Hvis ikke du har boet under en sten et sted uden internetadgang, så er sandsynligheden for at du på et eller andet tidspunkt har hørt om krimiforfatteren Katrine Engberg nok ret stor. I 2016 udgav hun sin debutkrimi Krokodillevogteren og allerede fra den første bog forelskede jeg mig i hendes skrivestil og ventede i længsel på at få mere fra forfatteren. Hun fulgte trop med Blodmåne i 2017, Glasvinge i 2018 i år udgav hun så sin fjerde krimi Vådeskud. Utroligt nok har hun endnu ikke skuffet mig og jeg sidder nu igen og venter på at få endnu mere fra hendes hånd. Det er derfor måske lidt at skyde mig selv i foden, at bede om noget af hendes tid, for at få lavet dette indlæg, men Engberg-abstinenser kan jo gøre, at man ikke altid tænker klart, ikke?

Ej, spøg til side. Jeg har længe drømt om at få lavet et Spørgsmål til forfatteren- indlæg med Katrine Engberg og blev derfor meget glad for og taknemmelig over at hun sagde ja til at ville bruge noget tid på det.
Katrine Engberg er den type menneske som både er intelligent, talentfuld, smuk og samtidig helt nede på jorden – og så har hun altid pænt hår. Hvad sker der lige for det?
De gange jeg har mødt hende har hun været så åben og varm – og det betyder altså rigtig meget. Prøv at tænk hvis man får mulighed for at møde én af sine yndlingsforfattere og hun så bare var en mega bitch?! Det forestiller jeg mig som værende noget af et antiklimaks. Det er dog heldigvis ikke tilfældet med Katrine. Katrine Engberg er og bliver bare et af mine største girlcrushes!

Nå, nu har I forvildet jer ind til dette indlæg, så jeg forestiller mig at I nok også er lidt nysgerrige på at vide lidt mere om Katrine Engberg, så lad os da komme til det, som det i virkeligheden handler om: Spørgsmålene til forfatteren:

Du har en vild evne til at skabe nogle levende og interessante karakterer i dine bøger – både hovedpersoner og bipersoner. Hvor får du inspirationen fra til karaktererne? De har jo hver især deres små særegne karaktertræk, som jeg næsten tænker du må få nogle steder fra.

Jeg samler altid på karaktertræk, måder at tale og klæde sig på og særlige bevægelser, når jeg møder folk. Ikke bevidst som sådan, det er nok i virkeligheden noget, jeg altid har gjort. Og når jeg så bygger en fiktiv karakter, sammensætter jeg personen af byggeblokke fra den “bank” tilsat rigelige mængder fantasi. At skabe en god karakter er ligesom at spille musik: det handler om balance og rytme at fremstille et menneske, som er både interessant og troværdigt.

 

Noget andet som jeg er særlig vild med i dine bøger er, at jeg har en klar fornemmelse af, at du har foretaget din research flot, særligt grundet de grundige og troværdige miljøbeskrivelser. Hvordan foregår det egentlig når du researcher – og hvor vigtigt er det for dig at bruge tid på dette?

Noget af det sjoveste ved at skrive krimi, er at det giver en mulighed for at lege detektiv i andre menneskers liv og færden. Jeg elsker research-delen af mit arbejde! Dybest set er jeg vel bare et nysgerrigt menneske. Heldigvis er de fleste villige til at åbne op og fortælle om deres arbejde og hverdag. Som regel finder jeg folk via bekendte eller Facebook, kontakter dem og aftaler at komme på besøg. Og det er i virkeligheden ikke det faktuelle, det handler mest om, for det kan man læse sig til; det er alle de små detaljer, man får med. Jargon’en, baggrundsmusikken og hvem der tager kage med til kaffepausen om fredagen – den slags er man nødt til selv at opleve for at kunne beskrive det helt autentisk.

 

Der er vist ikke nogen tvivl om at du er en virkelig dygtig krimiforfatter, men har du på noget tidspunkt overvejet at skrive i en anden genre?

Ikke endnu. Men man skal aldrig sige aldrig.

 

Har du en skamløs fornøjelse? … og i forlængelse af dette: har du så nogle dårlige vaner?

Jeg arbejder ikke med skam i forbindelse med fornøjelse. Men dårlige vaner har jeg masser af. I den lettere ende af genren, drikker jeg alt for meget kaffe og er lidt for glad for hvidvin. I den tungere ende har jeg generelt svært ved at sige nej til ting. Det gør, at min kaldender af og til er alt for fuld. Derfor er jeg ekstra glad for mit agentur, som er gode til at sige nej på mine vegne.

 

Din mand er jo en dygtig kok og mit indtryk er at du elsker mad (som så mange af os andre), men har du egentlig en yndlingsret? Og hvad er din foretrukne snack?

Min smag er egentlig ret simpel. Jeg elsker fisk og skaldyr, hjemmebagt brød med smør og god ost. Jeg kan sagtens undvære kød og behøver heller ikke have varm mad hver aften, til gengæld er jeg en stor “snacker”. Jeg spiser så mange mellemmåltider på en dag, at min mand gør grin med mig. Faktisk har jeg altid en snack i tasken, fordi jeg jeg er så bange for at blive sulten og ikke have noget at spise inden for rækkevidde.

 

Hvis man følger med hos dig på de sociale medier, kan det jo nok ikke komme som et stort chok at din bedste veninde også er krimiforfatter. Mit indtryk er klart, at I er gode til at glæde jer på hinandens vegne når I hver især har succes. Men bruger I nogensinde hinanden undervejs i jeres skriveproces ifht. sparring?

Ja, absolut! Anne Mette er på alle måder en af mine vigtigste sparringspartnere. Vi pitcher ofte idéer for hinanden, læser udkast og vender alt fra kontrakter til markedsføring. Det er en gave at have så nær en ven, som forstår og interesserer sig for branchen på samme niveau som jeg. Vi glæder og ærgrer os sammen, og mit arbejde ville ikke være halvt så sjovt uden hende.

Er der nogle bøger du vil anbefale os andre at læse (udover dine egne selvfølgelig)?

Jeg forelsker mig, som så mange andre, i forfatterskaber. Hvis jeg virkelig kan lide en forfatters ene bog, kan jeg som regel lide dem alle. Nogle af mine favoritforfattere er Donna Tartt, Delphine de Vigan, Elena Ferrante, DBC Pierre, Jo Nesbø, Ruth Rendell og Anne Mette Hancock.

 

 

Jeg vil slutte af med at sende en stor tak afsted til Katrine for at ville bruge lidt af sin tid på denne vestjyske ydmyge bloggers indlæg <3 Jeg håber I har nydt at læse med – jeg har i hvert fald selv hygget mig med at læse Katrines svar.

… Og så vil jeg selvfølgelig også lige anbefale dig at komme igang med hendes bøger, hvis ikke du har læst dem endnu. I hvert fald hvis du elsker en velskrevet dansk krimi med dybde. For det er lige præcis dét hendes krimier hver især byder på.

 

Billederne har jeg fået tilsendt af Katrine Engberg, som har givet mig tilladelse til at bruge dem i dette blogindlæg.