REKLAMELINK, hvis du klikker på linket i bunden af indlægget.
Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forfatteren, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Vibse er over halvvejs i livet, og tingene går ikke hendes vej. Mandag bliver hun fyret fra sit arbejde som gymnasielærer (røvhuller), torsdag flytter hendes datter Laura hjemmefra (lille ælling), og fredag har hun et kæmpeskænderi med sin mand Bent (idiot). Nu kan det være nok! Hun kører op i familiens afsidesliggende hus i Sverige for at være alene, men en snestorm rammer, strømmen går, og nu er Vibse ikke længere så sikker på, at turen til Sverige var en god idé.

Min anmeldelse

Dette er mit første møde med forfatteren, selvom hun har et ret stort forfatterskab bag sig – men det bliver absolut ikke det sidste, for Guldager skriver knivskarpt og jeg er imponeret over hvor meget substans hun kan skabe i denne lille historie og med få ord.

Jeg fik lynhurtigt et indtryk af hvem vores hovedperson Vibse er. Historien er skrevet i jeg-form ud fra Vibses betragtninger og man fornemmer tydeligt at hun er både bitter, frustreret, sarkastisk og en lidt ynkelig personlighed, hvilket er en kombination som gør hende ret underholdende som hovedperson – ikke mindst fordi hun selv er tydeligt bevidst om disse sider af sig selv. Vibse gav mig mange smil på læben og enkelte steder måtte jeg også grine lidt for mig selv, for hold nu op, hvor er hun underholdende i al sin bitterhed.

Sproget er flydende og kapitlerne er korte og jeg læste historien ud i ét stræk, da den ene side bare tog den næste. Herudover er det en meget symbolladet bog uden at det bliver tung læsning. Som et eksempel kan blot nævnes at Vibse farer vild i det svenske landskab, samtidig med at hun jo også er faret godt og grundigt vild i sit eget liv.
Jeg kunne dog godt have ønsket at bogen var lidt længere, så vi kunne komme endnu tættere på Vibse og hendes interessante eksistentielle refleksioner, da jeg på nogle områder fandt den en smule overfladisk, men jeg elsker jo også når jeg kan komme rigtigt i dybden med karaktererne i de bøger jeg læser. Men udover dette har jeg absolut intet at sætte en finger på.

Bjørnen er en vellykket lille roman som bl.a. minder én om at sætte pris på det man har og acceptere livets gang og udfordringer – og ikke mindst at tage ansvar for sit liv og sine handlinger. Den er bestemt anbefalelsesværdig, hvis man er til velskrevne letlæste bøger, som dog har noget på hjerte.

5 ud af 6 stjerner

 

Udgivet af forlaget Gyldendal, juni 2018

Antal sider: 173