Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsiden:
Maria er 46 år og stort set tilfreds med tilværelsen. Stort set. Der er bare lige det, at ægteskabet med den ironman-fikserede Jakob har mistet gnisten … og reklamebureauet, hvor hun arbejder, er fyldt med fristelser. Men tør hun springe ud i dem?
– Hvad er egentlig vigtigst – tryghed eller frihed?
– Hvor meget liv kan man vinke farvel til uden at dø lidt indeni?
– Og er det overhovedet utroskab, når ens mand har valgt at sove i et trykkammer ude i garagen?!
Udspring er en roman om at mærke sig selv, før man er væk. Om at drikke champagne om tirsdagen, spise livet i store bidder og lade være med at bekymre sig om i morgen. Om at ville have det hele – og risikere alt for at få det.

Min anmeldelse 

Jeg havde ikke de voldsomme forventninger til Udspring, udover at jeg tænkte det var en lidt mere moden chicklit og at den forhåbentlig kunne få mig til at grine lidt. Den fik mig dog aldrig til at græde af grin undervejs i min læsning, men den var bestemt underholdende.

Historien er skrevet i datid ud fra personalfortællervinklen, hvor vi følger Maria.
Maria er en såkaldt forstadsfrue: hun har en mand der tjener godt, bor i en forstad til København og kører en fed bil. Sammen med sin mand Jakob har hun tre døtre, hun har job i et reklamebureau og så mangler hun (ligesom mange andre) timer i døgnet. Og så er hun bitter på sin mand – men det er bestemt en bitterhed der er forståelig, for hendes mand er da også virkelig irriterende. Jakob er nemlig blevet noget af en sportsfanatiker. Og ikke bare på den måde at han lige skal til at være en del af en mountainbikeklub og gerne vil komme i god form under sin midtlivskrise – nej, han er decideret fanatisk! Og så er han virkelig egoistisk. Man forstår virkelig godt at Maria efterhånden keder sig i sit forhold og er noget frustreret. Hun forsøger dog gang på gang at påtale det og rent faktisk at gøre noget ved det, men det er altså lidt svært at trænge igennem til et menneske der ikke kan se udover sin egen næsetip. Men netop dét at Maria forsøger at ændre situationen var medvirkende til at jeg egentlig sympatiserede med hende, selvom hun opfører sig på en måde, som jeg også fandt noget amoralsk. Herudover er hun en dynamisk karakter og det var interessant at følge den udvikling hun gennemgik undervejs i bogen.

Når det så er sagt, så er det faktisk grundet Jakob at de fleste smil kom frem på læben hos mig. For han er virkelig så latterligt morsom, fordi han er så kikset og en åbenlys kliché – og jeg elskede det. Hele bogen er faktisk generelt ret klichéfyldt, men på én eller anden sær måde fungerede det bare. Dette skyldes muligvis at det heller ikke er en roman som lægger op til at være mere end den er: ren underholdning. Og det skal man altså også sætte pris på – for der er altså noget befriende ved at sætte sig ned med en bog, som ikke rigtig forventer noget af én, men som alligevel er underholdende nok til at holde læseren fanget. Det var lige præcis sådan jeg havde det med Udspring. Jeg læste den faktisk på under en dag.

Den hurtige læsning skyldes til dels at det ikke på nogen måde var en tung historie, men det skyldes altså også det flydende sprog. Nogle af dialogerne virkede lige lovligt konstruerede, men de fleste dialoger var velskrevne og med til at vise særlige kendetegn ved de forskellige personer.

Jeg vil anbefale Udspring til læsere der blot søger noget let underholdning. Selvom det ikke er en bog der forventer vildt meget af sin læser, så vil jeg dog lige slutte af med en kommentar omkring at den dog viser hvor vigtigt det er at passe på hinanden og sit parforhold – så man ikke ender som Jakob og Maria. For det tror jeg virkelig de færreste har lyst til, selvom der nok desværre er en del par derude, der allerede har oplevet den situation. Det ville i hvert fald kunne være en medvirkende forklaring til de høje skilsmisserater vi har herhjemme. Jeg gad i hvert fald ikke selv leve med en Jakob!

Jeg sender 4 stjerner afsted til Mikkel Jønsson (som gør det virkelig godt som den kvinde han har forsøgt at blive i sin roman) for velskrevet og god underholdning.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet på forlaget Egolibris, 2017

Antal sider: 275