Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måder påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Alting ændrer sig, da Angelina begynder at arbejde på Salon de Luca, den hotteste frisørsalon i Stockholm. Ejeren Stefano har kun øje for hende og værdiger ikke længere kollegaen Jenny et blik. Overvældet af jalousi beslutter Jenny sig for at finde ud af, hvem der gemmer sig bag den gådefulde Angelinas tilsyneladende perfekte facade. Samtidig bliver en af salonens kunder fundet myrdet og kort tid efter sker endnu et dødsfald, hvor offeret har forbindelse til salonen. Mistankerne mellem de tre kollegaer vokser, og under den polerede overflade starter et farligt, psykologisk spil, der truer med at ødelægge alt.

“Bag din ryg” er første fritstående del af en ny trilogi fra forfatteren bag krimi-serien om kriminalinspektøren Emma Sköld. Mange har måske læst Sofie Sarenbrants tidligere kriminalromaner og hvis man forventer noget i den dur, vil man som læser formentlig blive skuffet. “Bag din ryg” er mere en psykologisk thriller – og læser man den som netop dét, så synes jeg bestemt den er anbefalelsesværdig.

Vi følger tre personer i bogen: Jenny, Angelina og Stefano.
Jenny har arbejdet i Salon de Luca i flere år og har et godt øje til sin chef Stefano og er uden tvivl en jaloux kvinde – særligt overfor Angelina. Angelina fremstår smuk og målrettet og Stefano er ejeren af salonen og fremstår udadtil som en mand der har styr på tingene, som ejer af den hotteste frisørsalon i byen. Vi finder løbende ud af mere og mere om vores hovedpersoner, efterhånden som læsningen skrider frem og det fungerede rigtig godt at man ikke fik det hele foræret på én gang.
Jeg fik dog det tydeligste indtryk af hvem Angelina var og jeg synes de hemmeligheder hun gemte på var interessante og hun er klart den karakter der står stærkest. De to andre fremstod lidt som nogle bipersoner, som dog også har deres egne problemer, men jeg savnede at komme lidt mere i dybden med deres liv, for at forstå deres bevæggrunde for de handlinger de foretager. Generelt havde jeg en følelse af at alle personerne var ret usympatiske og jeg savnede lidt en hovedperson jeg kunne holde af, hvilket trækker ned i min samlede vurdering. Dét at de alle tre fremstod så usympatiske bidrog dog til den mørke stemning og det gjorde også at jeg konstant var i tvivl om en af dem var morderen, for jeg kunne egentlig godt se dem alle for mig som gerningsmanden.

“Bag din ryg” har en konstant underliggende spænding, som bliver sat allerede fra prologen. Der sker hele tiden små ting i de forskellige personers private liv og deres indbyrdes forhold som jeg gerne ville vide mere om. Samtidig var jeg nysgerrig på hvem der havde begået forbrydelserne. Der var flere gange under min læsning hvor jeg troede jeg havde gennemskuet hvem gerningsmanden var, men så skete der noget andet som pludselig såede tvivl i mig og jeg begyndte at mistænke en af de andre – det er ikke en let gennemskuelig roman, men vi får svaret i slutningen. Svaret bliver dog ikke givet direkte til læseren, men er på en måde underforstået i de sidste kapitler.

Sarenbrant formår at skrive så læseren bliver fanget hurtigt og ikke slipper bogen før den er færdiglæst. Der er korte kapitler, der er med til at øge spændingsniveauet og vi følger primært kun tre personer, hvilket gav et overskueligt persongalleri. Der kører et konstant underliggende psykologisk spil imellem de tre hovedpersoner, som også smitter af på læseren.

Der er gode beskrivelser af miljøet så man tydeligt kunne se omgivelserne for sig og mærke den spænding der lå i luften i flere af scenerne, hvilket gjorde læsningen levende. Bogen er desuden velskrevet med troværdige dialoger og et sprog der var let at forstå og gjorde læsningen flydende.

“Bag din ryg” slutter med lidt af en cliffhanger, så jeg ser meget frem til at nummer to udkommer.

Da hovedpersonerne manglede noget dybde og lidt flere facetter kommer “Bag din ryg” ikke helt op på en topkarakter, men den har klart sine gode kvaliteter med et godt spændingsniveau, et godt plot og et flydende, lettilgængeligt sprog.
Jeg vil bestemt anbefale “Bag din ryg” til andre fans af psykologiske thrillere.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget People’s Press, januar 2018

Antal sider: 375