Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Alle i dansk politi ved, hvem Martin Juncker er. En af landets bedste drabsefterforskere, godt gift, far til to. Men Juncker har trådt ved siden af, er blevet forflyttet og befinder sig nu i en lille sløv provinsby på Sydøstsjælland. Han skal lede en ny lokalstation og kan samtidig tage sig af sin gamle demente far. Det burde være udramatisk, men så lander en spektakulær drabssag på hans bord. En mand bliver fundet myrdet, og konen er forsvundet. Ingen har set noget, der er ingen spor at gå efter, intet åbenlyst motiv.
Junckers tidligere makker Signe Kristiansen er stadig i sit vante job i København. Hun ser frem til en rolig jul sammen med sin familie, da en kraftig bombe springer på et julemarked i Indre By. Signe står i spidsen for jagten på gerningsmændene, men sporene ender hurtigt blindt – indtil hun får et tip, der trækker sagen et sted hen, hun ikke i sin vildeste fantasi havde forestillet sig.

Min anmeldelse 

Da jeg hørte om denne bog var jeg ikke det mindste i tvivl om, at det var en bog jeg simpelthen bare måtte læse. Det er journalistparret Kim Faber og Janni Pedersens debutroman og jeg har altid lidt ekstra høje forventninger til journalister der debuterer som forfatter, da jeg tænker at særligt researchdelen må være lige i skabet. Jeg kan allerede nu sige at Vinterland faktisk overgik de høje forventninger jeg havde til den.

Bogen er skrevet i nutid med personalfortællervinklen hvor vi følger forskellige personer. Vi følger dog primært to personer: Martin Junckersen og Signe Kristiansen.
Martin Junckersen kaldes Juncker i bogen, så det vil jeg også kalde ham i resten af anmeldelsen. Han er efterhånden en ældre herre (selvom han har lidt svært ved at erkende det) og en erfaren og dygtig politimand. Han har dog gjort noget som har medført at han er nødt til at flytte fra sit vante arbejde for en periode og er derfor blevet nærbetjent i den lille by Sandsted. Han er gift, men bor for øjeblikket hos sin demente far. Han er lidt brysk men er faktisk også ret omsorgsfuld.
Signe Kristiansen er politikommisær ved Afdelingen for Personfarlig Kriminalitet i København. Hun er også erfaren og dygtig til sit arbejde. Hun bor med sin mand Niels og deres to børn. Hun virker til tider lidt egoistisk, men gemmer også på en sårbarhed, som hun dog helst ikke vil vise udadtil.
Fælles for begge karakterer er at de begge virkelig brænder for deres jobs og at jeg fandt dem både troværdige og sympatiske. Vi får et godt indblik i både deres gode og dårlige sider og der er således ingen af dem der er urealistiske helte i fortællingen – de er tværtimod meget menneskelige begge to og jeg kom helt til at holde af dem.
Der er en del bipersoner i bogen også, men de er alle beskrevet rigtig fint med hver deres små særegne karaktertræk, så de var let genkendelige hele bogen igennem. Samspillet mellem alle personerne er også skildret rigtig flot hvilket bl.a. skyldes de meget velskrevne dialoger. Herudover skriver forfatterne meget levende hvilket betyder at man virkelig kan mærke de forskellige stemninger i scenerne.

Allerede fra første side er Vinterland fængslende og spændende. Den starter ud med en dyster og uhyggelig prolog som fik mine nakkehår til at rejse sig – og dette gentog sig altså flere steder i bogen. Både fordi der er nogle uhyggelige scener, men også fordi historien virkelig krøb ind under huden på mig og er så skræmmende i sig selv. Fandme et genialt plot de har fundet på! (Ja undskyld mit sprog, men jeg har besluttet mig for at jeg altså godt må bande, eftersom jeg efterhånden har scoret nok voksenpoint i livet til selv at bestemme om jeg skal putte penge i bødekassen eller ej)

Der er uden tvivl også blevet brugt tid på researcharbejdet i denne bog. Dette kommer sig til udtryk i både plot og persongalleriet, men også i helt små ting, som man måske ikke umiddelbart tænker over når man læser den. Men det var med til at skabe en troværdig fortælling på trods af, at det er skønlitteratur. Herudover er bogen også aktuel – på rigtig mange punkter endda. Jeg vil ikke udpensle hvilke, da du som læser jo også gerne skulle blive overrasket over nogle af de temaer som bogen tager op, præcis ligesom jeg selv blev det.

Vinterland er en fuldstændig formidabel krimi, som er noget udover det sædvanlige. Det er en krimi hvor der virkelig kredses om detaljen og hvor intet er overladt til tilfældighederne. Det er en fængslende, spændende og opslugende krimi om terror, ondskab, traumer, svigt og frygt. Herudover er det den type krimi jeg elsker allermest: nemlig en krimi hvor vi får lov at komme tæt ind på livet af vores hovedpersoner samtidig med at vi får lov til at følge efterforskningen tæt. Jeg håber virkelig snart at vi hører mere fra denne forfatterduo!

6 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på Politikens Forlag, marts 2019

Antal sider: 464