Da nogle af de omtalte bøger er sponsorerede anmeldereksemplarer skal dette indlæg angives som sponsoreret og det er det hermed blevet. 

Året 2017 er ved at gå på hæld og derfor synes jeg det er passende med en lille opsummering over nogle af mine bedste læseoplevelser igennem året. Så derfor har jeg lavet en lille hyggelig awarduddeling! “Vinderne” får desværre ikke noget andet end æren – men I får måske lidt inspiration til hvad I skal læse, hvis I ikke allerede har været der.
Jeg har læst vanvittig mange gode bøger i år, så det har været svært at vælge, men her kommer de udvalgte vindere:

ÅRETS DEBUTANT

Jeg vaklede egentlig i mellem to forfattere til denne titel, da der er to debutanter der virkelig står tydeligt i min erindring over årets læseoplevelser.  Den ene forfatter har dog “vundet” i en anden kategori og mit valg er faldet på Anne Mette Hancock, som i foråret udgav krimien  LigblomstenEn krimi som jeg synes var vanvittig spændende og gennemført – forfatteren skriver i øjeblikket på nummer 2 i serien, som jeg glæder mig meget til udkommer i 2018 – jeg har allerede store forventninger (No Pressure, kære Anne Mette 😉 )

ÅRETS SVÆRE TO’ER

Hvis man har skrevet en god debutroman er det ofte svært at skrive efterfølgeren, da der som regel er høje forventninger til den. Derfor hører man ofte om “den svære to’er”. Jeg er ikke i tvivl om at denne titel skal gå til Katrine Engberg, som i år udgav efterfølgeren til den anmelderroste Krokodillevogterennemlig krimien Blodmåne. Blodmåne var en af de bøger jeg virkelig havde set frem til skulle udkomme i 2017 og mine forventninger blev i den grad indfriet. Jeg ser vanvittig meget frem til at hun udgiver nummer 3 i serien om Jeppe Kørner i februar 2018.

ÅRETS STORE OVERRASKELSE

Årets store overraskelse var en debutantforfatter, som virkelig har gjort sit benarbejde for at komme frem på den danske litterære scene. Oprindeligt udgav han sin bog på eget forlag og kørte rundt til alle landets bogbutikker, for at få sin bog vist frem og solgt. Den røg lynhurtigt ind på bestsellerlister og forfatteren har nu indgået samarbejde med Politikens Forlag, som fremadrettet vil udgive hans bøger. Jeg har været med helt fra starten, da 1. Oplag blev udgivet på hans eget forlag og var en af de første heldige læsere og anmeldere. Jeg har været stor fortaler for hans bog: spændingsromanen Sommerfugleklanen – Pavens Yndling. Hvis ikke du har gættet det, er årets store overraskelse forfatteren Troels M. Palshof. Der skulle eftersigende også komme en 2’er i denne serie næste år, som jeg venter i spænding på.

ÅRETS HJERTESKÆRENDE FORTÆLLING

En hjerteskærende fortælling kan i min verden både være en tåreperser af en kærlighedsroman, en rørende krimi eller en samfundskritisk roman; det væsentligste er at det er en bog som rammer én i hjertet. I år er mit valg faldet på en bog i den sidstnævnte kategori. Årets hjerteskærende fortælling er Dødevaskeren af Sara Omar. En vigtig bog som jeg læste med tungt hjerte og som jeg ikke tror jeg nogensinde glemmer – og en bog, som jeg håber alle vil tage sig tid til at læse.

ÅRETS GYS

En god gyser er en bog der skræmmer mig og gerne en bog som får mig til at være bange for at gå ud i en mørk gang og som holder mig fanget som læser. En bog hvor jeg kan mærke gåsehud på armene og en fornemmelse af at det løber mig koldt ned af ryggen. Det gjorde Hjemmet af Mats Strandberg. I øvrigt en gyser med substans, som ikke kun er ren uhygge, men en gyser som også fik mig til at reflektere lidt over livet. Det havde været oplagt at jeg havde valgt Stephen King, som er min all-time yndlingsgyserforfatter, men han må altså vige pladsen for en anden i år, da der også skal være lidt plads til nyere forfattere 😉

ÅRETS HUMØRLØFTER

Årets humørløfter er en chick-lit roman som fik mig til at grine og løftede mit humør. Den var letlæst og ren underholdning. Hvis man søger en bog med en underholdende hovedkarakter, sjove episoder og som ikke er for tung læsning, så skal man læse Den evige brudepige af Lindsey Kelk, som har vundet titlen som årets humørløfter. Jeg håber på at der bliver udgivet flere bøger af denne forfatter på dansk fremadrettet.

Jeg håber I har hygget jer med at læse med. Hvad har været jeres favoritlæsning i løbet af året? I kan enten svare her i blogindlægget eller på Facebook- eller Instagramopslaget.