Anmeldereksemplar fra forlaget People’s Press, men min anmeldelse er på ingen måde påvirket heraf og er udelukkende udtryk for min egen mening om bogen.

Om bogen

Det er natten før juleaften og en mand gør status. Han er rig og succesfuld og har skabt sig en karriere, men har samtidig givet afkald på sin familie. Nu har han fået kræft og det går op for ham at han har begrænset tid tilbage at leve i. På hospitalet får han mulighed for at gøre noget bemærkelsesværdigt for et andet menneske. Han får mulighed for at gøre sit livs handel. Men først må han overveje hvad hans eget liv egentlig har været værd.

Min anmeldelse 

Det er snart december. I skrivende stund er det faktisk første søndag i advent liiiige om lidt. Dette betyder også at det endelig er tid til julebøger igen. I år er der blevet udgivet en lille kort juleroman af Fredrik Backman – og jer der fulgt med her gennem et stykke tid er nok efterhånden klar over at jeg elsker Backmans bøger. Derfor var jeg da heller ikke det mindste i tvivl om, at dette ville blive én af de bøger der blev prioriteret højt på min TBR-liste for i år. Han har endnu aldrig skuffet mig med sine romaner og det gør han heller ikke med denne her.

Jeg vil starte min anmeldelse med at komme med en lille kort notabene: hvis du søger en fuldt ud feel-good juleroman, så er det ikke denne her du skal have fat i. Den er dog varm og kærlig, men samtidig også trist og hjerteskærende. Det er ikke ukendt for os der kender Backmans bøger – det er nemlig typisk hans skrivestil at blande humor, alvor, hjertevarme og bittersødme i sine fortællinger. Og det er netop noget af det jeg elsker ved dem. Det er det der rører mig så meget og som gør hans historier så troværdige, selvom det er skønlitteratur. Derfor glæder jeg mig over, at denne ikke er nogen undtagelse på dette punkt.

Historien er fortalt med jeg-fortælleren ud fra en voksen mands synspunkt. Vi får aldrig hans navn. Det er i virkeligheden også underordnet for historien. Jeg fik et tydeligt billede af hvem han var og hvilken udvikling han gennemgik. Jeg vil ikke afsløre for meget om ham her, da det er en vigtig del af læseoplevelsen at man selv får lov til at lære ham at kende. Han er dog absolut et bekendtskab værd, så meget vil jeg da sige. Herudover vil jeg afsløre at det er en mand med flere facetter og selvom han umiddelbart kan virke en anelse karikeret i begyndelsen, så ophører denne fornemmelse hurtigt. Backman viser med denne romankarakter endnu engang hvor fantastisk han er til at skabe romankarakterer og han viser også endnu engang at vi alle er i stand til at ændre os og at ingen bare er hvad de umiddelbart ser ud til.

Dit livs handel er skrevet med Backmans unikke skrivestil, hvor læsningen er flydende samtidig med at jeg dvælede ved hans fine korte sætninger, som endnu engang ramte mig lige i hjertet. Den er på knap 100 sider og er hurtigt læst, men mellem linjerne gemmer der sig en væsentlig større historie end hvad den umiddelbart ser ud til. Den leder op til refleksion hos sin læser og er dermed ikke en fortælling man bare lige glemmer igen når sidste side er vendt.

Jeg vil anbefale Dit livs handel til læsere der i forvejen elsker Fredrik Backmans skrivestil. Har du endnu ikke stiftet bekendtskab med forfatteren vil jeg anbefale den hvis du søger en fortælling med noget på hjerte. Selvom den er udgivet i forbindelse med julen, kan den også sagtens læses på alle andre tidspunkter af året, da temaerne i bogen er så universelle. Det er en fin lille roman om de spor vi efterlader os hos andre og hvad vores eftermæle betyder for os. Hvad vi ville ofre vores eksistens for og hvad lykke er. Og ikke mindst en fortælling om kærlighed og næstekærlighed. Åh altså, hvor jeg elskede jeg denne her lille bittersøde perle af en roman.

6 ud af 6 stjerner

 

Udgivet på forlaget People’s Press, oktober 2020

Antal sider: 95

Oversat til dansk af Louise Ardenfelt Ravnild