Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Bobo, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
My Face for the World to See udkom i 1958, da Hayes var 47 år. En mand forlader en fest ved stranden i Los Angeles, fordi han keder sig. Han går ned o ser på havet – “Der lå det, nøjagtigt som i reklamerne,” bemærker han, og får i det samme øje på en køn ung pige. Hun er iført shorts, stribet bluse, har en sømandskasket på hovedet og et cocktailglas i hånden. Hun går målrettet ud i vandet, men bliver væltet omkuld af en stor bølge. Han løber ud for at redde hende og bliver aftenens helt. Men på længere sigt er der ingen redning, hverken for hende eller ham – de to hovedpersoner, som forbliver navnløse i denne korte, knivskarpe bog.

Min anmeldelse

Da jeg hørte om denne bog og blev spurgt om jeg ville anmelde den blev jeg med det samme ret nysgerrig. Dette skyldtes især at jeg udfra bagsideteksten faktisk havde ret svært ved at finde ud af hvad denne her historie overhovedet handlede om. Det var dog beskrevet at den handlede om Hollywoods glamour og ikke mindst fordærv. Jeg er glad for at jeg lod min naturlige nysgerrighed tage beslutningen i denne sag, for der her var altså en ret speciel og god læseoplevelse.

Bogen er skrevet i datid hvor vi følger en mandlig hovedpersons tanker. Han er manuskriptforfatter og befinder sig i Los Angeles, men har kone og barn hjemme i New York. Disse hører vi dog ikke meget om – han lever faktisk to separate liv, der helst ikke skal blandes sammen. Han er en reflekterende og observerende karakter, som var interessant at følge. Særligt hans tanker omkring livet og kulturen i Los Angeles var særdeles interessante. Han foragter nærmest det sted, menneskene der er der (inklusive ham selv) og alligevel bliver han i det. For der er jo også success. Og mere vil have mere, som han på et  tidspunkt antyder i bogen. Og nu er han jo ligesom også blevet en del af det, ikke?

Hele historien og scenerne deri er nærmest skrevet med en nøgternhed, så selv de meget dramatiske scener nærmest er underspillede, hvilket i sig selv faktisk gjorde dem endnu mere dramatiske for mig at læse. Jeg er faktisk meget imponeret over forfatterens evner til at skabe stemninger når han samtidig skriver så enkelt og nøgternt. I starten følte jeg nærmest en vis ligegyldighed over hele historien men efterhånden som vores hovedperson begyndte at få lidt flere følelser mærkede jeg dem sammen med ham, for derefter at skifte til ligegyldighedsfølelsen igen. På trods af den rolige skrivestil var det virkelig en bog som satte gang i følelserne hos mig. Der er generelt stor fokus på kontraster i denne bog, hvilket skrivestilen er et godt eksempel på. Men også bogens omslag. Det er så fint med den flotte lyserøde farve, som for mig repræsenterer noget positivt, men indeni gemmer der sig en ret mørk fortælling. Alt ved denne her bog er altså bare så gennemført og jeg er vild med det.

Herudover var det en bog der satte tanker i gang hos mig. For selvom den handler om det mere eller mindre glamourøse liv i Hollywood i 1958 så kan den altså godt sættes i kontekst med det liv mange af os lever i dag. Hvor man bare flyder med i det liv vi har været med til at skabe for os selv og den higen efter berømmelse og det glamourøse liv, som mange stadig har i dag. I dag er det dog ikke kun Hollywood folk stræber efter. Der er nemlig også reality og sociale medier, hvor man kan gøre sig selv bemærket og måske endda risikere at glemme sig selv hen ad vejen. Og kan man så komme tilbage igen? Eller er det lettere bare at blive ved med at køre videre i den bane man er drejet ind på? Ja, det kan man jo tænke over.

Mit ansigt ud mod verden er en særdeles velskrevet lille bog om at miste sig selv, om psykisk lidelse og om bristede drømme. Jeg synes det er et genialt lille litterært værk som jeg helt sikkert vil genlæse på et tidspunkt, for jeg tror den har meget mere at byde på end det jeg har fået ud af den ved min første gennemlæsning.
Jeg er fuld af beundring og sender seks stjerner afsted.

6 ud af 6 stjerner

 

 

Udgivet på forlaget Bobo – den franske bogcafés forlag, februar 2019

Antal sider: 182

Oversat til dansk af Bente Kastberg