Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget HarperCollins Nordic DK, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Nora troede hun havde lagt sin fortid bag sig, men hun tog fejl. Det hele starter med en telefonsamtale, som hun på en måde både har ventet og frygtet i femten år. Hendes bortadopterede datter, Bonnie, er forsvundet. Hun er løbet hjemmefra mange gange før og derfor tager politiet ikke forsvindingen alvorligt. De desperate adoptivforældre rækker derfor ud efter Nora, i håb om at hun vil hjælpe. Nora er selv et produkt af et plejesystem og har prøvet at være flygtende, hjemløs og rædselsslagen. Modvilligt går hun igang med at finde Bonnie, velvidende at hun vil åbne gamle sår, som aldrig er helet og at hun er på vej ned i et mørke hvor intet kan beskytte hende udover hendes instinkter og den særlige evne hun har til at adskille sandhed fra løgn. Hun drager ud på en farlig rejse kun for at redde en datter som hun aldrig har ønsket sig.

“Øjne som mine” starter spændende ud med at vi møder Nora, som modtager et opkald fra hendes bortadopterede datters adoptivfar. Allerede fra første side får vi et indtryk af hvordan Nora er som person og vi får flere sider udfoldet af hende løbende igennem bogen. Hurtigt i bogen går det op for læseren at Nora har en barsk fortid bag sig, som har formet hende til at have et dystert sind og generel mistillid til andre. Som udgangspunkt tænkte jeg at hun fremstod lidt for pessimistisk til at jeg egentlig ville synes om hende, men efterhånden som jeg lærte hende at kende igennem bogen blev jeg helt vild med hende. Nora er en virkelig cool overlever, som bare prøver at beskytte sig selv mod verden. Hun har dog også sine bløde sider som alligevel gjorde hende sympatisk – én af disse er hendes hund Whisper, som på en måde er blevet hendes livs redning.

I bogen følger vi udelukkende Nora og oplever begivenhederne set fra hendes perspektiv. Det fungerer rigtig godt – vi følger hendes tanker, følelser og spekulationer helt tæt. Det er rigtig godt for både spændingen og dybden i bogen, fordi vi føler frygten, omsorgen, ensomheden og glæden sammen med hende. Vi møder selvfølgelig også andre personer – f.eks hendes chefer og hendes tidligere AA-sponsor som også er interessante personer og som har været med til at gøre Nora til den hun er og som også hjælper hende i hendes jagt på sandheden og på at finde Bonnie.

“Øjne som mine” er virkelig velskrevet – selvom det er en thriller og det er sjældent at jeg oplever det i denne genre, tænkte jeg flere gange at sproget var både smukt samtidig med at det også var humoristisk. Det var én af de bøger som fangede mig fra start af og som jeg ikke slap før sidste side var læst. Den var spændende og formåede at holde min interesse fra start til slut.

Det er også en velstruktureret krimi hvor der hele vejen igennem er en rød tråd samtidig med at der udspiller sig en masse forskellige ting, men hvor det hele samles til sidst. Der er flere små plottwists og overraskelser undervejs og jeg gennemskuede ikke plottet, før svaret blev serveret for mig. Jeg havde ingen ubesvarede spørgsmål men blot en længsel efter at læse mere om Nora, da jeg var færdig. Jeg håber virkelig at høre mere til hende i fremtiden.

“Øjne som mine” er noget helt unikt indenfor thrillergenren med sit fine sprog, et rigtig godt plot og en meget interessant hovedperson med mange facetter. Jeg har intet at sætte en finger på og jeg giver derfor fuld topkarakter.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Harper Collins Nordic, januar 2018

Antal sider: 298