Reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden. Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Jentas, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten: Det er ti år siden, Alison Smith forlod Dublin. Ti år siden hendes bedste veninde Liz blev offer for den berygtede Kanalmorder. Ti år siden Alisons verden brød sammen, da det viste sig, at det var hendeskæreste Will Hurley, der havde myrdet Liz og fire andre unge kvinder.Nu er endnu en ung kvindes lig blevet fisket op af Dublins kanaler. Drabsmetoden er den samme som dengang, men Will Hurley sidder indespærret på en retspsykiatrisk afdeling.Samtidig gør Alison alt, hvad hun kan for at leve et normalt liv i Holland. Men da to irske efterforskere dukker op ved hendes dør, må hun igen forholde sig til sin fortid og den mand, hun engang elskede.
For Will Hurley påstår at sidde inde med viden, politiet skal bruge i deres efterforskning. Viden, han kun vil give til Alison …

Min anmeldelse 

Forfatteren har flere romaner bag sig, heriblandt både rejsememoirer og andre krimier. Hun har bl.a. skrevet thrilleren Nødsignaler, som angiveligt skulle have vundet flere priser  – jeg kan desværre ikke se at den er udgivet på dansk nogle steder, men det kommer forhåbentligt, for efter at have læst denne thriller er jeg ikke i tvivl om, at jeg gerne vil læse mere af forfatteren fremadrettet.

Persongalleriet er ret overskueligt. Bogen er skrevet i datid og skifter mellem jeg-formen, hvor vi følger Alison, og personalfortælleren få steder, hvor vi følger en mystisk og uhyggelig mand og i enkelte kapitler får vi også indblik i Wills historie.
Alison virker som en intelligent og stærk, men alligevel sårbar kvinde, som er flygtet fra de problemer hun pludselig blev en del af i sine sene teenageår. Hun bor nu i Holland, hvor hun har skabt sig et godt liv. Det er ikke vildt originalt med en karakter som bogstavelig talt forsøger at flytte fra sine problemer, men det fungerede nu alligevel fint i historien – og jeg tænker at det også er et ret realistisk scenarie, når noget så alvorligt sker, at ens kæreste dømmes for mord på fem unge kvinder, at man har brug for at skride fra det hele.
Will, som vi kun lærer at kende ret distanceret er også en interessant karakter. Jeg sad hele tiden og tænkte på hvorvidt de ting han sagde var sande og jeg kunne slet ikke finde ud af, om jeg egentlig holdt med ham – det var fedt at have denne konstante tvivl hele tiden, som vores hovedperson også oplever.
Herudover møder vi også en del bipersoner, både en enkelt sygeplejerske på det psykiatriske hospital hvor Will er i forvaring, Alisons forældre og venner samt nogle efterforskere.
De karakterer vi møder, også bipersonerne, er alle dynamiske og udvikler sig historien igennem, særligt Alison. Samspillet mellem de forskellige karakterer er også troværdigt skildret, hvilket til dels skyldes de velskrevne dialoger.

Der er en konstant spænding i bogen, som allerede starter fra første side i den dystre prolog og jeg sad konstant og tænkte over hvad der mon var op og ned på historien. Herudover var jeg også spændt på hvordan det gik Alison på den private front. Det var en historie som konstant overraskede mig, helt til sidste side var vendt og jeg elsker når dette sker. Jeg kunne desuden nærmest selv mærke stemningen i de forskellige scener, hvilket var medvirkende til at gøre det til en ret levende læseoplevelse.

Historien skifter mellem et nutidsspor og fortidsspor. I fortiden er vi tilbage ved collegetiden hvor vi møder Alison lige inden hun skal på college og vi får også lov til at følge tiden hvor hun møder Will, som er hendes første store kærlighed. Det gav en god dynamik til historien at vi skifter mellem disse to spor, da jeg hele tiden var interesseret i at vide hvad der skete i de forskellige historier.

Dødelig løgn er en velskrevet, overraskende og vildt spændende historie, som jeg vil anbefale til alle thrillerfans. Det er længe siden jeg har læst en thriller som jeg var så opslugt af – herudover var det en original historie, som ikke minder om noget jeg har læst før. Der  er desuden lidt samfundskritik med, i forhold til den måde retssystemet fungerer i Irland og den måde nogle politiafhøringer foregår, hvilket også var interessant at se inddraget i en bog. I min optik er det virkelig en thriller udover det sædvanlige og jeg håber vi snart får mere på dansk af forfatteren.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget Jentas, juli 2018

Antal sider: 382

Oversat til dansk af Henriette Rostrup