Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Et åbent hus-arrangement udvikler sig til et gidseldrama, da en falleret bankrøver låser sig inde i et hus med en overentusiastisk ejendomsmægler, to bitre IKEA-misbrugere, en ondsindet mangemillionær, en ældre dame i sorg, en højgravid kvinde, en besværlig starut og et kaninhoved.
I en række dysfunktionelle vidneafhøringer får vi efterfølgende de involveredes versioner af, hvad der egentlig skete. En klassisk puslespilsgåde tager form og spørgsmålene, der trænger sig på er:
– Hvordan er det lykkedes røveren at flygte?
– Hvorfor er alle så sure?
– Og hvad i alverden er der i vejen med folk nu til dags?

Min anmeldelse 

Det er absolut ingen hemmelighed at jeg elsker Fredrik Backmans bøger. Han er virkelig en forfatter der har formået at skabe sin helt egen stil. Hvis jeg bare havde fået denne bog i hånden uden at forfatterens navn var nævnt, vil jeg vove den påstand at jeg alligevel havde gættet på at han lige netop var forfatteren bag – for det her er altså bare klassisk Backman. Han har imponeret mig i hver eneste af de bøger jeg har læst af ham og Folk med angst er absolut ingen undtagelse.

Folk med angst er skrevet i datid med en skiftevis observerende og personal-fortællervinklen, hvor vi møder et noget broget persongalleri – i hvert fald udadtil.
Vi møder en stenhård karrierekvinde, et ungt par som er vordende forældre, et ældre par, som elsker hinanden på deres helt egen måde, en rolig og venlig ældre kvinde, to politimænd, en røver/ gidseltager og nogle få andre bipersoner. Karakterernes liv trævles langsomt op og det er det som er bærende for historien og som er med til at gøre den så god. Derfor vil jeg ikke gå nærmere ind i persongalleriet, for det skal man som læser selv have lov til at opleve. Jeg kan dog afsløre så meget at de hver og én er et bekendtskab værd.

Sproget i bogen er som altid roligt og selv de mere dramatiske scener er beskrevet i et roligt sprog. Det er lettilgængeligt og enkelt, men alligevel (og måske netop derfor) rammer nogle sætninger bare så hårdt. Ganske små sætninger, som i en historiens helhed bliver så rammende, hjerteskærende og kærlige. Jeg har endnu ikke læst en Backman-roman som ikke har fået gang i mine følelser og jeg tror heller ikke at den dag kommer. Jeg har grædt og jeg har grint. For humor er der også – og den kan til tider være ret sort, men alligevel er den passende for historien.

Historien skifter mellem flere forskellige scener. Både scener fra fortiden, scener fra gidseltagningen og politiets afhøringer. Det skaber en god dynamik at vi hele tiden skifter mellem disse forskellige scener. Den ene side tog den anden og pludselig var bogen slut og jeg var efterladt med en varme indeni og en glæde over at have læst så fantastisk en bog, men samtidig også en lille tomhed, fordi jeg ikke havde lyst til at slippe personerne endnu.

Folk med angst er en fantastisk velskrevet, spændende og meget overraskende roman. Det er en roman om at vi alle måske har mere tilfælles end vi tror, at man ikke kan dømme folk på overfladen, om hemmeligheder, sorg, kærlighed, angsten for livet i sin helhed, frygten for ikke at slå til og så er det en historie om, at vi alle har en eller anden form for ansvar overfor hinanden. Hvis du også elsker Backman vil du elske denne bog – og er du måske ny læser, så er denne et fint sted at starte hans forfatterskab, da den virkelig viser alt det gode Backman har at byde på. Det er en humoristisk bog med noget dybere på hjerte og det elsker jeg den for. Den er virkelig noget ganske særligt.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget People’s Press, oktober 2019

Antal sider: 367

Oversat til dansk af Louise Ardenfelt Ravnild