Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Grif, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Forlaget skriver:
Romanens gravide jegfortæller står i køkkenet i sin lejlighed i Århus. Hendes mand er ude at løbe et halvmaraton, hendes lille søn sover, og hun er i gang med at pynte kagemanden til hans fødselsdagsfest senere på dagen. Telefonen ringer, en læge fra Skejby Sygehus meddeler at hendes mand har fået hjertestop under løbet og ligger i koma. Hun smider, hvad hun har i hænderne og tager en taxa ud til hospitalet. Dagen efter dør hendes mand uden at være kommet til bevidsthed.

Ind i en stjerne er en selvbiografisk roman om det ubærlige. Om at miste sin elskede, om lammende sorg og oprivende smerte, om livet med en utrøstelig dreng, der ikke forstår, hvorfor hans far pludselig ikke er der mere. Og om at føde et barn alene, tre måneder efter sin mands død. Men det er også en fortælling om livet, der langsomt melder sig igen i form af små glimt af glæde og taknemlighed – over de to børn, over selv at være i liv

Min anmeldelse 

I det sekund jeg hørte om denne bog vidste jeg at dette var en bog jeg var nødt til at læse – også selvom jeg på forhånd var ret sikker på at den ville rive i mit hjerte undervejs. Og det kom den virkelig til. Shit mand. Jeg er næsten tom for ord, men jeg vil alligevel forsøge mig med at lave den anmeldelse den fortjener, omend det er en nærmest umulig opgave.

Historien er skrevet med jeg-formen som valgt fortællervinkel – hvilket også er det eneste rigtige for denne bog, da den er baseret på forfatterens personlige historie og fortalt ud fra de minder hun har og de følelser hun oplevede. Af denne årsag vil jeg heller ikke lave nogen uddybende anmeldelse af persongalleriet. Jeg vil dog kommentere på at jeg er imponeret over hvor levendegjort persongalleriet er. Der er flere personer omkring Puk i tiden efter dødsfaldet og mange af dem møder vi kun ganske kort, men jeg var aldrig i tvivl om hvad de betød for hende.

Allerede fra første side i bogen sad jeg med tårer i øjnene og de blev ved med at komme hele bogen igennem. Forfatteren skriver så inddragende at jeg nærmest tænker det er umuligt ikke at føle en lille flig af den smerte hun selv stod igennem. Tænk sig: jeg er blot en læser. Jeg kender hverken Puk eller hendes afdøde mand og jeg blev så rørt og knust over denne her fortælling. Jeg kan slet ikke forestille mig hvor ubærlig smerten har været for Puk – og jeg vil heller ikke engang forsøge på at forestille mig det, for det er altså en helt umulig opgave, men vi får dog et meget godt billede af det med bogen her, for hold nu op hvor skriver hun godt.

Ind i en stjerne er skrevet i et enkelt men smukt sprog, hvilket nærmest står i kontrast til den tunge fortælling det jo egentlig er og det klæder den altså. Det er vildt at der kan være så meget kraft i de enkle sætninger at de fuldstændigt kan tage pusten fra én og bringe tårerne frem, men det var ikke desto mindre det der skete flere gange. Det er dog ikke en bog der på nogen måde er oversentimental. Den er derimod ærlig. Vi får indblik i de både grimme og lidt forbudte tanker som hun stod med i tiden før, under og efter hans dødsfald. Der er ofte en tilbøjelighed til at vi som mennesker godt kan romantisere den tid vi havde med de mennesker vi har mistet, men det er ikke min opfattelse at forfatteren gør det i sin fortælling her. Vi får også indblik i de problemer de var igennem sammen og de diskussioner der var mellem dem, så vi forstår at deres forhold ikke var en urealistisk eventyr-fortælling. Deres forhold fremstod ægte og helt almindeligt men samtidig helt unikt, præcis ligesom de forhold de fleste af os har, hvilket var med til gøre historien jordnær men også endnu mere skræmmende. For det minder også om, at det kunne være sket for én selv.

Ind en stjerne er en fortælling om savn, sorg, vrede og bitterhed over et nærmest ubærligt og frygteligt dødsfald. Men det er også en historie om håb. For der er et liv der venter, når man kommer ud over den mørkeste sorgperiode og det er Puk Qvortrup et smukt og levende bevis på.

Med alle selvbiografiske romaner kan man spørge sig selv: hvad vil forfatteren med sin bog? For med nogle bøger indenfor denne genre kan man sidde tilbage med følelsen af, at historien kun er fortalt for forfatterens egen skyld. Ind i en stjerne hører dog bestemt ikke til under den vifte – for denne historie har også noget at byde på for alle os andre. Den giver en forståelse for hvordan man kan reagere i sorgen. En forståelse vi kan bruge som pårørende, som fagpersoner og som mennesker i det hele taget, hvis man blot søger at få en lidt dybere forståelse for personer der står i kriser som denne, der er så skrækkelige at man ikke engang kan forestille sig dem. Herudover tænker jeg også den vil kunne være en lille støtte for andre yngre voksne der selv har mistet en ægtefælle eller samlever pludseligt, da dette er en situation hvor man i dén grad må føle sig ensom i sin sorg, hvilket Puk Qvotrup også selv påpeger et sted i sin bog.

Jeg er så fuld af respekt overfor Puk Qvortrup. Både over at hun formåede at klare sig igennem den mørke periode, men også over hendes mod til at udgive en så personlig roman, der er så sårbar, rå og smuk på samme tid. Hvis jeg kunne gav jeg hele universets stjerner til Puk, men da jeg selv har sat en begrænsning på maksimum 6 stjerner herinde må hun nøjes med dem.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Grif, maj 2019

Antal sider: 200