REKLAME (og reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Harper Collins Nordic, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Evelyn Gallagher (kaldet Evie) fortryder bitterligt den hurtige flytning til plejehjemmet i Dublin. Selvom hun er femoghalvfjerds og lige blevet enke, så er hun langt fra døden nær. Så en morgen, mens hele hjemmet sover, trisser Evelyn ud gennem porten for aldrig at vende tilbage. Hun begiver sig ud på sit livs eventyr gennem Europa.
Men det er ikke alle, som synes, at store eventyr er passende for en dame i Evies alder, slet ikke hendes søn Brendan og hans kone Maura. Sammen begiver de sig ud for at lede efter Evelyn og følger et spor af mystiske tekstbeskeder, for at få hende hjem igen.
Da de endelig finder hende, får de sig en overraskelse, for mens Brendan og Maura har opgivet håbet om kærligheden, så har Evie det slet ikke.

Min anmeldelse 

Damen som købte en bus og bare kørte er forfatterens debutroman og jeg synes egentlig det er en vellykket debut på nogle områder, selvom den også har sine svagheder.

Evie er 75 år og lever alene efter hendes ægtefælle gennem mange år er død. Hun flytter på plejehjem, men finder hurtigt ud af, at hun ikke rigtig passer ind og drager derfor ud på noget af et eventyr. Evie er en underholdende hovedperson med en livlig fantasi og en humor, som formentlig kan bringe lidt smil frem på læberne hos de fleste læsere – hun fik i hvert fald mig til at grine højt flere gange under min læsning. Hun er herudover ufattelig heldig på hendes rejse, hvilket gjorde historien lidt urealistisk – dog har hun også oplevet en del sorger i hendes fortid, så hun fortjener vel egentlig også alt dette held. Hun fremstår dog også ret naiv og jeg tænker udelukkende at det skyldes hendes held, at hun ikke er endt ud i en masse katastrofer på sin enlige rejse som følge heraf.
Brendan er Evies søn og han spiller også en central rolle i bogen, da vi følger hans søgen efter sin forsvundne mor, men også hans samlivsproblemer. Han fremstod lidt som et initiativløst menneske, der ikke rigtig kæmper for at rette op på de problemer han er endt i. Herudover virkede han lidt til at have en tilbøjelighed til at indtage offerrollen i de problematiske situationer han ender i, hvilket er et ret ucharmerende karaktertræk. Jeg nærede aldrig rigtig nogen sympati for Brendan og fandt ham mest af alt lidt irriterende. Hans hustru Maura var til gengæld mere interessant – hun fremstår umiddelbart lidt brysk, men undervejs finder vi ud af, at hun er en person med flere facetter end det umiddelbare indtryk man får af hende.
Herudover møder vi også en del bipersoner som bidrog til den underholdende og hyggelige stemning, som på mange måder kendetegner bogen. En del af bipersonerne havde jeg dog hurtigt glemt igen, da vi bevægede os videre i historien.

Dialogerne virkede ofte lidt for kunstruerede men udover dette er sproget flydende. Kapitlerne er alle forholdsvist korte og dette kombineret med at vi skiftevis følger Brendan og Evie gjorde at jeg blev holdt fast som læser, da jeg hele tiden gerne lige ville vide hvordan det nu gik i den anden del af historien. Jeg kunne dog godt have ønsket at skiftene mellem historierne var lidt mere struktureret, da flere skift pludselig opstod midt i et kapitel, men uden nogen egentlig stringens. Selve historien er dog ret skøn og hele læseoplevelsen var bare så hyggelig og underholdende, at dette til dels opvejer flere af bogens svagheder.

Det var på ingen måde nogen livsændrende læseoplevelse for mig, men den minder dog én om, at man skal leve livet som man selv ønsker det og udleve sine drømme før det er for sent. Der er jo intet nyt i dette budskab, men det er da altid lige en god påmindelse at få.

Damen som købte en bus og bare kørte kan nærmest betegnes som en chicklitroman med en lidt ældre hovedperson end vi normalt møder i disse bøger og derfor vil jeg også anbefale den til fans af denne genre. Herudover vil jeg anbefale den til læsere som søger en hyggelig læseoplevelse der kan give smil på læben.
På trods af bogens svagheder synes jeg alligevel at bogen er noget lidt udover det sædvanlige i ren underholdningsværdi og derfor giver jeg den alligevel 4 stjerner og sender varme anbefalinger med på vejen.

4 ud af 6 stjerner

 

Udgivet af forlaget Harper Collins Nordic DK, juli 2018

Antal sider: 365

Oversat til dansk af Charlotte Kirketerp