Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Jentas, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Det liv, hun har opbygget – hendes perfekte forlovede, deres luksusliv – forsvandt i løbet af et splitsekund. Nu er hun nødt til at flygte, ikke blot for at undslippe de mørke hemmeligheder i sin egen fortid, men også for at overliste den mand, der holder øje med hvert eneste skridt, hun tager.
I den anden ende af landet venter Allisons mor desperat på at få noget at vide om sin datter, der er forsvundet efter et flystyrt. Politiet tror, at hun er omkommet, men Maggie nægter at acceptere, at hun kan have mistet sit eneste barn, og hun sætter sig for at opspore sandheden.
Mor og datter er nødt til at kæmpe – for at overleve og for at finde vej gennem et sort spind af løgne og tilbage til hinanden, før det er for sent…

Min anmeldelse 

Frit fald er Jessica Barrys debutroman og det kan man på nogle måder godt mærke, når man læser denne bog. Der er ingen tvivl om at hun har potentiale som forfatter og det er absolut ikke nogen dårlig bog hun har skrevet, men jeg vil alligevel starte med at indrømme at jeg er en anelse skuffet.

Persongalleriet er egentlig nogenlunde interessant og meget overskueligt, da vi kun har få personer vi skal lære at kende: Allison og Maggie samt en håndfuld bipersoner. Men når det netop er så småt et persongalleri, så ville jeg også forvente at jeg virkelig følte jeg kom til at kende vores karakterer – især hovedpersonerne. Dette skete dog desværre ikke. Jeg fik da en fornemmelse af hvem de var, men jeg følte mig aldrig rigtig investeret i dem. På nogle punkter fandt jeg dem lidt utroværdige og havde lidt svært ved at følge den udvikling de gennemgår i bogen.
Det faktum at jeg aldrig rigtig følte mig investeret i karaktererne gjorde også at jeg havde lidt svært ved helt at mærke samspillet mellem karaktererne i bogen, selvom dialogerne dog er velkonstruerede. Og så vil jeg også lige rose Barry for at have været god til at beskrive de følelser vores hovedpersoner oplever undervejs – særligt Maggies følelser er flot og egentlig ret troværdigt beskrevne.

Hele historien er skrevet med jeg-fortællervinklen hvor vi skiftevis følger Maggie og Allison, men Maggies kapitler er skrevet i datid, mens Allisons er skrevet i nutid, pånær når Allison kigger tilbage i tiden, hvor det selvfølgelig også er skrevet i datid. Det irriterer mig at der er dette skift i tiden, fordi jeg simpelthen ikke forstår det. Historien foregår jo faktisk på det samme tidspunkt, bare hver sit fysiske sted, så hvorfor ikke skrive i den samme tid? Der er garanteret nogle der slet ikke vil skænke dette en tanke, men det irriterer altså mig når man ikke som forfatter er konsekvent i sit valg af tid, for alle sine karakterer (medmindre der selvfølgelig er en klar mening med at skifte). Hvis det var for at skabe en flydende overgang i Allisons kapitler til hendes tanker om fortiden, så kunne Barry jo bare have valgt også at skrive Maggies kapitler i nutid. Nå, men nok om dette.

Det er tydeligt at Barry har ønsket at skabe en spænding fra start af, men der gik altså lidt tid før jeg blev fanget af historien. Men da det så endelig skete læste jeg også bogen i ét stræk. Den var tilpas spændende til at jeg gerne ville vide hvad der skete på næste side og kapitlerne er også forholdsvist korte, så det var let lige at tage et kapitel mere. Jeg savnede dog nogle vildere plottwists og et lidt stærkere plot.

Frit fald er den type thriller som fint kan fungere som noget uforpligtende underholdning, de dage hvor man gerne vil have lidt spænding, men ikke har overskuddet til at læse en bog man behøver forholde sig til. Det er ikke en thriller, som i min optik, er noget særligt, men den er dog heller ikke elendig og jeg vil da så absolut give forfatteren et forsøg igen, hvis vi får mere fra hende i fremtiden.

 

3 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Jentas, september 2019

Antal sider: 399

Oversat til dansk af Lilian Kingo