Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Forlaget skriver: En elleveårig drengs skamferede lig findes i en park i sovebyen Flint City. Øjenvidneberetninger og fingeraftryk peger utvetydigt på en af byens mest vellidte indbyggere: Terry Maitland, baseballtræner, engelsklærer, ægtemand og far. Opklarer Ralph Anderson, hvis søn Maitland har været træner for, beordrer en øjeblikkelig anholdelse, og da der findes DNA-spor på gerningsstedet, er sagen så godt som lukket. Men Maitland har et alibi, og det viser sig hurtigt, at der også i denne historie er ufravigelige beviser.
Hvordan kan to modsatrettede forklaringer begge være sande? Hvad sker der med en familie, når så alvorlige anklager fremsættes? Og hvor stopper logik og rationale i forsøget på at forklare det uforklarlige?
Følg med Stephen King til Flint City, hvor frygten stiger.

Min anmeldelse 

For jer som har fulgt mig længe, er det nok ikke nogen hemmelighed at jeg elsker Stephen King – og må jeg kun nævne én forfatter hvis bøger var de eneste jeg måtte beholde resten af livet, så ville jeg nok vælge ham. Han har over 50 romaner bag sig og selvom jeg overhovedet ikke har læst dem alle (endnu. Det er et af mine mål i livet) så har jeg altså læst nok, til at kunne være så vild hans værker. Jeg er endnu ikke blevet skuffet over noget fra Kings hånd og derfor var mine forventninger til nyudgivelsen Outsideren også tårnhøje – men den levede til fulde op til mine forventninger. Jeg vil sågar presse citronen lidt og sige at den faktisk overgik mine forventninger. Den er virkelig vild!

Som altid præsenteres vi for et interessant og overskueligt persongalleri. Historien er skrevet i datid, med personalfortællervinklen, ud fra flere forskellige personers perspektiver. Der er derfor flere hovedpersoner i bogen, men den primære hovedperson er efterforskeren Ralph Anderson. Vi får et stort indblik i hans forskellige karaktertræk og møder ham både når han er vred, når han angrer og når han er kærlig. Han har både gode og dårlige sider og det er interessant at følge hans indre kamp mod sig selv og sine værdier hele bogen igennem. Han er hverken helt god eller helt ond og det er bl.a. dette der er med til at gøre ham så troværdig.
Persongalleriet er virkelig noget af det der altid fascinerer mig i  Stephen Kings bøger, fordi han har så stor indsigt og forståelse for det menneskelige sind. Han skaber nogle levende og troværdige karakterer, som er med til at gøre en ellers lidt urealistisk handling ret autentisk alligevel – og det er noget af dét der er så uhyggeligt ved denne bog. King formår virkelig at kravle helt ind under huden på mig med Outsideren og jeg er stadig mærket af den i dag, selvom jeg færdiggjorde den i går.

Noget andet som virkelig fascinerer mig ved Stephen King er hans fuldstændigt vanvittige fantasi. Hold nu op, hvor kan han finde på historier! Jeg er helt overrasket over plottet i denne bog – vi startede ét sted og jeg troede jeg havde en idé om hvordan alting han sammen, men så tog forfatteren mig et helt andet sted hen, som jeg overhovedet ikke havde regnet med. Hvis du har planer om at læse bogen kan du godt glæde dig – det bliver noget af en oplevelse.

Spændingen i bogen opstår fra første side og fortsætter faktisk helt til sidste side er læst. I starten er det en nærmest filmisk opsætning af kapitlerne hvor vi i nogle kapitler følger historien kronologisk og i andre kapitler får præsenteret vidneudsagn. Alle kapitlerne i Outsideren er korte og slutter spændende, så jeg hele tiden lige havde lyst til at læse lidt mere.

Outsideren er skrevet i et flydende og levende sprog, så jeg nærmest kunne se scenerne for mig, mens jeg læste. Der er en dyster stemning over hele bogen, præcis som vi kender det fra Stephen Kings andre bøger. Jeg må dog lige advare om, at det bestemt ikke er en bog for sarte sjæle – der er bl.a. ret tydelige beskrivelser af hvordan den stakkels myrdede dreng er blevet lemlæstet og jeg tror ikke at det er alle der vil kunne klare at læse om dette.

Outsideren er en dyster, grum og sindssygt spændende thriller, som jeg næsten vil kalde en gyserroman. Jeg var selv fuldstændig opslugt af fortællingen og jeg lagde den kun fra mig når det var absolut nødvendigt. Det var én af de bøger jeg tænkte på, når jeg ikke læste i den og virkelig glædede mig til at komme hjem og læse videre i. Jeg er helt misundelig på de læsere der endnu har den til gode. Det er et absolut mustread for andre Stephen King fans – og har man ikke læst andre af hans bøger endnu, men overvejer man at stifte bekendtskab med hans forfatterskab, så synes jeg faktisk godt at man kan starte her. Det er en af de bedste bøger jeg længe har læst!

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Hr. Ferdinand (En del af Politikens Forlag), november 2018

Antal sider: 599

Oversat til dansk ved Jakob Levinsen