Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Mellemgaard men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
Det er en hård opstart for Amanda at blive 1. g’er. Ingen ser ud til at ænse hendes problemer med at finde nye venner og passe ind i gymnasieklassen. Ingen undtagen Noah. Han tilbyder at lave et projekt sammen med hende i billedkunst. Kan han virkelig lide hende?    En fredag eftermiddag forsvinder en pige fra klassen. Hun er den femte unge kvinde, som i løbet af et år er blevet meldt savnet i Nordjylland. Snart befinder Amanda sig i en kamp på liv og død, idet hun havner i hænderne på en udspekuleret seriemorder. Han har planer med Amanda, og han vil gennemføre dem for enhver pris. Amanda må stole på sine instinkter, da hun bliver tvunget til at træffe en række skæbnesvangre valg.

Min anmeldelse

Beelzebul er beskrevet som en hårrejsende gyser om sindets reaktioner på mobning, tortur og tilfangetagelse. Dette er dog ikke en beskrivelse jeg kan erklære mig helt enig i. Jeg er faktisk meget ambivalent omkring denne her bog. Den er delt op i fire dele og den første del var jeg ret vild med. Der kunne jeg fint mærke vores hovedperson og hendes følelser og jeg fandt også hendes reaktioner på forskellige situationer troværdige og der var også nogle scener hvor jeg virkelig kunne mærke spændingen. Men fra del to og fremefter fik jeg sværere ved at mærke vores hovedperson og de øvrige personer, hvilket gjorde at jeg følte mig distanceret fra historien. Det ærgrer mig meget, da den startede så godt ud.

Historien er primært fortalt i jeg-form i nutid ud fra hovedpersonen Amandas perspektiv. Amanda er lige startet i 1.g, er forelsket i den mest charmerende fyr på hele skolen og så er hun lidt af en outsider. Hun bor med sin far, søster, bror og hushjælpen Ninna, som er kommet ind i familien efter Amandas mor forsvandt sporløst for mange år siden.
Herudover møder vi også nogle bipersoner. En af de mest fremtrædende af disse er en skruppelløs morder som har været ude for en ulykke som med stor sandsynlighed har skadet hans frontallapper således at han ikke længere er i besiddelse af det der hedder en impulskontrol.
Samspillet mellem de forskellige personer var fint i første del af bogen, men mange af dialogerne virkede ret konstruerede i en grad der forstyrrede min læsning lidt, hvilket havde betydning for at jeg ikke helt kunne mærke den kemi eller de spændinger der var mellem vores personer.

Som tidligere nævnt i anmeldelsen fungerede den første del af bogen rigtig godt. Der var spænding fra første side og jeg havde altså store forventninger til resten af bogen. Men en fjerdedel inde i bogen begyndte jeg desværre at kede mig lidt. Historien blev simpelthen triviel. Det er uhyrlige ting der sker og hvis der havde været mere fokus på at styrke beskrivelsen af de psykologiske reaktioner på disse ting, fremfor at udpensle den ene voldsomme scene efter den anden, så havde historien helt sikkert rørt mig noget mere.

Selve plottet i bogen er ret fedt – det er dog tydeligt at forfatteren har foretaget sin research og er inspireret fra forbrydelser i virkeligheden og plottet er altså ikke vildt originalt, men det er absolut gennemtænkt og det mærker man tydeligt. Der er uden tvivl brugt tid på at sørge for at der ikke er nogle huller i plottet og dette fortjener forfatteren bestemt ros for. Der er dog flere steder hvor jeg synes det hele blev lidt for overdrevet og fantastisk til min smag. Men det er udelukkende smag og behag – alle dele i plottet afrundes fint og det sætter jeg pris på.  Herudover er der maleriske beskrivelser af både omgivelser, miljø og forbrydelser hvilket jeg også var ret vild med. Det betyder dog også at det ikke lige er en bog for de mere sarte sjæle.

Beelzebul var desværre en lidt skuffende læseoplevelse for mig og jeg synes altså at den bærer præg af, at redaktøren på bogen har fejlet lidt, for der er altså ingen tvivl om at forfatteren godt kan skrive og at hun formår at skabe en interessant historie. Jeg kan dog se på bl.a. Saxos anmeldelser at der er andre der er vilde med bogen, så det kan også bare være fordi det ikke var den helt rigtige bog for mig, da dens styrker ikke sad i de dele der betyder noget for mig i de bøger jeg læser – og det er jo en ærlig sag.

3 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Mellemgaard, marts 2019

Antal sider: 461