Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Jentas, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Det er en helt almindelig onsdag eftermiddag. Dommer Scott Sampson er på vej hen for at hente sine seksårige tvillinger for at tage i svømmehallen, da hans kone, Alison, sender en besked om, at de skal til lægen, og at hun vil køre dem derhen. Scott tager derfor hjem, men da Alison kommer hjem lidt senere, er hun alene – ingen Sam, ingen Emma – og hun påstår, at hun ikke har sendt nogen besked…
Telefonen ringer, og en anonym mand fortæller dommeren, hvilken dom han skal afsige i en kommende narkotikasag, og at de ikke må sige et ord til nogen, hvis de vil se deres børn igen.

Min anmeldelse 

Brad Parks har udgivet flere populær bøger i USA, men så vidt jeg kan researche mig frem til er dette den første bog udgivet på dansk. Jeg har ikke læst andet af denne forfatter og jeg var spændt på at se hvad han havde at byde på. Jeg er dog lidt ambivalent omkring denne bog, men jeg synes bestemt at den rent spændings- og plotmæssigt har meget godt at byde på.

Historien er skrevet i datid med jeg-fortællervinklen, pånær enkelte kapitler hvor der skiftes over til den observerende fortæller. I disse kapitler følger vi to ret ubehagelige typer og skiftet mellem disse to fortælleformer giver god mening her i bogen.
Jeg-fortælleren er bogens hovedperson Scott. Han er dommer, har respekt for sit erhverv og det ansvar han sidder med og så elsker han sin familie. Han er gift med en hustru, der for ham er helt perfekt. Deres forhold beskrives dog ikke som et unaturligt fantastisk et af slagsen, men tværtimod som et helt almindeligt ægteskab, hvor de bare elsker hinanden og derfor kan klare meget sammen og det var jeg ret vild med. Det skabte en vis troværdighed. Det kunne have været så perfekt med jeg-fortælleren i en historie som denne og i starten tænkte jeg også det ville blive rigtig godt. Vi får nemlig lynhurtigt en fornemmelse af hvordan Scott er som person, da vi hele tiden får historien fra hans vinkel og med hans egen stemme. Det faldt dog lidt til jorden undervejs, da jeg havde en fornemmelse af at han mest af alt redegjorde for det der skete og distancerede sig lidt rent følelsesmæssigt fra fortællingen. Og det var altså ærgerligt; han er udsat for noget af det værste man kan forestille sig og jeg havde håbet på at mærke lidt flere følelser, så jeg også selv ville føle mig lidt mere engageret og som en del af historien.

Spændingsniveauet i bogen er dog ret højt og den indfinder sig allerede fra første side. Der sker løbende ting som gjorde at jeg havde lyst til at læse videre og finde ud af hvad der var op og ned i historien. Desværre var der nogle rent juridisk tekniske ting der blev beskrevet og som gjorde at læsningen også blev lidt tung undervejs og det kedede mig lidt. Jeg synes dog alligevel at det er fint at vi bliver sat ind i disse ting, da det selvfølgelig har betydning for historien, så vi kan forstå hvad der sker senere hen, men det blev altså lidt tungt, det må jeg være ærligt at indrømme. Jeg kunne dog rigtig godt lide det psykologiske spil der også er i bogen som følge af den desperation Scott oplever  hvor vi både fornemmer en smule paranoia og angst.

Jeg er også vild med at bogen formåede at overraske mig så meget undervejs som den gjorde. Der var flere små plottwists og jeg havde ikke selv regnet plottet ud og jeg elsker simpelthen når det sker. Det var dog ikke en overraskelse som gjorde at jeg sad med åben mund og polypper af overraskelse, men det tror jeg til gengæld skyldes at jeg ikke følte mig helt investeret i historien – for det var overraskende og der er ingen tvivl om at det er et godt og gennemtænkt plot –  og uden at spoile vil jeg også lige kommentere på at jeg var ret vild med slutningen.

Ikke et ord er en spændende thriller om desperation og magt. Jeg vil anbefale den til læsere der godt kan lide thrillers med både action og et lidt psykologisk spil. Jeg sender fire stjerner afsted og så håber jeg at vi får mere af forfatteren udgivet herhjemme i fremtiden.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Jentas, marts 2019

Antal sider: 421

Oversat til dansk af Rasmus Klitgaard Hansen