Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Forlaget skriver:
Under en usædvanlig snestorm på Côte d’Azur i 1992 forsvinder en ung kvinde, Vinca Rockwell på 19 år, fra en gymnasiekostskole. Hun er efter sigende flygtet sammen med sin filosofilærer, som hun har et hemmeligt forhold til. Ingen ser hende nogensinde igen.
Femogtyve år senere, i 2017, mødes de tre gamle venner Fanny, Thomas og Maxime igen i forbindelse med en genforeningsfest for gamle elever på gymnasiet Saint-Exupéry ved Antibes. De har ikke haft kontakt, siden de tog deres eksaminer. Dengang begik de en frygtelig handling, som har præget deres liv lige siden, og tankerne om, hvad der skete med deres veninde Vinca, er ikke glemt. Da skolen skal have bygget en ny sportshal, og den gamle skal rives ned, er deres hemmelighed i fare for at blive afsløret. For inden i murene ligger knoglerne fra et lig …
Sandheden om, hvad der i virkeligheden skete, skal vise sig at være stærkt foruroligende og smertelig

Min anmeldelse 

Guillaume Musso har efterhånden en håndfuld spændingsromaner bag sig og én af Frankrigs bedst sælgende forfattere – og det forstår jeg virkelig godt. Jeg har dog kun læst Opkald fra engel, som jeg var ret vild med og så denne, men alle hans bøger står min TBR-liste. Jeg kan allerede nu afsløre at de uden tvivl bliver stående der efter jeg har læst Fortidens mørke, for det er virkelig en vild historie fyldt med plottwists – og ikke mindst et interessant persongalleri.

Historien er primært skrevet med jeg-fortælleren i datid. Den skifter dog enkelte steder til personalfortælleren og enkelte steder følger vi også andre personer end vores primære hovedperson. Det kan måske lyde lidt forvirrende, men det er det ikke. Det fungerer altså rigtig fint i denne historie.
Vores primære hovedperson er den franske mand Thomas, der nu er bosat i New York hvor han arbejder som forfatter. Han er single og livet er ikke ligefrem blevet som han havde troet da han var helt ung. Han er en mand med både gode og dårlige sider og hans personlighed folder sig langsomt ud hele bogen igennem. Han er på mange måder en kompleks karakter. Han er en sympatisk mand, der enkelte steder gør nogle usympatiske ting – og så kan jeg altså ikke gå mere i dybden med det, for jeg vil ikke spoile. Jeg kan blot sige at han absolut er et litterært bekendtskab værd.
Der optræder en del bipersoner i bogen. Nogen har direkte betydning for den overordnede handling i bogen, hvor andre umiddelbart kan virke en smule overflødige, men det er de ikke; de er nemlig med til at underbygge de miljøbeskrivelser, som Musso virkelig er god til.

Miljøet fremstår nemlig så tydeligt og troværdigt at jeg næsten følte jeg havde været der selv – og jeg har altså aldrig været i Frankrig. Der er også noget politik med i bogen, som er med til at tegne et billede af de forskellige tidsperioder, hvilket øgede troværdigheden. Jeg er dog én af dem der godt kan falde lidt af på den, når bøgerne bliver for politiske, da det kan blive en smule tungt for mig at læse (og jeg er tidligere gymnasieelev med samfundsfag på A-niveau. Undskyld til min kære samfundsfagslærer. I don’t blame you) men det bliver ikke tungt heri, så det skal man ikke lade sig afskrække af.

Noget af det som jeg elsker allermest ved Fortidens mørke er dog alle de overraskelser som den byder på. Der er ikke bare ét plottwist hvor man tænker “wooooouw, hvad?!” men flere! Bedst som man tror at nu har man regnet det hele ud, så sker der noget nyt og man bliver endnu mere forvirret – og det var vildt fedt. Det hele bliver dog samlet til slut, så jeg sad ikke med en forvirret følelse da jeg var færdig med bogen og det er jo som bekendt noget jeg altid sætter pris på. Plottet er måske ikke det mest troværdige i verden, men det betyder ikke så meget, for det holder altså hele vejen igennem.

Jeg vil anbefale Fortidens mørke til thrillerfans som elsker troværdige persongallerier, plottwists og en historie som ikke lige sådan er til at gennemskue. Det er en thriller om store og mørke hemmeligheder, lidenskab, kærlighed og magt. Jeg var fanget hele vejen fra start til slut og det her var altså én af de bøger jeg næsten ikke kunne lægge fra mig.

5 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Lindhardt & Ringhof, september 2019

Antal sider: 336

Oversat til dansk ved Anders Juel Michelsen