REKLAME (og reklamelink, hvis du klikker på boksen nederst på siden)
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Cazalet-familien lider under efterveerne fra krigens rædsler. Archie, familiens enestående og hjælpsomme ven, er til rådighed for dem alle sammen, men selv hans brede skuldre tynges af familiens mange problemer. Der bliver slet ikke plads til de sorger og bekymringer, han selv går og grubler over.

Dette skulle ifølge forlaget være den sidste bog i Cazalet-krøniken, men i min søgen rundt på nettet ser det faktisk ud til at der er et femte bind, som dog først er udkommet næsten 20 år senere end de oprindelige bøger. Dette har derfor efterladt mig i en noget forvirret tilstand – men jeg håber det er sandt og at den udkommer i Danmark på et tidspunkt. Ellers må jeg jo læse den på engelsk! Den sidste skulle angiveligt hedde “All Change”.

Cazalet-Krøniken er blevet genudgivet på dansk – bøgerne er oprindeligt fra starten af 1990’erne.
De foregående bøger i Cazalet-krøniken er: De gode år, Ventetid og De svære år. Selvom bøgerne starter med en opsummering af tidligere handlinger vil jeg dog absolut anbefale at man læser dem i kronologisk rækkefølge, da opsummeringen er meget kort og ikke særlig fyldestgørende. Det var dog nok til lige at genopfriske handlingen, når man har læst de tidligere bøger.
Bogen starter herudover ud med en liste over Cazalet-familien og deres tilhørsforhold – den er dog ikke fyldestgørende nok efterhånden, da vi også møder flere centrale personer i bogen, som ikke er nævnt på listen.

Min anmeldelse

Howard er rigtig god til at skabe levende og troværdige karakterer, med hver deres unikke sider, så man virkelig føler man kender dem hver især – og dette er altså virkelig imponerende med så stort et persongalleri, som der er i Cazalet-Krøniken. I Tiden efter får vi et gensyn med hele familien, men vi kommer også tættere på nogle af de personer som ikke er en direkte del af familien. Særligt familiens ven Archie har en fremtrædende rolle i denne bog og dette elskede jeg. Han fremstår som sådan en omsorgsfuld, varm og intelligent mand og der er ingen tvivl om, at han har fået en position som hele familiens klippe og det er ham de alle kommer til med deres problemer. Vi får derfor også tæt indblik i de andres intriger gennem Archie og dette fungerede godt.
Herudover har særligt Polly og Clary en fremtrædende rolle i dette bind og vi følger dem i deres vej mod at blive selvstændige voksne og deres forsøg på at udleve deres drømme.
Vi får selvfølgelig også gensyn med de øvrige familiemedlemmer, heriblandt Rachel som stadig tænker på alle andre end sig selv, Louise som lever i et ulykkeligt ægteskab og Edward som er nødt til at træffe et valg om hvilken kvinde han vil leve med, da han må indse at han ikke kan blive ved at leve sit dobbeltliv.
Vi kommer tæt på alle personerne i bogen – selv bipersoner- og bliver en del af deres inderste refleksioner. Det er nok netop dette der er med til at skabe de stærke og genkendelige karakterer, som Howard har skabt.
Nogle af dialogerne i bogen var dog lidt skuffende og tangerende lidt for meget over i knaldroman-genren, men jeg elskede resten af historien og de fleste dialoger er velkonstruerede og troværdige, så jeg kunne godt abstrahere fra dette.

De personer vi har fulgt fra begyndelsen er nu blevet voksne, hvilket også bevirker at der er nogle mere modne problemstillinger i bogen. Herudover befinder de sig i en efterkrigstid, hvor intet helt er normaliseret endnu og økonomien er hård ramt. Der er derfor fortsat en lidt mørk stemning i bogen, men den er dog lysere end i den foregående bog, da der nu er mere håb og krigen er ovre. Bogen indeholder dog også en masse kærlighed, varme og lidt humor, så læsningen bliver aldrig tung.

Jeg må også sige at jeg flere gange blev ret overrasket over handlingen i bogen og selvom nogle ting er forudsigelige var der altså også en del ting som ikke var – det var glædeligt at de personer, man efterhånden kender så godt, stadig kan overraske én. Det er en bog fyldt med dramatik og dét at man hele tiden gerne vil vide hvordan det går de forskellige personer gjorde historien spændende og holdt mig fanget hele vejen igennem.

Der var desværre mange slåfejl i teksten og mærkelige opdelinger af ord ved linjeskift, hvilket generede mit øje lidt undervejs og efterlod mig med en fornemmelse af, at der ikke var foretaget korrekturlæsning på bogen. Men dette er mit eneste væsentlige kritikpunkt, da historien endnu engang er fantastisk – det er virkelig et helt særligt univers man kommer ind i, når man bevæger sig ind i Cazalet-familiens liv.

Tiden efter var et særdeles glædeligt gensyn med Cazalet-familien og deres omgangskreds. Det er en roman om bedrag, venskab, kærlighed, sammenhold og svigt. Hvis man er til slægtsromaner med store følelser kan denne serie absolut anbefales – og har du læst de tre foregående bøger i serien, og været vild med dem, er dette et absolut mustread. Jeg elsker simpelthen denne serie!

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet af Gads Forlag, maj 2018

Antal sider: 576

Oversat til dansk af Anne Ziersen