I en snedækket skov i det høje nord ligger en lille by. Bjørneby, hvis indbyggere rejser væk med samme hastighed, som arbejdspladserne forsvinder. Men de beboere, der bliver tilbage, husker stadig fortidens glans og drømmer om storhed igen. Om succes i en sportsgren. Ishockey.
Juniorholdet har kvalificeret sig til semifinalen, og forventningerne er tårnhøje. Fælleskabet står stærkt, og alles blikke er rettet mod de unge spillere og sportschefen Peter. Bestyrelsen og sponsorerne, forældre og trænere, bredryggede fans i sorte jakker og piger med ubrydelige venskaber. De syttenårige drenge spiller ishockey med en hel by på skuldrene for at få Bjørneby på kortet igen. Men da der sker noget meget alvorligt, bliver byens sammenhold og drøm sat på prøve. Hvor langt vil man gå i succesens navn? Og hvad er man villig til at gøre for at beskytte sine børn?

Bjørneby er den første roman ud af to om en lille by med store drømme. Om kærlighed, om at brænde for noget, om mandighed, identitet og længslen efter at få lov til at vise, hvem man egentlig er.

Med “Bjørneby” viser Backman endnu engang hvor eminent han er til at beskrive de små samfund og de mennesker der bor der. Man kommer lynhurtigt ind i det lille univers han har skabt – i dette tilfælde Bjørneby. Det er tydeligt at Bjørneby er synonym med ishockey og at deres juniorhold er deres store håb for femtiden. Det er dog også tydeligt at ishockey ikke kun er en sport i Bjørneby – det er hele indbegrebet af de værdier som beboerne har og lever efter.
Det er en velskrevet og velkomponeret roman, hvor læsningen flyder hele vejen og siderne nærmest vender sig selv.

Alle karaktererne i bogen er også skarpt beskrevne. Hovedpersoner såvel som bipersoner fremstod troværdige og tydelige. Vi møder folk fra forskellige samfundslag i den lille by, som er delt op i Bunden, Toppen og dem midt i mellem. Flere af personerne fik en stor plads i mit hjerte under min læsning og jeg kunne sympatisere med flere af personerne. Noget af det som Backman er særligt god til er altså bare at lave karakterer som man enten kan spejle sig i eller på anden måde genkende fra ens eget liv, hvilket giver en autentisk følelse under læsningen. Dialogerne er også troværdige og naturlige og er med til at beskrive både personerne og deres indbyrdes forhold.

En stor del af bogen omhandler ishockey; træningen, kampene, loyalitetet og drømmene som spillerne har. Det kunne godt være blevet trivielt at læse om i længden, men det er tydeligt at forfatteren bruger så lang tid på at beskrive alt dette, så man får en helt tydelig fornemmelse af både personerne men også en dybere forståelse og indsigt i hvorfor de handler som de gør. Lige netop dette gjorde at det aldrig blev trivielt, men derimod gav bogen en særlig dybde.

Bogen tog dog pludselig en drejning jeg ikke havde set komme og som knuste mit hjerte på mange måder og jeg må indrømme at jeg kneb en lille tåre eller to.

“Bjørneby” er en roman som har en konstant underliggende spænding fordi der er flere historier samlet i én, som man får lyst til at vide mere om. Det er en historie om ishockey, sammenhold, kærlighed, venskab, familie, svigt, seksualitet, teenageliv og bekymringer. Det var en bog som både fik mig til at smile, græde og ryste på hovedet.

Jeg har intet at sætte en finger på og jeg sidder tilbage med en følelse af at jeg har lyst til mere – Lige nu! Jeg vil anbefale “Bjørneby” til alle som sætter pris på en velskrevet roman med noget på hjerte – og for de der allerede er fans af Backmans værker er “Bjørneby” altså et mustread. Det er Backman når det er bedst.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget People’s Press , 2017

Antal sider: 457