Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Montagne, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
I udkanten af en lille by ligger et stort gartneri og forfalder. Gartneriet var hjem for ægteparret Albert og Nelly og tvillingerne Adam og Suleima, indtil den dag ulykken ramte. Nu lever Albert alene i gartneriets gamle drivhuse, lukket inde med sin anger.
I det lokale supermarked arbejder Åsa. Hun bor alene i sit barndomshjem, vandrer om natten og ser mere end de fleste. Åsa kender alle landsbyens sjæle, kender deres drømme og deres hemmeligheder, bortset fra Christines. For der er noget med Christine, som ingen forstår, heller ikke Åsa.Da en lille pige flytter ind i huset tæt på Alberts gartneri, begynder livet at ændre sig i landsbyen. Gamle hemmeligheder og glemte længsler trænger sig på, og beboerne må indse, at intet er, som det var en gang.

Min anmeldelse 

Jeg har tidligere læst thrilleren Er her nogen? af samme forfatter (Min anmeldelse af den kan læses ved at klikke her). Denne bog er dog en noget anden genre og jeg var derfor ret spændt på om jeg ville være ligeså vild med denne og om den kunne holde min interesse på samme måde som hendes tidligere roman. Og det kunne den altså. Jeg må derfor konkludere at Lotte Elman Wegner absolut kan noget med ord – og jeg håber allerede nu at vi snart får flere bøger fra hende – og i så fald vil jeg vente i spænding på hvilken type bog hun overrasker os med næste gang.

Livet du efterlod er skrevet i nutid med personalfortællervinklen, hvor vi skiftevis følger forskellige personer fra en lille landsby. Hvert kapitel starter med en overskrift, hvor der står hvilken person vi følger i kapitlet – så er vi ligesom ude over nogen som helst risiko for forvirring i forhold til dette, men for at være ærlig så behøvede vi næsten ikke disse overskrifter. Personbeskrivelserne er nemlig fuldstændigt fantastiske. De er så velskrevne og personerne er så levende beskrevet at jeg oprigtigt følte at jeg kendte disse personer og derfor også sidder tilbage med et lille savn til dem, nu hvor bogen er færdiglæst. Dette gør sig særligt gældende for den kære Albert, der bor alene i sit drivhus efter nogle triste hændelser i hans fortid. Han krøb virkelig ind under huden på mig og jeg følte en stor sympati for den kære, men ødelagte sjæl.

Generelt er det faktisk lidt nogle triste skæbner vi bliver introduceret for med denne roman. Vi bliver både præsenteret for skilsmisse, uforløst kærlighed og forliste drømme, sygdom, psykisk lidelse og død. Det kan muligvis godt lyde som en lidt tung bog, når man læser disse emner men det er det altså ikke, for bogen indgyder også lidt håb hos læseren. Lyset kommer ind til vores karakterer igennem små sprækker og Livet du efterlod er på mange måder en troværdig skildring af livet på godt og ondt.

Jeg elskede virkelig denne her bog og jeg vil faktisk anbefale den til alle læsere; det her er virkelig en bog der egner sig til et bredt publikum. Dette skyldes særligt bogens enkle og lettilgængelige sprog, men også at vi bliver inviteret ind i nogle menneskers liv, der gemmer på nogle skæbner som de fleste af os kan identificere os med i en eller anden udstrækning. Livet du efterlod var en roman der ramte mig lige i hjertet og jeg synes virkelig det er en lille creme-donut af en roman: Den er fin og lækker at se på udefra, men endnu mere lækker når man tager en bid og der åbenbarer sig en lille bid af himlen indeni.
Jeg giver bogen 6 ud af 6 stjerner.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Montagne, april 2019

Antal sider: 280