Reklamelink hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Krigsveteranen Niels Oxen lever et stille liv i sin lejlighed i Vangede. Han ser frem til hver 14. dag at have besøg af sin søn – men deres forhold er problemfyldt.
Da den tidligere PET-chef Axel Mossman spørger, om Oxen kan tage til Jylland og kigge efter en forsvunden gårdejer og tidligere departementschef, siger Oxen først nej. Da han finder på at slå opgaven sammen med en vinterferietur med sønnen, siger han alligevel ja. Gården ligger ved Harrild Hede, hvor der er observeret ulve.
For Niels Oxen bliver den lille overkommelige opgave vejen ind i ukendt terræn, hvor flere slags ulve krydser hans spor og leder ham tilbage til hans gamle makker Margrethe Francks fortid. En fortid, der er langt mere hemmelighedsfuld og farlig, end nogen ane

Min anmeldelse 

Jens Henrik Jensen har et større forfatterskab bag sig, heriblandt er der skrevet tre andre bøger i Oxen-serien. Lupus er den fjerde i serien, og jeg vil vurdere at den fint kan læses selvstændigt. Hvis man ønsker et større indblik i Niels Oxens fortid anbefaler jeg dog at man læser de tre andre bøger først.  De tidligere bøger i serien er: De hængte hunde, De mørke mænd og De frosne flammer. 
Jeg er generelt glad for Jensens skrivestil og Lupus lever til fulde op til det niveau han hidtil har lagt med sit forfatterskab.

Persongalleriet er både interessant og troværdigt og selv bipersoner står tydeligt frem og man forstår deres betydning for den samlede historie. Vores hovedperson er Niels Oxen. Han er tidligere jægersoldat og lider af PTSD. Hans liv med PTSD er troværdigt skildret og indimellem bliver vi en direkte del af hans flashbacks, hvilket er med til at gøre læsningen autentisk og giver en større forståelse for hvordan det må være at være i hans sted. Han forsøger i denne bog at få en tættere relation til sin søn. Hans forsøg på dette og hans afmagt når det ikke helt lykkes er rørende læsning. Herudover møder vi også Margrethe Franck, som er ansat i PET. Hun har en fremtrædende rolle i denne bog, hvor vi bliver præsenteret for en sag fra hendes fortid. Hun er single og hendes kæreste eje er hendes bil og hendes dyre ur. Hun virker umiddelbart som et distanceret og lidt koldt menneske, men vi ser dog lidt flere nuancer af hende, efterhånden som læsningen skrider frem.
Herudover møder vi også Axel Mossman som er tidligere PET-chef og som ønsker Oxens hjælp med en opgave. Han er en meget intelligent mand, som man aldrig rigtig ved hvor man har og han er altså en meget interessant karakter. Vi møder også en lille gruppe mænd i en mindre jysk på. Beskrivelsen af disse og deres indbyrdes samspil var underholdende at følge og selvom bogen egentlig er ret alvorlig, så bidrog de altså også til at skabe en lille smule humor, som løftede den alvorlige stemning lidt.

Jensen skriver levende og han formår virkelig at skabe en spænding hurtigt og bevare den hele bogen igennem, hvilket er ret imponerende bogens længde taget i betragtning. Tiden fløj simpelthen afsted for mig under min læsning af Lupus. Kapitlerne har en overskuelig længde og slutter næsten alle med en lille cliffhanger, hvilket gjorde at jeg hele tiden lige måtte læse lidt videre. Herudover følger vi flere forskellige historier og jeg ville hele tiden gerne vide hvad der skete i de forskellige dele af historien. Der var også en vis mystik over bogen og det hele blev bare mere mystisk jo længere vi kom ind i fortællingen og jeg sad flere gange helt forvirret tilbage, men på den gode måde. Jeg kunne simpelthen ikke regne sammenhængen ud – og da den endelig blev præsenteret sad jeg næsten målløs tilbage. Jeg er virkelig imponeret over forfatterens evne til at skabe en fortælling med så mange forskellige spor og få dem allesammen til at gå op i en højere enhed til slut.

Desuden synes jeg det er meget interessant at han har taget emnet op med ulve i Danmark, som man i den grad må sige er samfundsaktuelt – og så er det også et emne som jeg personligt finder ret spændende og det er en debat, hvori der er mange nuancer og forskellige synsvinkler, som også bliver præsenteret fint i bogen.

Lupus er en særdeles velkomponeret krimi med et genialt og gennemtænkt plot samt et stærkt persongalleri. Lupus er altså et mustread hvis du er til gode krimier – uanset om du har læst de andre i serien eller ej. Jeg får faktisk helt lyst til at genlæse de tidligere bøger nu!
Lupus får 6 stjerner, da jeg intet har at sætte en finger på og jeg virkelig mener at det er en krimi udover det sædvanlige!

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på Politikens Forlag, september 2018

Antal sider: 518