i et så fint, men roligt sprog. For mig, var den dog noget særligt og derfor sender jeg også en hel stjerneregn afsted.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Gladiator, september 2019

Antal sider: 351