Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Da kæresten går fra Emma, skal hun omstille sig til en ny tilværelse. En tilværelse, hvor lavt selvværd, alkohol og flygtige relationer til mænd dominerer. Presset fra et universitetsstudie forstærker behovet for at flygte fra virkeligheden, og Emma befinder sig på en glidebane. Facaden fungerer som et skjold, mens personen bag stille og roligt krakelerer sideløbende med, at der smiles til et virtuelt publikum.
Kærligheden blomstrer på ny, men fortiden går ikke ustraffet hen, og livet bliver en daglig kamp om ikke at miste sig selv.

Min anmeldelse 

Se mig nu ligner udadtil en lille roman, baseret ud fra sine relativt få sider, men den gemmer altså på en noget større historie, end man umiddelbart tror ved første øjekast.

Den er skrevet med personalfortælleren hvor vi hele historien igennem følger Emma. Hun er i starten at tyverne, er lige blevet single, er lige begyndt på universitetet hvor hun læser en bachelor i pædagogik og skal bo alene for første gang. Hun er sårbar, men formår langt hen ad vejen at holde en facade. Hun er en meget selvreflekterende karakter og indimellem følte jeg altså at det blev lidt for meget. Der kommer nogle længere tekststykker inde i bogen, hvor hun reflekterer meget over samfundets syn på kvindens seksualitet og hvor hun selv befinder sig i denne kontekst. Det virker til tider lidt højtravende og nogle passager måtte jeg lige genlæse, for helt at forstå hvad hun mente. Og det er altså ikke fordi jeg er uintelligent, men fordi det pludselig blev lidt mere tungt, end de øvrige passager i bogen  og det skulle min kære hjerne altså lige omstille sig til.

Som karakter kunne jeg dog rigtig godt lide Emma. Jeg ønskede hende virkelig alt det bedste og kom faktisk også til at holde af hende –  og så er hun altså også en meget relaterbar hovedperson. Det kan godt være man ikke har været så promiskuøs og søgt nærheden med tilfældige mænd, som hun gør, men jeg tror at mange af os har stået et lignende sted i vores liv, som Emma har; at miste motivationen, at have svært ved at finde sig selv, at føle ensomheden og prøve at undgå den, at  forsøge at leve op til forventninger, både ens egne og dem omverdenen har til én. Jeg kunne i hvert fald relatere til mange af de ting Emma gennemgår i bogen og måske var det netop derfor at bogen rørte mig så meget, som den gjorde.
Hun er også en karakter som udvikler sig, hvilket absolut er positivt. Der var dog et tidspunkt, hvor jeg simpelthen ikke kunne følge med udviklingen. Det føltes så brat, det skifte hun foretager i sit liv. Der bliver beskrevet kort hvad der førte til det, men jeg havde lidt svært ved helt at forstå hvordan det kunne lade sig gøre og jeg fandt det lidt ærgerligt, at vi ikke blev inddraget lidt tættere i dette, da vi jo ellers kom meget tæt på den deroute hun ellers var på.

Bipersonerne er også fint beskrevne og samspillet mellem Emma og dem alle er også troværdigt skildret.
Der er dog en enkelt person, som vi møder i slutningen af bogen, som jeg undrede mig lidt over, at vi pludselig skulle følge selvstændigt i nogle få kapitler. Det kom til at føles lidt halvt og overfladisk. Jeg forstår denne karakters betydning for Emma, men jeg fandt det unødvendigt at følge hendes egen historie, for den bliver ikke rigtig fulgt til dørs.

Bogen starter faktisk med slutningen og tager os så tilbage til to år før i tiden. Og dette var en virkelig god begyndelse! Det gav mig med det samme en interesse i at vide, hvad der dog var ført til det der er sket. Jeg havde min anelser, men det viste sig at jeg ikke havde ret. Den overraskede mig flere gange og jeg var fanget hele vejen igennem, selvom jeg indimellem måtte genlæse lidt passager. Jeg overvejede aldrig at lægge bogen fra mig og jeg er virkelig glad for at have haft denne læseoplevelse – og jeg håber at den får mange flere læsere derude. For udover at være en rørende historie, så er den altså også aktuel og vigtig i vores moderne samfund, hvor sociale medier fylder meget.

Jeg vil anbefale Se mig nu til læsere i tyverne, som måske kan savne en troværdig og relaterbar hovedperson samt til læsere der gerne vil have et indblik i en ung singlekvindes liv, på godt og ondt. Den er vigtig at læse, da den viser hvor vigtigt det er at passe på sig selv – og ikke mindst andre, i et samfund hvor man så let som ingenting kan ødelægge et andet menneskes liv, ved få klik på sin computer eller smartphone. Jeg vil ikke nævne præcis hvad jeg mener med dette, for jeg vil ikke spoile, men det er alligevel vigtigt for mig at få denne pointe med i min anmeldelse.
På trods af mine kritikpunkter, mener jeg oprigtigt at det er en virkelig fin roman om identitet, seksualitet, ensomhed og kærlighed, som formåede at røre ved mine følelser og også efterlod en lille tåre i min øjenkrog. Jeg sender derfor 4 stjerner afsted.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet via Books on Demand, juni 2019

Antal sider: 145