Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

En ung kvinde dukker aldrig op på sit arbejde. Hun er sidst fanget på et overvågningskamera i en kiosk i nærheden af sin bopæl, kameraet har også fanget en mand. Han taler til hende, følger hende ud af døren.
På de sociale medier bliver han hurtigt hovedmistænkt, men politiet har ingen beviser.
Vibe Engberg arbejder i en antikvitetsforretning i samme by. Den ene dag ligner den næste, indtil alt forandres. Vibes stedfar rammes af et slagtilfælde og ripper op i gamle sår, der aldrig er helet. Vibes mor var aldrig nærværende og hendes far forlod af uvisse grunde familien, da hun var ti år.
Den tidligere hovedmistænkte træder en dag ind ad døren i antikvitetsforretningen, og kort tid efter dukker en mandlig kunde op i butikken, som forandrer alt.
Vibes liv tager en drejning, som fører hende langt væk fra alt, hun kender. Langsomt lader hun sig manipulere ind i en virkelighed, der stille nedbryder den hun er. Det går op for hende, at noget er helt galt, men for sent. Hun befinder sig i et uudholdeligt liv, hun ikke kan undslippe. Først da hun står helt tæt på afgrunden, forstår hun. Der er nogen derude, og de holder øje …

“Er her nogen?” Er Lotte Elmann Wegners debutroman og hører under kategorien psykologisk thriller. Det er en, på mange måder, imponerende debut.

Bogen er skrevet i jeg-form og jeg synes egentlig det fungerer rigtig godt i denne historie. Vi kommer tæt ind på hovedpersonen Vibes følelser, tanker og refleksioner. Forfatteren er simpelthen eminent til at beskrive følelser, blandt andet ved brug af et meget rammende billedsprog, så man næsten selv kan mærke alle følelserne. Det er interessant at følge Vibes udvikling bogen igennem, hvor hun i starten fremstår ret anonym – hvilket falder rigtig godt i tråd med at det også er sådan Vibe ser sig selv: som helt almindelig og lidt anonym. Men så møder hun Andreas, som i starten af deres møde fremstår som den perfekte mand, ud fra Vibes betragtninger. Hun begynder efterhånden også at blive en mere nærværende og interessant hovedperson, og det er tydeligt at mærke at al hans interesse for hende også gør at hun føler sig som et mere interessant menneske. Men så ændrer han sig lige pludselig og hver eneste dag for Vibe bliver fyldt med en angst og paranoia, som simpelthen også er så godt beskrevet at jeg selv kunne fornemme den under min læsning. Det eneste jeg synes er lidt ærgerligt er, at deres forelskelsesperiode ikke fylder særlig meget i bogen. Hvis der havde været lidt mere fokus på den periode i deres forhold, havde den ambivalens hun står i senere i forholdet, mellem had og kærlighed været lidt nemmere at sætte sig ind i.
Vibe møder en anden kvinde, Linda, som også lever i et voldeligt parforhold. Deres stilfærdige og hemmelige venskab til hinanden er på samme tid både rørende og skræmmende; skræmmende fordi det er uhyggeligt at tænke på, at det er nødvendigt for dem, at skjule deres venskab så meget for omverdenen, fordi de er bange for hvad konsekvenserne ellers vil blive.

“Er her nogen?” er ikke en thriller med en masse actionfyldte scener, men en bog der har fokus på det psykologiske aspekt. Der er dog en konstant underliggende dysterhed og spænding omkring hvad der nu sker med Vibe – om hun klarer sig og kommer levende ud på den anden side. Der var da også flere steder hvor jeg selv sad med hjertebanken og holdt vejret. Der er mange episoder i bogen som ikke er direkte beskrevet, men nærmere antydet ud fra Vibes tanker, hvilket jeg synes fungerede ekstremt godt og passede rigtig godt ind i den stilfærdige måde resten af historien også fortælles på.

Selve historien med den unge kvinde der forsvinder fylder marginalt lidt i bogen, i forhold til hvad jeg havde forestillet mig, da jeg læste bagsideteksten. Det bliver dog berørt i bogen og ender også med at have en lille betydning, men det kunne sådan set fint være udeladt – historien om Vibe og Andreas er klart stærk nok i sig selv.

“Er her nogen?” er en særdeles velskrevet psykologisk thriller om en kvindes personlige nedbrydning i et voldeligt parforhold og om hendes kamp for at finde en vej ud. Det er også en historie om ensomhed, skam og håb. Kan bestemt anbefales til andre fans af genren og jeg håber på at høre mere til forfatteren fremadrettet, da jeg er vild med hendes skrivestil, som er både fængslende og nærværende.

5 ud af 6 stjerner.

Udgivet af forlaget Turbine, 2018

Antal sider: 276