Anmeldereksemplar fra: Gutkind Forlag. Min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Den unge efterforsker fra Helsinki Politi, Jessica Niemi, bliver sat på opklaringen af en meget usædvanlig drabssag: Krimiforfatteren Roger Koponens kone findes myrdet siddende alene ved spisebordet derhjemme, klædt i en sort aftenkjole og med ansigtet stivnet i et bizart smil. Hvad der ved første øjekast ligner en forstyrret persons absurde værk, viser sig at være det første i en række rituelle mord, som alle følger et mønster hentet fra Koponens berømte trilogi. Jessica Niemi og hendes kolleger arbejder på højtryk for at forhindre flere døde, men gerningsmanden er altid et provokerende skridt foran…

Den trofaste læser er første bind i en ny nordisk krimiserie. 

Min anmeldelse

Der er efterhånden mange krimiserier udgivet på dansk. Med den finske forfatter Max Seecks Den trofaste læser, er der nu endnu en serie at gå i gang med. Jeg elsker selv krimiserier, men kan nogle gange godt have følelsen af, at det kan være svært at have gang i for mange serier, fordi jeg investerer mig så meget i karaktererne. Herudover synes jeg kvaliteten af serierne kan svinge en del. Jeg besluttede mig dog for alligevel at give denne her nye serie en chance og dét er jeg glad for – For hooooly moly, Max Seeck skriver godt. Jeg sidder faktisk allerede og glæder mig til nummer to i serien udkommer til januar. 

Først og fremmest er persongalleriet virkelig stærkt. 
Historien er fortalt i nutid med personalfortælleren, hvor vi primært følger efterforskeren Jessica Niemi, men i enkelte kapitler også nogle af  hendes kolleger, som også er centrale i fortællingen. 
Jessica bor alene og er en kvinde med ar på sjælen og flere hemmeligheder. Hun er både hård, sårbar, omsorgsfuld, varm og distanceret. Alt i alt en sammensat karakter, som jeg har nydt at lære at kende og som jeg glæder mig til at møde igen i næste bind. 
Samtlige bipersoner er også nuancerede. Særligt én af dem, Jessicas nærmeste chef, Erne, krøb lidt ind under huden på mig.
Samspillet mellem karaktererne er også fint skildret og langt de fleste dialoger er velkonstruerede. 

Spændingsniveauet i Den trofaste læser er højt uden det bliver actionpræget. Der er korte kapitler, hyppige sceneskift, mange små plottwists og generelt bare et spændende plot, både i for hold til sagen der skal opklares og i forhold til karakterernes private liv. Alt dette kombineret med et flydende sprog, gode miljø- og stemningsbeskrivelser og en underliggende, dyster stemning gjorde det her til en rigtig pageturner, for mit vedkommende, og indeholdt alt det, som jeg elsker ved en god krimi. 
Herudover fornemmes det tydeligt, at forfatteren har gjort sin research inden tilblivelsen af bogen og at han er en forfatter der har styr på detaljerne. Der bliver bundet en fin sløjfe på historien til slut, samtidig med at den lægger op til det nye bind i serien på spændende vis. 

Dog var der en ting, som forvirrede mig lidt i starten, men som jeg efterhånden vænnede mig til. Historien kører nemlig i to spor: et for femten år siden og et spor der foregår i nutiden, hvor sagens opklares. Men begge spor er skrevet i nutidsformen, hvor jeg nok havde foretrukket at handlingerne tilbage i tiden var skrevet i datid. Det er dog en smagssag og da først det lige gik op for mig, at det var tilbageblik til fortiden, var det nemt nok at holde styr på. 

Jeg vil anbefale Den trofaste læser til læsere der godt kan lide de dystre krimier, som både byder på et stærkt plot og et stærkt persongalleri. Det er en krimi som både kommer ind på heksejagte, seksuelt overgreb, gaslighting, død, sorg, savn, hemmeligheder og psykisk lidelse. Ej, hvor jeg glæder mig til nummer to udkommer! 

5 ud af 6 stjerner 

Udgivet: April 2021

Antal sider: 428