Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra Gads Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

2. Verdenskrig er blevet til en realitet og Cazalet-familiens kvinder og børn flytter ind i det faldefærdige men charmerende Home Place. I begyndelsen mærker de ikke meget til krigen, men efterhånden som krigen optrappes forandres alt. Der er formentlig ikke nogen familie i England, som ikke får krigen tæt ind på livet – heller ikke familien Cazalet.

Bogen starter ud med et meget kort overblik fra bog #1 i serien, “De gode år“som forfatteren har lavet til nye læsere – jeg vil dog sige at jeg også fik meget ud af det, for lige at få genopfrisket historien; og så vil jeg altså anbefale at man læser “De gode år” først, da det vil give mere forståelse for karaktererne og give bogen noget mere dybde. Jeg fornemmede ved “De gode år” at det var en bog som ikke ville sidde i mig længe, men for en gangs skyld tog jeg fejl (det indrømmer jeg dog), for jeg har tænkt på den lige siden og glædet mig meget til at #2 i serien,”Ventetid”, skulle udkomme.

I “Ventetid” oplevede jeg slet ikke den forvirring, jeg lidt oplevede i første bog i serien, på trods af at der stadig er mange personer med; men hovedpersonerne føler jeg efterhånden jeg kender og derfor flød læsningen også fra start af.

Forfatteren har skabt et helt særligt univers, som man bliver draget ind i som læser, når først man lige har karaktererne på plads. Det er nogle fantastiske karakterer og noget af det jeg særligt sætter pris på ved slægtsromaner er, at følge vores hovedpersoners udvikling; og det gør man virkelig her. Vi kommer helt ind i tankerne hos de forskellige karakterer. Særligt interessant er det at følge de unge mennesker og den store udvikling de går igennem, som der også er meget fokus på i denne bog. Samtidig bliver karakterernes udseende også beskrevet fint og tydeligt og det gør bare at de nærmest står levende for øjnene af læseren.

Derudover er det interessant at læse om hvordan de bliver påvirket af krigen og hvor forskelligt de reagerer på den. Det hele virkede meget autentisk for mig. Vi følger de forskellige personer i Cazalet-familien og selvom de overordnet set har samme problemstilling (krigen) så har de også hver deres personlige problemer at slås med og det er med til at holde spændingsniveauet højt. Selvom det er en lang bog, kedede jeg mig på intet tidspunkt.

“Ventetid” er en bog med flere temaer: 2. Verdenskrig, kærlighed, at gå fra barn til voksen, utroskab, tillid, sygdom, venskab og familiesammenhold. Det er en bog hvor vores hovedpersoner oplever både sorg, kærlighed, ængstelse, jalousi, glæde, kedsomhed, frygt; ja faktisk alle følelser der hører med til livet. Det er nærmest så man, som læser, selv kan mærke hvordan de har det. Det kan lyde som en tung bog, men forfatteren formår at skrive om et tungt emne med både alvor og humor og måske netop derfor er denne bog og hele universet med familien Cazalet så dragende på mig. Jeg er faktisk helt vemodig over at bogen er slut nu og at jeg skal vente helt til foråret på fortsættelsen, for der er altså lidt cliffhangers jeg gerne vil have svar på.

Hvis man leder efter en god serie af slægtsromaner så kan jeg virkelig anbefale at man dykker ned i denne serie. Har man allerede læst “De gode år” synes jeg slet ikke man skal tøve med at få anskaffet sig “Ventetid”. Den er simpelthen fantastisk og jeg har intet at sætte en finger på.

6 ud af 6 stjerner

Udgivet af Gads Forlag, november 2017

Antal sider: 547