REKLAMELINK (Hvis du trykker på linket i boksen nederst på siden)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Lindhardt & Ringhof, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Anna Fox bor alene i sit store hus i New York. For bare et år siden var hun gift og havde et godt job. Nu lider hun af agorafobi og får voldsomme angstanfald ved tanken om at gå udenfor. Hun får dagene til at gå med at se gamle film, chatte på nettet, drikke vin og udspionere sine naboer.
En aften ser hun noget skræmmende i vinduet overfor. Chokeret ringer hun efter politiet og forsøger at gå ud og skaffe hjælp. Men så snart hun åbner døren, sortner det for hendes øjne, og hun kan ikke tænke klart. Efterfølgende er det, som om intet er sket. Som om ingen tror på hende. Som om hun er ved at miste forstanden. Hvad så hun egentlig? Var det i virkeligheden bare noget, hun bildte sig ind?

Min anmeldelse 

Kvinden i vinduet er forfatterens debut og er faktisk skrevet under pseudonym – forfatterens virkelige navn er Daniel Mallory og han har tidligere arbejdet som redaktør i den amerikanske og engelske forlagsbranche.

Kvinden i vinduet har allerede efterladt mange læsere begejstrede og det forstår jeg virkelig godt. Jeg havde ekstremt høje forventninger til denne bog, særligt efter jeg så at selveste Stephen King havde omtalt, at den var helt umulig at lægge fra sig – og mine forventninger blev til fulde indfriet.

Bogen er skrevet i jeg-form i nutid ud fra Anna Fox’ perspektiv. Der er dog også kapitler indimellem som fungerer som flashbacks til den episode, der efterlod hende som en alkoholiseret kvinde der ikke tør forlade sit hjem. Dette fungerede godt for spændingsniveauet, da jeg hele tiden var nysgerrig på hvordan en ellers velfungerende kvinde med et godt arbejde kunne ramme bunden så hårdt som Anna gjorde, og samtidig var jeg nysgerrig på hvad der skete i den nutidige historie. Herudover er alle kapitlerne forholdsvist korte og slutter spændende, så man hele tiden lige havde lyst til at læse lidt videre og sproget er flydende.

Selve tempoet i bogen bygges langsomt op til klimaks i slutningen af bogen og hvis man er til de mere actionfyldte thrillers tænker jeg derfor ikke at man vil sætte pris på denne bog – men jeg elsker denne skrivestil, når den fungerer,og det gør den altså her! Det langsomme tempo og brugen af jeg-fortælleren gør, at vi kommer helt tæt på Annas følelser og refleksioner og jeg sad tilbage som læser og kunne nærmest selv føle den afmagt, frustration, forvirring og paranoia som hun oplever i bogen. Jeg følte mig derfor også nærmest suget ind i historien og kunne slet ikke slippe den, da jeg først var begyndt. Selve stemningen i bogen er også ret mørk, da vi udelukkende oplever verden igennem Annas mørke, triste sind og tanker.

Jeg er også nødt til lige at knytte en lille kommentar til de plottwists vi får serveret i slutningen af bogen; jeg har gået og ventet på, at læse en bog som virkelig kunne overraske mig på dette område, da jeg desværre har haft regnet en del plots ud  rimelig hurtigt i de krimier og thrillers jeg har læst på det sidste, og derfor ikke har siddet tilbage og oplevet den wauw-effekt man kan opleve, når man bliver blæst helt bagover af et overraskende plottwist – men endelig mødte jeg sådan en bog igen!  Jeg havde på ingen måder regnet plottet ud og jeg fik et helt sug i maven da sandhederne åbenbaredes for mig og alle brikkerne faldt på plads. Plottet er virkelig gennemtænkt og man sidder ikke tilbage med nogle ubesvarede spørgsmål, når bogen er færdiglæst og dette er også et stort plus.

Jeg vil anbefale Kvinden i vinduet til læsere som sætter pris på psykologiske thrillers med et roligt tempo, en troværdig og interessant hovedperson samt et genialt og overraskende plot. Jeg er næsten helt ked af, at jeg ikke længere har denne læseoplevelse til gode og jeg kan ikke gøre andet end at give den fuld topkarakter – jeg elsker alt ved den og jeg mener virkelig at den er noget helt særligt indenfor sin genre.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Lindhardt & Ringhof, juni 2018

Antal sider: 423

Oversat til dansk ved Charlotte A. E. Glahn