Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Vivian Miller får som dedikeret CIA-agent til opgave at afdække en række sovende russiske spionceller i USA. Hun er godt på vej til en hårdt eftertragtet forfremmelse på baggrund af et banebrydende software, som hun har udviklet. Et system, der kan identificere og afsløre russiske agenter, som lever tilsyneladende helt almindelige forstadsliv. Efter at have fået adgang til en mulig mistænkts computer falder Vivian over et fortroligt dossier, der tilhører en tophemmelig russisk agent. Men et par museklik senere er alt hvad der betyder noget for Vivian – hendes mand, hendes arbejde og selv hendes fire børn – i skudlinjen. Vivian har svoret at beskytte sit land mod alle fjender. Men nu står hun over for et umuligt dilemma. Hun er splittet imellem loyalitet og forræderi, troskab og svig, kærlighed og mistanke.

”Strengt fortroligt” er den tidligere CIA-analytiker Karen Cleveland debut og det er en, på mange måder, rigtig god debut.

Vi følger Vivian, som i forbindelse med sit arbejde kommer til at stå en noget nær umuligt situation. Vi følger hendes frustration, frygt og sorg tæt og disse følelser er så godt beskrevne at man, som læser, ikke kan undgå at blive påvirket af det. Vi følger også hendes refleksioner over hele situationen, som også er beskrevet meget overbevisende og dette er med til at gøre læsningen troværdig og realistisk.
Jeg kunne på nogle punkter godt have savnet at vi også så lidt af historien fra andre centrale personers synsvinkler, som f.eks. Vivians mand, så historien ikke blev så ensidig. På den anden side flyttede Vivians forvirring lidt over i læseren, når man ikke selv vidste mere end hun løbende fandt ud af, og det var på en måde også et ret godt virkemiddel til at holde læseren fanget.

“Strengt fortroligt” er én af de thrillere som fanger læseren hurtigt, med en kort og spændende prolog, hvor man hurtigt får lyst til at læse videre. Den indeholder mange små kapitler, som er yderligere delt ind i mindre afsnit, som alle slutter med små cliffhangers, så man hele tiden lige har lyst til at læse lidt mere. Det er næsten hele vejen igennem nervepirrende læsning og bedst som man tror og håber at et problem er løst, så opstår der et nyt. Jeg læste bogen på under en dag, fordi jeg simpelthen ikke kunne lægge den fra mig.

Normalt er jeg ikke så meget til bøger der omhandler alt for meget CIA-snak, primært fordi jeg ofte har oplevet det bliver lidt for teknisk til helt at kunne fange min interesse. Dette var dog ingenlunde tilfældet med denne thriller. Sproget er lettilgængeligt og man får fint og kort forklaret Vivians arbejdsområde som CIA-analytiker, så alle kan følge med. Det er dog ikke CIA-jobbet der er primært fokus i bogen, men de personlige dilemmaer som Vivian ender med at stå i, som følge af sit arbejde – så selvom man måske ikke normalt er til CIA-thrillers, så skal man virkelig ikke lade sig afskrække!

Når det så er sagt, så var jeg altså lidt skuffet over noget af slutningen. Der var dog nogle overraskende dele deri, men flere ting havde jeg gennemskuet – det trækker dog ikke voldsomt ned i min samlede vurdering, da det stadig var spændende at læse videre og se om jeg nu også havde gennemskuet det. Men det er nu altså alligevel federe at blive blæst bag over af en slutning man ikke havde regnet ud og derfor trækker det en smule ned.

“Strengt fortroligt” kan klart anbefales til alle thrillerfans. Særligt kan den anbefales til læsere som sætter pris på thrillers med fokus på det psykologiske aspekt fremfor udpræget action, men som stadig ønsker læsning med et højt tempo, hvor siderne nærmest vender sig selv.

4 ud af 6 stjerner

Udgivet af forlaget Hr. Ferdinand/Politikens Forlag, marts 2018

Antal sider: 283