Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Forlaget skriver: Axel Steen er blevet gift og har fået nyt job som sikkerhedsrådgiver i en investeringsbank. En medarbejder har snydt, og Axel skal sørge for, at manden bliver afskediget uden myndighedernes indblanding. Det sætter gang i en fatal kæde af begivenheder i en verden, hvor penge er gud, og Axels sans for retfærdighed bliver sat under pres som aldrig før.
Krigen i Syrien er på sit højeste, og flygtningene strømmer ind over grænsen. I Urbanplanen bliver en ung indvandrer med banderelationer fundet myrdet, og Vicki Thomsen skal opklare sagen i et miljø, hvor intet er, som det ser ud, og ingen vil tale med politiet. Hun kontakter sin gamle ven og mentor, Axel Steen, som kendte den dræbte, men Axel har klippet alle bånd til sit gamle liv.
Den nye Axel Steen-krimi foregår i et delt Danmark, hvor de rigeste selv bestemmer reglerne og udøver deres egen retfærdighed, mens de fattige kæmper for at overleve og skabe sig en fremtid i en verden i brand.

Min anmeldelse

Solo er den sjette bog i Jesper Steins populære serie om Axel Steen. Selvom det er en del af en serie, vil jeg dog mene at den godt kan læses selvstændigt, da vi kort får opridset vigtige hændelser fra tidligere bøger, men for at få mest muligt ud af udviklingen i Axel Steens privatliv giver det selvfølgelig mest mening at læse dem i rækkefølge.

Kender du det der med, at man lige har læst en virkelig fed krimi og er blæst næsten helt bagover? Præcis sådan har jeg det efter at have afsluttet Solo. Den er både spændende, aktuel, autentisk, velskrevet og så byder den på et interessant persongalleri.

Historien er skrevet i datid med personalfortællervinklen, hvor vi skiftevis følger Axel Steen og efterforskeren Vickie Thomsen.
Axel Steen, som er vores primære hovedperson, er på én og samme tid både en helt og en antihelt. Han kæmper med problemer i sit private liv, som for nuværende særligt skyldes hans tidligere arbejde som efterforsker, hvor han konstant blev sat i farlige situationer. Han har nu fået nyt arbejde i sikkerhedsafdelingen hos Zorn Investments. Det er interessant at få et indblik i hans ambivalens omkring sit nye arbejde og den måde hvorpå han hele tiden nærmest virker til at skulle overbevise sig selv om, at han har truffet det rigtige valg, ved at vælge et nyt arbejde. Han er en spændende karakter med en hårdkogt fortid og han virker udadtil også lidt tough – men han har dog også bløde sider, som vi også får et fint indblik i. Vickie er en intelligent kvinde, som uden tvivl er dygtig til sit arbejde. På privatfronten er hun muligvis på vej ind i et nyt forhold og vi får lov til at følge hendes tanker omkring dette.
Herudover møder vi også en overskuelig række bipersoner såsom Axels chef, Vickies kollegaer, mulige mistænkte, Axels lille familie og vidner. Fælles for alle bipersonerne er at det er tydeligt at de alle bidrager med noget til historien og vi præsenteres derfor ikke for nogen overflødige karakterer, hvilket jeg altid sætter pris på. Dialogerne er særdeles velskrevne og er med til både at give os et indtryk af hvordan de forskellige personer er og hvordan samspillet er imellem dem.

Kapitlerne i bogen er alle forholdsvist korte og slutter næsten alle med små cliffhangers. Vi følger skiftevis Vickie og Axel og disse ting tilsammen er med til at at skabe et højt spændingsniveau og gøre Solo til en vaskeægte pageturner. Hertil kommer at selve historierne og de sager de hver især efterforsker er vildt spændende. Det er tydeligt at Stein har foretaget en god research inden han har skrevet bogen og dette er med til at skabe en vis autencitet. Det ses bl.a. i den måde hvorpå kulturen er skildret i Urban-planen, hverdagen hos de rige og magtfulde samt krigen i Syrien. Jeg er ikke i tvivl om, at forfatteren selvfølgelig også har taget sig nogle kunstneriske friheder – bevares, det er jo ikke en biografi jeg har læst, men det virkede nu alligevel som en troværdig historie. Herudover er deten krimi hvor der er perfekt afvejning af privatliv kontra efterforskning – ingen af delene fylder for meget eller for lidt.

Solo er en vaskeægte pageturner og et mustread til alle krimifans, uanset om man har læst de tidligere bøger i serien eller ej. Jeg er virkelig imponeret over det troværdige og gennemførte plot og hvor velskrevet bogen er. Den efterlod mig med både harme, chok, forfærdelse og den rørte også lidt ved noget i mit hjerte – herudover fik den også min puls op flere gange, så jeg tænker næsten det også tæller som kardio-træning at læse Solo.  Jeg har absolut intet at sætte en finger på, så jeg sender 6 stjerner afsted til Jesper Stein og Axel Steen.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på Politikens Forlag, oktober 2018

Antal sider: 406