Dette er et sponsoreret anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen. 

Om bogen

Fra bagsideteksten:
På overfladen er Elins liv perfekt: Hun er en succesrig modefotograf og bor i en lækker penthouselejlighed i New York med sin mand, som hun har en dejlig datter sammen med. Alligevel har hun altid følt, at der har manglet noget i hendes liv.
En dag modtager Elin et brev fra barndomsvennen Fredrik, som var det eneste faste holdepunkt i hendes opvækst under fattige kår på Gotland. Brevet minder hende om et kapitel i hendes liv, som hun har gjort alt for at fortrænge gennem årene, og som ikke engang hendes nærmeste kender til. Med dette uventede livstegn vender minderne tilbage, og hun fyldes med skam over noget frygteligt, hun gjorde som ung, som fik hende til at flygte fra sit barndomshjem for aldrig at vende tilbage igen. Med ét er Elins liv forandret, og hun må beslutte sig for, om hun tør rejse tilbage til Gotland og konfrontere sine dæmoner.

Min anmeldelse 

Jeg var vild med Sofia Lundbergs debutroman Den røde adressebog, og derfor var jeg ikke ét sekund i tvivl om jeg også meget gerne ville læse og anmelde denne her. Jeg synes ikke helt at den lever op til forfatterens første bog, men det er dog absolut en anbefalelsesværdig roman alligevel. På forsiden ligner bogen mest af alt en roman i chicklit og feel-goodgenren, men det er den altså ikke. Den efterlader da én med en varm følelse indeni, men den er også både trist og barsk.

Historien kører i to spor: et nutidsspor og et fortidsspor. Nutidssporet er også skrevet i nutid, hvor fortidssporet er beskrevet i datid, hvilket giver god mening og fungerer fint. Begge spor er skrevet med personalfortælleren hvor vi følger Elin.
Elin var et ret interessant bekendtskab for mig. Jeg startede nemlig med slet ikke at bryde mig om hende. Jeg fandt hende voldsomt egoistisk og havde svært ved at nære sympati for hende. Min sympati voksede dog efterhånden som historien skred frem. Dels fordi jeg fik en større forståelse for hende qua hendes fortid, men allermest fordi hun faktisk udvikler sig og udviser en interesse i at blive en bedre hustru og en bedre mor og begynder at tage lidt ansvar for sig selv og sine handlinger.
De bipersoner vi møder i bogen er også fint beskrevne og jeg havde en klar fornemmelse af dem hver især – og så fungerer samspillet mellem karaktererne godt. Jeg kunne fint fornemme både kærligheden, anspændtheden og de komplicerede følelser flere af karaktererne stod med, når de blev svigtet af dem de elsker.
Dialogerne er langt hen ad vejen velskrevne, selvom de til tider blev lidt kluntede og lige lovlig konstruerede. Dog ikke i en grad der ødelagde læseoplevelsen meget for mig. Der var dog også nogle gange hvor jeg fandt nogle af karakterernes reaktioner lidt utroværdige og steder hvor jeg tænkte det virkede lidt for heldigt tilfældigt det hele. Det trak lidt ned i forhold til troværdigheden af historien, men det ødelagde dog ikke det hele for mig. For det er altså en fin roman, dette til trods.

Bogens spændingsniveau er lige tilpas. Den er ikke fyldt med mange højintense scener, men der er alligevel en vis spænding i at finde ud af hvad der virkelig skete i Elins barndom og i hvordan det hele ender for hende. Og så sker der altså noget hen mod slutningen, som jeg i hvert fald ikke havde set komme – og jeg elsker altså når jeg kan blive overrasket. Sproget er også både flydende og lettilgængeligt og jeg var fanget af historien fra start til slut. Den var hurtigt læst for mit vedkommende, men selvom den var både god, barsk og til tider også rørende, så tror jeg dog ikke det bliver én af de bøger som for altid vil sidde fast i mig. Men det er også helt i orden – alle bøger behøver jo ikke være livsændrende for én.

Jeg vil anbefale Et spørgsmålstegn er et halvt hjerte til læsere der søger en roman som har noget dybde, men som ikke nødvendigvis kræver det vilde af sin læser. Det er en god roman om svigt, kærlighed, drømme,passion og hemmeligheder. Selvom den har sine svagheder, så var det alligevel en bog udover det ordinære og derfor sender jeg fire stjerner afsted.

4 ud af 6 stjerner

 

 

 

Udgivet på forlaget People’s Press, november 2019

Antal sider: 367